Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010: «Φωνές νερού μυριάδες»

Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010: «Φωνές νερού μυριάδες»

E-mail Εκτύπωση PDF

Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010: «Φωνές νερού μυριάδες»
στο Κέντρο  Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού - Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων  και  Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010: Φωνές νερού μυριάδες» διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά, από 7 έως και 10 Οκτωβρίου 2010, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία όλης της χώρας, που απευθύνονται τόσο στο μαθητικό όσο και στο ευρύ κοινό.

Για το 2010 η θεματική της εκστρατείας έχει τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες» και στόχο να αναδείξει τη σημασία και τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει στην εκστρατεία αυτή προσεγγίζοντας το θέμα μέσα από την παρουσίαση αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι, με αφορμή το νερό, γέννησαν γνώση, προήγαγαν την επιστήμη και ανέπτυξαν τεχνολογία.

Ο αρχαίος Έλληνας επιστήμονας και τεχνολόγος Αρχιμήδης (287-212 π.Χ.) υπήρξε ένας από αυτούς. Η φράση του «εύρηκα εύρηκα» ως χαρακτηριστική «φωνή νερού» έμεινε στην ιστορία της επιστήμης και της ανθρωπότητας, ως φράση που συνδέεται με την ανθρώπινη επινοητικότητα.

Το υδραυλικό ρολόι και ο κοχλίας του Αρχιμήδη - τα εκθέματα με τα οποία το ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει στην εκδήλωση - αποτελούν δείγματα αυτής της επινοητικότητας, η οποία αξιοποιεί το νερό και αποκαλύπτει τις χρήσεις του ως μέσο μέτρησης του χρόνου και ως μέσο άρδευσης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Τεχνολογίας, με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου. Το υδραυλικό ρολόι του Αρχιμήδη χρησιμοποιεί ως κινητήρια δύναμη το νερό και επιτρέπει τον ακριβή υπολογισμό της ώρας, μέρα και νύχτα. Ο κοχλίας του Αρχιμήδη είναι μια μηχανή άντλησης και μεταφοράς νερού από μία στάθμη σε άλλη, υψηλότερη.


Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 15 Νοέμβριος 2010 08:47  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1938

Εφευρίσκεται το στυλό διαρκείας και εκτοπίζονται τα μελανοδοχεία και οι στυλογράφοι.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου