Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | ΜΟΥΣΕΙΑ Πρόσκληση για έξοδο στην πόλη

ΜΟΥΣΕΙΑ Πρόσκληση για έξοδο στην πόλη

E-mail Εκτύπωση PDF

Διεθνής ημέρα μουσείων η 18η Μαΐου και όλα τα μουσεία προσκαλούν το κοινό να τα γνωρίσει. Όμως έχει σταλεί και άλλη μια πρόσκληση γνωριμίας των ειδικών που βοήθησαν ώστε τα μουσεία από αποθήκες αντικειμένων να γίνουν χώροι προσφοράς παιδείας σε περιβάλλον που μπορεί να το χαρεί ο κάθε επισκέπτης, επαΐων ή μη.

Του Κώστα Μαρίνου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


 

Είναι βεβαίως οι μουσειολόγοι, οι επιστήμονες που δουλεύουν στα «παρασκήνια» αλλά το τριήμερο 18 - 20 Μαΐου μας καλούν να τους γνωρίσουμε, «ερμηνεύοντας έναν πολιτιστικό περίπατο».

Όχι, δεν πρόκειται για μια απλή ξενάγηση. Άλλωστε προϊδεάζει σ΄αυτό η λέξη «ερμηνεύοντας». Όμως αναρωτιέται ο παραλήπτης της πρόσκλησης που στέλνει η Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων και το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μουσειολογίας» μαζί με πολλούς άλλους φορείς τι τους ώθησε να βγουν από τα κλειστά μουσεία στην πόλη, που σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί μουσείο, όταν μάλιστα ο περίπατος θα γίνει στην οδό Αριστοτέλους.
«Σκεφθήκαμε να βγούμε στη πόλη. Να πούμε στον κόσμο τι είναι η μουσειολογία, τι κάνουν οι μουσειολόγοι, πώς εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι τα μουσεία» λέει η Ματούλα Σκαλτσά, ιστορικός Τέχνης και μουσειολόγος, αλλά και διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος.

Έτσι, ως μουσειολόγοι, οι οποίοι γνωρίζουν καλά πώς να κάνουν ενδιαφέρον και το πιο απλό έκθεμα ενός μουσείου, βρήκαν ένα διαφορετικό τρόπο να συστηθούν στο ευρύτερο κοινό.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Εξι ραντεβού επί τρεις ημέρες για να μπορέσουν κατά το δυνατόν περισσότεροι να τους γνωρίσουν. Σημείο συνάντησης η Ρωμαϊκή Αγορά. «Φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος θα υποδεχθούν το κοινό στη στοά, όπου θα γίνει η προβολή ενός βίντεο, παρουσιάζουν τις χρήσεις του χώρου από την αρχαιότητα ώς σήμερα και αναχωρούν για το επόμενο σημείο συνάντησης, που είναι το Μπέη Χαμάμ».

Είναι τα γνωστά σήμερα ως Λουτρά Παράδεισος, που είχαν αποτελέσει για τη μουσουλμανική κοινότητα της Θεσσαλονίκης χώρο όχι μόνο καθαρισμού σωμάτων αλλά και κυρίως κοινωνικοποίησης.
«Στο απέναντι ξενοδοχείο υπάρχει τώρα spa, άρα έχουμε μια σύνδεση του τότε με το σήμερα, ενώ οι μουσειολόγοι θα αναφερθούν και στις "Μαγεμένες" που ήταν στην ίδια περιοχή, και που αντίγραφα τους θα παρουσιαστούν σύντομα στη Θεσσαλονίκη».
Από ένα μωαμεθανικό μνημείο, σε ένα μνημείο της βυζαντινής περιόδου, την παλαιολόγεια εκκλησία της Παναγίας Χαλκέων. «Τι είναι ναός, τι σημαίνει ο τρούλος και το στασίδι, αλλά και τι χορηγός; Ακόμη, γιατί πάμε σήμερα στην εκκλησία και γιατί πήγαιναν τότε αλλά και τι σημαίνει μια παλαιολόγεια εκκλησία όταν εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε η περιοχή σοβαρά οικονομικά προβλήματα; Πώς σχετίζεται η τέχνη με τις δύσκολες συνθήκες του σήμερα;» είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που θα απαντηθούν από τους επιτόπου μουσειολόγους, για να βγει μετά το κοινό στην Αριστοτέλους και να προχωρήσει προς το «Ολύμπιον», όπου και θα ολοκληρωθεί ο περίπατος, αφού έχει γνωρίσει τις διαχρονικές διασυνδέσεις, άλλες φανερές και άλλες υπόγειες, που υπάρχουν σε όλο τον άξονα της Αριστοτέλους.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Μπορεί η πλατεία Αριστοτέλους όπως σχεδιάστηκε από τον Εμπράρ να σήμαινε και την αστική ολοκλήρωση της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Μπορεί να είχε προηγηθεί η μεγάλη πυρκαγιά, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχουν τα πολιτικά γεγονότα της εποχής. Μια πλατεία και ένας αστικός άξονας που ορίζει και μια άλλη τοπιογραφία της πόλης με τα αστικά στρώματα να εγκαθίστανται κάτω από την Εγνατία, ενώ τώρα πάνω από την Εγνατία ο χώρος βιώνεται κυρίως από τους νέους μετανάστες από την πρώην ΕΣΣΔ, με τους άλλους Θεσσαλονικείς να τον διασχίζουν βιαστικά συνήθως.
Όμως το ερώτημα επιστρέφει: ποιος μπορεί να είναι ο λόγος παρουσίας των μουσειολόγων σ? αυτή τη διαδρομή;
«Η ΄ερμηνεία΄ της πόλης αλλά και των μνημείων και της κοινωνίας της, και μάλιστα διαχρονικά. Αυτό κάνει η μουσειολογία και αυτό πρέπει να κάνουν τα μουσεία» λέει η Ματούλα Σκαλτσά για το νόημα της επίσκεψης σε αυτά τα σημεία της πόλης και προσθέτει «τα μουσεία αλλά και τα σύνολα μνημείων δεν πρέπει να είναι μουσεία αντικειμένων αλλά μουσεία ανθρώπων, κοινωνιών και ιδεών».

Οι διαδρομές θα αρχίζουν στις 9-10 και 11 το πρωί, στις 12, 1 και 2 το μεσημέρι το τριήμερο 18-20 Μαΐου. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310-995756.

Όμως δεν είναι η μόνη δράση της Εταιρείας Ελλήνων Μουσειολόγων, αφού αποφάσισαν να βγουν από τα μουσεία και να μπουν στις τάξεις. Απόφοιτοι από τα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια θα επισκεφθούν τάξεις σε σχολεία όλης της Ελλάδας και θα μιλήσουν στα παιδιά για τη δουλειά τους, με στόχο να τα πείσουν να γίνουν επισκέπτες των μουσείων. Μαζί με τις παρουσιάσεις θα προβάλλεται και ένα βίντεο, με μουσική επένδυση το γνωστό τραγούδι από την Λιλλιπούπολη και ποιος δεν θα υποκύψει στη γοητεία της περιδιάβασης του ήρωα «μες στο μουσείο»;


ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Ημερομηνία: 13/05/2012

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 22 Μάιος 2012 13:22  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1900

Εντοπίζεται το αίτιο του κίτρινου πυρετού.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου