Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | «Μακεδονία: Από τις ψηφίδες στα Ρixels»

«Μακεδονία: Από τις ψηφίδες στα Ρixels»

E-mail Εκτύπωση PDF

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αρχαίοι Μακεδόνες με τεχνητή νοημοσύνη

 .

 

Στους χώρους του δύο αντίθετοι πόλοι (η αρχαιολογία, που είναι ταυτισμένη με το παρελθόν, και η τεχνολογία, που κλείνει το μάτι στο μέλλον) συναντώνται με στόχο τη δημιουργία ενός «έξυπνου μουσειακού περιβάλλοντος» στο οποίο ο επισκέπτης θα βλέπει, θα ακούει και θα πληροφορείται (στη γλώσσα του) για όλα όσα εμπεριέχονται σε ένα έκθεμα. Στοιχεία δηλαδή που είναι αδύνατον να συμπεριληφθούν στην απλή επεξηγηματική πινακίδα των αντικειμένων. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό ταξίδι τεχνογνωσίας και αρχαιολογίας, πρωτοποριακό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, καθώς πρόκειται για την πρώτη δημόσια εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας σε αρχαιολογικά εκθέματα με στόχο την ανάδειξη και την προσβασιμότητα στο ευρύ κοινό μουσειακών αντικειμένων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Η πρώτη εφαρμογή αφορά επτά θέματα-αντικείμενα του μουσείου: «Χρυσά μακεδονικά στεφάνια», «Κρυμμένοι θεοί και ήρωες», «Ο μύθος του Καλυδώνιου Κάπρου», «Ταξιδέψτε στον χώρο και στον χρόνο με ένα κομμάτι χαρτί», «Ανακαλύψτε μια αγροτική κατοικία της αρχαιότητας», «Ενα νυχτερινό φαγοπότι στη Μακεδονία» και «Δωμάτιο με θέα... στις Αιγές».

«Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στην αρχαία κληρονομιά δείχνει ουσιαστικά αυτό που είμαστε σήμερα. Αν μπορούμε χωρίς φόβο να αγκαλιάζουμε αυτά τα ευρήματα, να μην τα βάζουμε πάντα πίσω από προθήκες αλλά να τα κάνουμε προσβάσιμα στον κόσμο δείχνει το ποιοι είμαστε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ο οποίος και εγκαινίασε την έκθεση, ενώ η διευθύντρια του μουσείου κυρία Πολυξένη Βελένη τόνισε ότι «είναι μια... μαγική πραγματικότητα».

Η έκθεση-εφαρμογή των τεχνολογιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει μόνιμα, ενώ μελετάται η επέκταση και σε περισσότερα ευρήματα, όπως ο εντυπωσιακός κρατήρας και ο πάπυρος του Δερβενίου κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες: www.makedonopixels. org Τεχνολογίες στην υπηρεσία του ανθρώπου
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής - ΙΤΕ κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης αναφέρθηκε στα διαδραστικά αυτά συστήματα που αποτελούν διεθνώς πρωτοποριακές εφαρμογές των ερευνητικών αποτελεσμάτων του προγράμματος διάχυτης νοημοσύνης. «Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται από το ινστιτούτο και οι εφαρμογές τους εξυπηρετούν τον άνθρωπο στην καθημερινή του ζωή και καθιστούν τα υπολογιστικά συστήματα φιλικά εργαλεία που ενσωματώνονται σταδιακά στο περιβάλλον και βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία, η ψυχαγωγία, καθώς και η κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση ανθρώπων με αναπηρία και ηλικιωμένων» σημείωσε ο κ. Στεφανίδης. Να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Πληροφορικής, από την ίδρυσή του το 1983, είναι διεθνώς ανταγωνιστικό και έχει αριστεύσει σε όλες τις αξιολογήσεις ερευνητικών ινστιτούτων που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ "ΒΗΜΑ" - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 2/11/2010

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 15 Νοέμβριος 2010 08:43  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1951

Σχεδιάζεται ο UNIVAC, που σηματοδοτεί την είσοδο των υπολογιστών στη βιομηχανία.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου