Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Αστροπάρτι με περιβαλλοντικές ανησυχίες πραγματοποιήθηκε στο ΝΟΗΣΙΣ

Αστροπάρτι με περιβαλλοντικές ανησυχίες πραγματοποιήθηκε στο ΝΟΗΣΙΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

Green Infopoint του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας

Το φυσικό αέριο που απομένει σήμερα στους κατοίκους όλου του πλανήτη για να καταναλώσουν είναι μόλις ένα τρισεκατομμύριο βαρέλια! Περισσότερα από 82 εκατομμύρια στρέμματα δασών απωλέσθηκαν το τρέχον έτος. Ενάμισι δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν αυτή τη στιγμή πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι μερικά μόνο από τα δεδομένα σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος που παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο στη διαδραστική αίθουσα Green Infopoint του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ». Το Green Infopoint στήθηκε στο «ΝΟΗΣΙΣ» (και θα παραμείνει στους χώρους του Κέντρου), στο πλαίσιο του αστροπάρτι που διοργανώθηκε την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, με αφορμή τις πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις της «Βραδιάς Ερευνητών 2010».

 Παρατηρώντας τη Σελήνη 403.393 χιλιόμετρα μακριά
(Φωτογραφία από αντίστοιχο ρεπορτάζ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

Στο κέντρο της αίθουσας βρίσκεται ένα διαδραστικό τραπέζι- χάρτης, όπου αποτυπώνονται με πράσινο χρώμα οι χώρες που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και με κόκκινο χρώμα όσες επιβαρύνουν τον πλανήτη. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις σημαντικότερες δράσεις των παραπάνω χωρών.

 

Στον ίδιο χώρο οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο παιχνίδι «Planetbook», που έχει δημιουργήσει το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ). Το παιχνίδι απαρτίζεται από τρεις ζώνες. Στη Γκρίζα Ζώνη οι παίκτες ενημερώνονται και απαντούν σε ερωτήσεις για τις καταστροφές που συμβαίνουν στον πλανήτη. Στη Ζώνη της Ελπίδας και της Συμμετοχής μαθαίνουν για τη δράση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ στη Ζώνη του Πλανήτη απαντούν σε ερωτήσεις για τον Ήλιο, τη Γη, τον αέρα και το νερό. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του ΚΕΑΝ, Σταύρος Μηλιώνης από τον ερχόμενο Μάρτιο το παιχνίδι θα μπορεί να βρει κανείς και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΚΕΑΝ.

Το παιχνίδι της Ενέργειας Ένα ψηφιακό παιχνίδι, με τη χρήση του οποίου τα παιδιά ενημερώνονται για την αλόγιστη χρήση της Ενέργειας στις καθημερινές τους δραστηριότητες, ανέπτυξε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος «IUSES» (Intelligent Use of Energy at School). Στόχος του παιχνιδιού, που παρουσιάστηκε στο «ΝΟΗΣΙΣ», είναι να μεταδώσει σε μαθητές και δασκάλους την αρχή ότι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους έχει ως αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση Ενέργειας. Την εφαρμογή συνοδεύουν οδηγίες για δασκάλους και ασκήσεις για τους μαθητές.

Οι μάγοι της Φυσικής Μια ομάδα καθηγητών και φοιτητών από τα τμήματα Φυσικής και Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ επιχειρούν να αποδείξουν ότι η Φυσική δεν είναι βαρετή. Για το λόγο αυτό δημιούργησαν την ομάδα των «Partizani», που με την πρώτη ευκαιρία παρουσιάζουν τα «Φυσικά μαγικά», δηλαδή δραστηριότητες με πειράματα Φυσικής. Πώς μπορούμε να περπατήσουμε επάνω στην επιφάνεια ενός υγρού; Με πόση ώρα κουραστικής ποδηλατάδας ισοδυναμεί η ενός λεπτού φωταγώγηση του σπιτιού μας; Πώς μπορούν τα αντικείμενα να αιωρούνται καταργώντας το νόμο της βαρύτητας; Πώς κινείται ένα υποβρύχιο; Μερικές από τις πιο συνηθισμένες, αλλά και πρωτότυπες απορίες επιχειρούν τα μέλη της ομάδας να απαντήσουν με τη βοήθεια κανόνων της Φυσικής και με τη χρήση απλών υλικών. Τα πειράματά τους παρουσίασαν σήμερα και στο «ΝΟΗΣΙΣ» συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου γύρω τους. Τις δράσεις της η ομάδα παρουσιάζει, επίσης, στο ιστολόγιο www.fysikamagika.blogspot.com.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 15 Νοέμβριος 2010 08:48  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1953

Διατυπώνεται η θεωρία των τεκτονικών πλακών.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου