Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | 32 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

32 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Στις 7 Νοεμβρίου 2010, συμπληρώθηκαν 32 χρόνια από την ημερομηνία ίδρυσης του Σωματείου "ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ".

Στα 32 αυτά χρόνια το Σωματείο ανάπτυξε μια επιτυχή και δημιουργική δράση και υλοποίησε ένα μεγάλο μέρος από τα οράματα των ιδρυτών και των μελών του: Οργάνωσε εκθετήρια, πλήθος περιοδικών εκθέσεων,  εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλές άλλες πολιτιστικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες, τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από οκτακόσιες χιλιάδες άτομα..

Για τη δράση του, το Τεχνικό Μουσείο τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Ταξιάρχη της Τιμής,το έτος 1998.

Επιστέγασμα της ιστορίας του, αποτέλεσε η ίδρυση, κατασκευή και οργάνωση του Ιδρύματος "ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ", το οποίο λειτουργεί με επιτυχία στην περιοχή Θέρμης. 

Σήμερα το Σωματείο δραστηριοποιείται με την ονομασία "Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης"  και έχει ως στόχο του την υποστήριξη του έργου του Ιδρύματος, παράλληλα με άλλες πολιτιστικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες.

Σε ανάμνηση της δράσης του Σωματείου κατά το παρελθόν, αναδημοσιεύουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο του καθηγητή  Θεοδόση Τάσιου με τίτλο Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 1996.

Με τον καθηγητή Τάσιο και την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, στην οποία ήταν και  συνεχίζει  να είναι Πρόεδρος, το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (με Πρόεδρο τον αείμνηστο καθηγητή Νίκο Οικονόμου) συνδιοργάνωσε σειρά Εκθέσεων και Συνεδρίων Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη το έτος 1997, στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στο Ανόβερο κατά τη διοργάνωση της EXPO 2000, στην Φρανκφούρτης το έτος 2002, στην Παγκόσμια Έκθεση Βιβλίου που ήταν τιμώμενη χώρα η Ελλάδα και αλλού. 

Ι. Παπαευσταθίου
Γενικός Γραμματέας Δ.Σ
.

 

Το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Καθηγητή Θεοδόση Π. Τάσιου

 1. Το έχομε ξαναφωνάξει: Μόνον οι Νεοέλληνες είναι αντιτεχνολογικοί, ­ οι Αρχαίοι Έλληνες ήσαν τεχνικότατοι. Ακόμα κι ο Πλάτων, τον θεμελιώδη εθνικό Μύθο των Ελλήνων (τον προμηθεϊκό μύθο) τον προβάλλει ευγλωττότατα στον «Πρωταγόρα». Δύο πράγματα φέρνει στο τλήμον γένος των ανθρώπων ο οιονεί-μεσσίας των. Την «έντεχνον σοφίαν» (την τεχνογνωσία, δηλαδή) και το «πύρ» (ενέργεια δηλαδή). Μοιάζει δε τούτο να εντάσσεται σε ένα μείζον Θεϊκό Σχέδιο. Διότι, σε λίγο, όταν οι άνθρωποι απόχτησαν «ευπορία» και «ηδίκουν αλλήλους», παρεμβαίνει ο Ζεύς ο ίδιος (για ν' αναιρέση αυτές τις παρενέργειες της Τεχνολογίας) και στέλνει στους ανθρώπους «αιδώ τε και δίκην». Έτσι, η αρχαιοελληνική Τεχνολογία θα ολοκληρωθή με μέγιστα τεχνικά έργα και με πολύπλοκες μηχανολογικές κατασκευές, μέχρι να έρθη η δόξα της Αλεξάνδρειας (στο παρα δέκα μιας βιομηχανικής επαναστάσεως που δέν πρόλαβε...).

Καλά, κι εμείς που το παίζομε επίγονοι, γιατί εκτός απ' την τρίτη κλίση δέν κληρονομήσαμε και την κλίση προς την έντεχνον σοφίαν; Γιατί «ούτε μια ασφάλεια ηλεκτρικού δέν ξέρομε ν' αλλάξωμε;» (φράση σημαδιακή που άκουσα πριν από 50 περίπου χρόνια απ' τον Καθηγητή-μου στο Πανεπιστήμιο, Καίσαρα Αλεξόπουλο).

2. Για ν' αναιρεθή αυτή η επικινδυνότατα υποτιμητική εικόνα την οποία φαίνεται να έχη η κοινωνία-μας περι της Τεχνολογίας και των Θετικών Επιστημών γενικότερα, θα χρειαζόταν μια πλατειά εθνική στρατηγική, που δέν είναι του παρόντος. Είναι όμως προς τιμήν της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας το γεγονός ότι συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση της «φιλιώσεως» του λαού με την Τεχνολογία ­ κι άς θυμηθούμε και τον Κούμα που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα δίδασκε Φυσικήν τα σαββατοκύριακα στις πλατείες της Σμύρνης!

Εκατόν τριάντα, λοιπόν, εκατομμύρια δραχμές ενίσχυση προς το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΤΜΘ) έπιασαν τόπο γερό. Ένα μικρό Μουσείο, δημιουργημένο κόμπο-κόμπο με το μεράκι των Σαλονικιών (Πρόεδρος ο Καθηγ. Ν. Οικονόμου) και κρατημένο ώς τώρα με τα δόντια, γίνεται πλέον ένα ίδρυμα αξιώσεων.

3. Να πάτε στη Θεσσαλονίκη (την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης), την μπροστάρισσα σε τομείς ποικιλότατους μέσα στην παλιά και στη σύγχρονη ιστορία, και να μήν περιορισθήτε στις συναυλίες, αλλά ν' αναμνησθήτε τον προμηθεϊκό μύθο, να ψιθυρίσετε «ουκ επ' άσματι ζήσεται μόνον άνθρωπος», και να επισκεφθήτε το ΤΜΘ στη Βιομηχανική Ζώνη.

Να περάσετε μέσα απ' τα μικρά θεματικά-του εκθετήρια (ας είναι μικρά ­ είναι εύγλωττα και καλοστημένα), και να βιώσετε λ.χ. τις επικοινωνίες, απ' το σύστημα των φρυκτωριών, μέχρι τον Μαρκόνι και τους δορυφόρους. Και μήν ντραπήτε να παίξετε. Ευκαιρία είναι για τους «μεγάλους» να δώσουμε διέξοδο στον homo ludens που κρύβομε μέσα-μας, και ν' απλώσουμε τα χέρια-μας στα εκθέματα ­ εδώ δέν λέει «μήν εγγίζετε». Κι, ακόμα καλύτερα, ν' απλώσουμε τα δάχτυλά-μας στις οθόνες των συμμετοχικών πολυμέσων: Ακουμπήστε στις «ενεργές λέξεις» που σας ενδιαφέρουν, κι η οθόνη θα υπακούση αμέσως προβάλλοντας τις αντίστοιχες πλούσιες πληροφορίες, εικόνες πολλές και περιγραφές σύντομες. Ανάλογα σε ποιά οθόνη στάθηκες, στην ιατρική τεχνολογία ή στην υφαντουργία, την μετεωρολογία ή την τηλεόραση ­ ακούμπα και μάθε. Δεν θα σας κάνη η καρδιά να φύγετε απο 'κει μέσα. (Εκτός κι αν έχετε ανεπιστρέπτως αλλοτριωθή απ' τη σαπουνόπερα ή τα συνέδρια).

Έχει δε ψωμί και για λογίους: Πάτε στη λογισμητική βάση δεδομένων «Αρχαίοι Ελληνες Επιστήμονες και Τεχνικοί» (*), πάρτε επαφή με τα βιβλία-τους και με τα έργα-τους, με μιαν άλλη Ελλάδα δηλαδή ­ μιαν Ελλάδα κρουστή και ουσιώδη, πέρα απ' τα τερτίπια του Αλκιβιάδη.

4. Τώρα που είναι της μόδας η Μακεδονία (πρίν ως αψίκοροι και σπασμωδικοί την ξαναλησμονήσωμε), όταν θα πάτε στη λαομάννα τη Σαλονίκη, να θυμάστε ότι η αυλή του λαμπρότερου τέκνου της περιοχής, του Αλεξάνδρου, δεν είχε γελωτοποιούς. Μηχανικοί ήσαν ο σύντροφοι του μαθητή του Αριστοτέλους:

­Γόργος, ο σηραγγολόγος

­Κράτης, ο υδραυλικός

­Αριστόβουλος, ο αρχιτέκτων

­Δεινοκράτης, ο πολεοδόμος,

κι όλοι όσοι υπηρέτησαν την αναγκαία στρατιωτική τεχνολογία και την εποικιστική ανάπτυξη, ώς μέσα στη Βακτριανή...

Να πάτε λοιπόν στο Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

 
Θεοδόσης Π. Τάσιος, Ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

 

(*) Μια αντίστοιχη βάση δεδομένων παρουσιάζεται στην παρούσα Ιστοσελίδα των "Φίλων του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης"

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 10 Ιανουάριος 2011 15:12  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1965

Πραγματοποιούνται οι πρώτοι διαστημικοί περίπατοι.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου