Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

SOS για το νερό της Γης

E-mail Εκτύπωση PDF

Μεγάλο μέρος των κατοίκων του πλανήτη δεν θα έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις, τονίζει διεθνής ερευνητική κοινοπραξία που προσπαθεί να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις ώστε να ακολουθήσουν πολιτικές που θα περιορίζουν την αλόγιστη κατανάλωση και τη ρύπανση των υδάτων.

Σε διακήρυξη που υπέγραψαν πεντακόσιοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο στη Βόννη, προειδοποιούν ότι η σοβαρή έλλειψη νερού θα είναι ήδη αισθητή από το 2050 ή το αργότερο μέσα στις δύο επόμενες γενιές . Επισημαίνουν ότι το πόσιμο νερό δεν είναι ανεξάντλητο εφόσον η ανανέωση των υδάτινων αποθεμάτων γίνεται με πιο αργό ρυθμό από την κατανάλωσή τους και προειδοποιούν ότι εάν δεν γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις το αργότερο μέσα σε δύο γενιές "η πλειοψηφία των εννέα δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη θα ζει με σοβαρές ελλείψεις γλυκού νερού".

 

Υπολογίζεται ότι ήδη 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν τα δύο τρία του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν σε απόσταση 50 χλμ. από προβληματικές ή ανεπαρκείς πηγές νερού, οι οποίες είτε ξεραίνονται είτε ρυπαίνονται. Σε όλο και περισσότερες περιοχές το νερό γίνεται όλο και πιο αλμυρό λόγω διείσδυσης θαλάσσιων υδάτων. Τα συστήματα γλυκού νερού του πλανήτη-όπως αναφέρουν οι επιστήμονες- βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση λόγω της κακής διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων, της υπερβολικής κατανάλωσης νερού και της κλιματικής αλλαγής.

Τα δύο τρίτα των δέλτα των μεγάλων ποταμών σταδιακά βυθίζονται και εξαφανίζονται ενώ αυξάνονται συνεχώς οι πλημμύρες των ποταμών που οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα τελευταία 130 χρόνια ένα μεγάλο φράγμα χτιζόταν κάθε μέρα κάπου στον πλανήτη, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες φράγματα να διαστρεβλώνουν τις ροές των ποταμών και να καταστρέφουν τα οικοσυστήματα. Επίσης σταδιακά τα ποτάμια και οι υδροβιότοποι ξεραίνονται λόγω της υπεράντλησης των υδάτων για άρδευση των γεωργικών καλλιεργειών και άλλες παραγωγικές χρήσεις.

Ήδη έχουν ξεκινήσει μαζικές μεταναστεύσεις ανθρώπων από τις περιοχές που δεν έχουν πόσιμο νερό προς άλλες που έχουν περισσότερο και εκτιμάται ότι τα ρεύματα των περιβαλλοντικών προσφύγων θα τροφοδοτήσουν νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εντάσεις ή και πολέμους.

Με τη διακήρυξη της Βόννης, οι επιστήμονες επισημαίνουν όλους τους παραπάνω κινδύνους και ζητούν να υπάρξει  ένα ενιαίο μέτωπο και μια στρατηγική συμμαχία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιστημόνων και κοινού, ώστε να επιτευχθεί μια ευρεία συναίνεση για τη μελλοντική παγκόσμια «ατζέντα» σχετικά με το νερό.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 28 Μάιος 2013 10:30  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1914

Διατυπώνεται η άποψη ότι η Γη αποτελείται από δύο στρώματα, τον σκληρό μανδύα και τον πυρήνα.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου