Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Η Ευρώπη "γλιστράει" κάτω από την Αφρική

Η Ευρώπη "γλιστράει" κάτω από την Αφρική

E-mail Εκτύπωση PDF
Αρχίζει ίσως αντιστροφή στην κίνηση των τεκτονικών πλακών

 Αντιστροφή της γεωλογικής διεργασίας ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες Ευρώπης και Αφρικής βλέπουν οι επιστήμονες. Είναι γνωστό ότι οι τεκτονικές πλάκες Ευρώπης και Αφρικής πλησιάζουν η μια την άλλη κατά λίγα εκατοστά ετησίως, διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση σεισμικών δονήσεων στην Μεσόγειο. Επί εκατομμύρια χρόνια το βόρειο τμήμα της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας "βυθιζόταν" κάτω από το νότιο τμήμα της ευρωπαικής πλάκας. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις οι δύο πλάκες συνεχίζουν να συγκλίνουν αλλά η ευρωπαική πλάκα είναι πλέον πιθανότατα εκείνη που γλιστράει κάτω από την Αφρικανική φαινόμενο που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν "επιστημονικά συναρπαστικό".

 

Την διαπίστωση έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης που παρουσίασαν την μελέτη τους στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη. "Η Αφρικανική πλάκα εχει σταματήσει να βυθίζεται, ενώ ταυτόχρονα και οι δύο πλάκες συνεχίζουν να κινούνται η μια προς την άλλη. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να γινόμαστε μάρτυρες της έναρξης μιας νέας γεωλογικής διεργασίας και πιο συγκεκριμένα της βύθισης της Ευρώπης κάτω από την Αφρική" δήλωσε στο BBC o Ρίνους Βόρτελ, επικεφαλής της έρευνας.


Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για καλυφθεί το κενό ορισμένα τμήματα της ευρωπαικής πλάκας έχουν αρχίσει να κινούνται προς τον νότο. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι Βαλεαρίδες, η Κορσική, η Σαρδηνία αλλά και η Κρήτη είναι ανάμεσα στις περιοχές που έχουν αρχίσει να κινούνται νότια. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης την σεισμική δραστηριότητα στην Μεσόγειο και υποστηρίζουν ότι έχει χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι είναι πιθανή η γεωλογική μεταβολή που θα οδηγήσει στη βύθιση της ευρωπαικής πλακας κάτω από την αφρικανική. επιβεβαιώνοντας έτσι τη μελέτη τους. 


Η μελέτη αναφέρει ότι η διαδικασία σύγκλισης των δύο πλακών παρεμποδίζεται μερικώς στην περιοχή της Τουρκίας επειδή σε εκείνο το σημείο οι δύο πλάκες συγκρούονται. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αφρικανική ήπειρος είναι πιο ελαφριά διακόπτει την βύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρωπαική. Επιπλέον ορισμένα μέρη της αφρικανικής πλάκας από αυτά που ήταν βυθισμένα κάτω από ευρωπαική αποσπάστηκαν και πλέον έχουν πορεία βύθισης βαθιά στον μανδύα της Γης.


Θ. ΛΑΪΝΑΣ - ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 18 Μάιος 2011 06:55  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1900

Ο Λάντσταϊνερ διακρίνει τις ομάδες αίματος σε Ο, Α, Β και ΑΒ.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου