14 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΝΟΗΣΙΣ 2004 – 2018

Στις 27 Οκτωβρίου του 2004 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εγκαινίαζε το Ίδρυμα Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας. Ο Πρόεδρος είχε ήδη εκφράσει την ευαρέσκεια του για το έργο που είχε προηγηθεί,  κατά την επίσκεψη του στη Σίνδο στο εκθετήριο του Σωματείου «Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», ιδρυτού του Ιδρύματος και είχε απονείμει στον Πρόεδρο, αείμνηστο καθηγητή Νίκο Οικονόμου, το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής.

Από την ημέρα των εγκαινίων του Ιδρύματος άνοιξε ένας νέος κύκλος δραστηριοτήτων που πρόσφατα συμπλήρωσε δεκατετραετία.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών ξεναγήθηκαν στις 3 μόνιμες και στις ?? περιοδικές εκθέσεις που οργανώθηκαν από το Ίδρυμα, απολαμβάνοντας παράλληλα πρωτόγνωρες εμπειρίες στα θεάματά του, το Κοσμοθέατρο, το Πλανητάριο και τον Προσομοιωτή. Περισσότερες από 200.000  σχολικές ομάδες παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα για την πυραυλική, την μαγεία της επιστήμης, την επιστήμη στην κουζίνα, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας κ.ά..

Παράχθηκε η πρώτη ελληνική παραγωγή πλανηταρίου με μη αστρονομικό περιεχόμενο. Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Βρετανικού Συμβουλίου παρουσιάσθηκαν δεκάδες καφέ της επιστήμης, σε θέματα από την ηθική της τεχνολογίας έως τα μαμούθ των Γρεβενών.

Ομάδες ενδιαφερομένων παιδιών εκπαιδεύτηκαν στη ρομποτική, τον αερομοντελισμό, την εκλαΐκευση της επιστήμης. Οργανώθηκαν και υλοποιούνται τα θερινά προγράμματα του επιστήμονα.

Δοκιμάστηκε η παραγωγή επιστημονικής θεατρικής παράστασης, το ΝΟΗΣΙΣ συνεργάσθηκε με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και συνδέθηκε ζωντανά με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δίνοντας ευκαιρία σε μαθητές να μιλήσουν με αστροναύτες.

Κάλεσε κορυφαίες προσωπικότητες όπως οι καθηγητές Κριμιζής και Τάσσιος να μιλήσουν για το χθες και το αύριο. Πραγματοποιήθηκαν αφιερώματα και πρεμιέρες ταινιών επιστημονικής φαντασίας, μουσικές εκδηλώσεις με μοναδικές παραστάσεις της κρατικής και άλλων ορχηστρών.

Δόθηκε βήμα στον εθελοντισμό και ευκαιρίες για ανάπτυξη πρακτικής άσκησης για φοιτητές από όλη την Ελλάδα.

Το ΝΟΗΣΙΣ συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα συνδράμοντας στην επίτευξη εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.

Περισσότεροι από 2.000.000 επισκέπτες, κυρίως νέοι, βημάτισαν ήδη στις φιλόξενες και ευρύχωρες αίθουσες του, αναζητώντας κάτι περισσότερο ή κάτι διαφορετικό από την τηλεόραση, τη σχολική τάξη ή το εμπορικό κέντρο. Άνθρωποι που θέλουν να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν αλλιώς, να διευρύνουν τα όρια των αναζητήσεων τους για επαγγελματικό προσανατολισμό, καινοτομική σκέψη, που επιθυμούν να συναντηθούν με ανθρώπους κοινών ενδιαφερόντων γύρω από την επιστήμη, την τεχνολογική και βιομηχανική κληρονομιά. Άνθρωποι που γοητεύονται στην ιδέα της τεχνολογίας στην Αρχαία Ελλάδα και στη θέα μιας μοτοσυκλέτας του 1920, άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα υλικά της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι κυρίαρχα στην οικοδόμηση του κόσμου. Άνθρωποι που δηλώνουν αδιάφοροι αλλά συγκινούνται βλέποντας το αυτοκίνητο που αγόρασαν μεταχειρισμένο σαν φοιτητές, που εκπλήττονται από την αποκάλυψη της λειτουργίας του κινηματογράφου και την τριδιάστατη προβολή. Γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους και δάσκαλοι τους μαθητές  τους.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε το Ίδρυμα
το έτος 2005 με την απονομή του παράσημου του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικα στον Πρόεδρο καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Το Ίδρυμα , δοκιμάστηκε από την οικονομική κρίση  που έπληξε τη χώρα αλλά κατάφερε να επιβιώσει και να αναβαθμίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις δράσεις και τις δραστηριότητές του.

Έδωσε έμφαση στην εξωστρέφεια και στην παραγωγή περιοδικής Έκθεσης ΙΔΕΑ για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και στην δημιουργία καινοτόμων διαδραστικών ψηφιακών παραγωγών και χρήσης νέων Τεχνολογιών στα εκθετήρια και στους χώρους προβολών.

Πολλαπλασίασε τις παραγωγές εκπαιδευτικών Προγραμμάτων παρακολουθώντας και συμμετέχοντας σε Διεθνή φόρουμ και Συνέδρια εισάγοντας τις νέες τάσεις σε τομείς όπως η μοριακή Βιολογία, η κλιματική αλλαγή και οι ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.

Συνέβαλε και συμμετείχε στην εξάπλωση της ρομποτικής σε Βαλκανική κλίμακα, στην σημασία και την αξία της Πληροφορικής στην τυπική εκπαίδευση, στην προβολή και παρουσίαση του Έργου των Τεχνικών και επαγγελματικών Λυκείων με τη διοργάνωση συνεδρίων και πλήθους εκδηλώσεων.

Ταξιδεύει στα πιο απομακρυσμένα σχολεία της Ελλάδος με εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ενέργεια και το περιβάλλον, παρουσιάζει Προγράμματα στα σχολεία και σε εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Προχώρησε σε νέους δρόμους και κατευθύνσεις στο χώρο της Τέχνης με πλήθος μουσικών εικαστικών , θεατρικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και μοναδικές παρουσιάσεις με το ΚΘΒΕ, την ΚΟΘ, το Δήμο Θέρμης , το Δήμο Θεσσαλονίκης και διεθνείς προσωπικότητες και καλλιτέχνες.

Ενδυνάμωσε τις συνεργασίες του σε τοπικό αλλά κυρίως σε Διεθνές Επίπεδο.

Δυναμικός και συνεχής συνεργάτης και υποστηρικτής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που στηρίζει με την Επιστημονική γνώση και τον ευρύ επιστημονικό πλούτο τις δράσεις και το περιεχόμενο του φορέα.

Οι ερευνητικοί φορείς , οι εταιρίες χορηγοί, το Ίδρυμα  Σταύρος Νιάρχος αρωγός και συμπαραστάτης , τα Πολιτιστικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πολύτιμη βοήθεια για την ανάδειξη του φορέα στη νέα γενιά και στους μαθητές της χώρας.

Ο φορέας αφουγκραζόμενος τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και τη Διεθνή κρίση ανθρωπιστικών και Πολιτιστικών αξιών υποστήριξε και ενίσχυσε το κοινωνικό του Έργο και τη συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις και σκοπούς. Συνεχίζει να φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες από δομές  προσφέροντας Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, συμβάλλοντας στην ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση στην Ελληνική κοινότητα δίνοντας το στίγμα στην κοινωνία και στον Διεθνή χώρο της Εθνικής ταυτότητας της φιλοξενίας και του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της χώρας που παρά τις δυσκολίες διατηρεί τα χαρακτηριστικά της και κρατά τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη, την καλή προαίρεση και την αλληλοβοήθεια στην κορυφή των αξιών και της πολιτιστικής πυραμίδας.

Έχει αποσπάσει  για την κοινωνική του δράση και το στίγμα θαρραλέας ηγεσίας και Διοίκησης τα μεγαλύτερα Διεθνή βραβεία στο χώρο του και τις μεγαλύτερες διακρίσεις και βραβεία σε εθνικό επίπεδο για την πρακτική Άσκηση των φοιτητών, το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, Το Αντικαπνιστικό Πρόγραμμα, το φεστιβάλ Επιστημών, τη ρομποτική ,την προσφορά του στη νέα γενιά .

Φιλοξενεί Εκθέσεις Διεθνούς κύρους και ανταγωνιστικότητας, Έκθεση ΑΙΓΑΙΟ , ΤΕΣΛΑ, Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία, Επτά κλειδιά και παρουσιάζει Εκθέσεις από τη πλούσια συλλογή του με υπολογιστές , φωτογραφικές μηχανές.

Εκπονεί τα επιχειρηματικά του πλάνα για τη δημιουργία εμπορικών προιόντων που μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος του Ιδρύματος, παρακολουθώντας τις Διεθνείς τάσεις και χρηματοδοτήσεις για συνέργειες εμπορικών, Πολιτιστικών , ακαδημαικών και Ερευνητικών Ινστιτούτων.

Συμμετέχει για πρώτη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο Τεχνολογικών Κέντρων και Μουσείων Ευρώπης, είναι μέλος στον Οργανισμό Τεχνολογικών Κέντρων Κίνας στον Οργανισμό Τεχνολογικών Κέντρων Ηνωμένων Πολιτειών και συνεργάζεται με εταίρους από όλο τον κόσμο μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την εκπαίδευση του προσωπικού , την παραγωγή καινοτόμων δράσεων, στο πλαίσιο του Διεθνούς ανταγωνισμού και της προβολής της χώρας και των δυνατοτήτων της στην εκπαιδευτική Έρευνα και τεχνογνωσία Τεχνολογίας και Επιστημών.

Ίσως τίποτα από αυτά να μην είχε συμβεί αν η Πολιτεία με το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα δεν είχαν αντιληφθεί την σημασία και την αξία του φορέα. Το Ίδρυμα τα δύσκολα χρόνια αναδομήθηκε, εμποτίστηκε με νέο DNA αυξάνοντας το επίπεδο , το πλήθος και την ποιότητα των υπηρεσιών του , έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης βιώνοντας τις δυσκολίες να επουλώσει πληγές του παρελθόντος, την αδυναμία επενδύσεων και συντήρησης και οφειλές σε τρίτους.

Η κρατική στήριξη ήρθε, η Πολιτεία αντιλήφθηκε και έδωσε την ώθηση που το Ίδρυμα χρειαζόταν για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του, να ισορροπήσει και να εισέλθει σε νέα περίοδο ανάπτυξης και συνεργασιών.

Το μεγαλύτερο κέρδος, η στήριξη της Πολιτείας , η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κάλυψη θεσμικά της μισθοδοσίας από τον κρατικό Προϋπολογισμό και η αναγνώριση από τους θεσμούς, του Εργου και της προσφοράς του φορέα.

Σήμερα καταναλώνεται χρόνος για την επούλωση των πληγών που άφησε η δύσκολη Περίοδος αλλά έχουν δρομολογηθεί και Προγραμματιστεί αναπτυξιακά πλάνα για την οικονομική και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του φορέα, την έντονη και συνεχή παρουσία του στο Διεθνή Ανταγωνισμό, την εισαγωγή του και θεσμικά στο πεδίο της Επιστημονικής Έρευνας και γνώσης με τα Προγράμματα έξυπνης εξειδίκευσης και τη Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ.

Το Ίδρυμα έχει υπερδιπλασιάσει το προσωπικό του, τον Προϋπολογισμό του και τη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και προχωρά με την αρωγή της Πολιτείας σταθερά , συστηματικά και αποφασιστικά στην λεωφόρο της ανάπτυξης και του μέλλοντος ανανεώνοντας τον εξοπλισμό του, τον Περιβάλλοντα χώρο και επενδύοντας στην εξωστρέφεια και τις Διεθνείς σχέσεις.

Τελειώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω τη συμβολή του προσωπικού και των εργαζομένων στην προσπάθεια ετών , την αντοχή και την υπομονή στις δύσκολες στιγμές και τη διάθεση για εργασία και Εργο με υψηλή επαγγελματική συνείδηση και τεχνογνωσία.

Τα εντόσθια του ΝΟΗΣΙΣ αλλάζουν και εξελίσσονται συνεχώς θεραπευτικά και ενεργητικά .Το υγιές εργασιακό περιβάλλον είναι εγγυητές της προόδου και βελτίωσης του φορέα ώστε να παραμένει πρωτοπόρο ,μοναδικό  και ανταγωνιστικό στο διεθνές περιβάλλον που συνεχώς εξελλίσεται και αναπτύσσεται σε νέες χώρες και με νέες δομές.

Αθανάσιος Κοντονικολάου

Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος

Κοινοποίηση
Scroll to Top Μετάβαση στο περιεχόμενο