Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Πάρκο του Λα Βιλέτ

E-mail Εκτύπωση PDF

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 


 

Το Πάρκο της Βιλέτ, με τη σφαίρα Ζεόντ, Παρίσι.

 

Το Πάρκο του Λα Βιλέτ (Parc de la Villette) βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Παρισιού, στο 19ο διαμέρισμα και είναι μια τεράστια έκταση, διαμορφωμένη σε μεγάλο πάρκο ψυχαγωγίας, με κήπους, παιδικές χαρές, καφετέριες και χώρους προβολής των τεχνών και των επιστημών. Καλύπτει έκταση 55 εκταρίων και βρίσκεται στη θέση που βρίσκονταν τα παλιά σφαγεία και η αγορά ζώων του Παρισιού (Μετρό: Porte de la Villette).

Η σχεδίαση του πάρκου και των εγκαταστάσεών του ανήκει στο διάσημο Ελβετό αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί (Bernard Tschumi). Το έργο πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ετών 1984 και 1987. Περιλαμβάνει ένα μουσείο επιστημών, αίθουσα συναυλιών, εκθεσιακό περίπτερο, κινηματογράφο και μουσικό κέντρο.

Το πάρκο φιλοξενεί πληθώρα μουσείων, συναυλιακούς χώρους, μουσικές σκηνές, θέατρα, όπως επίσης και παιδικές χαρές. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Μουσείο Πόλη των Επιστημών και Βιομηχανίας (Cit? des Sciences et de l'Indus[1]trie), το μεγαλύτερο μουσείο επιστημών στην Ευρώπη
  • Le Z?nith[2], συναυλιακός χώρος, χωρητικότητας 6.300 ατόμων
  • Μουσείο "Πόλη της Μουσικής[3]", ένα μουσείο με ιστορικά μουσικά όργανα με συναυλιακό χώρο. Φιλοξενεί επίσης το Ωδείο του Παρισιού.[4]
  • La Geode[5], ένας κινηματογράφος IMAX, που βρίσκεται μέσα σε ένα γεωδεσικό θώλο διαμέτρου 36 μέτρων.

Η Πόλη των Επιστημών

Στην Πόλη των Επιστημών και της Βιομηχανίας (Cit? des Sciences et de l'Industrie), μέσα στο Πάρκο της Βιλέτ, το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί το επίκεντρο και στεγάζεται σε ένα κτίριο ύψους 40 μέτρων, σχεδιασμένο σε πέντε επίπεδα από τον αρχιτέκτονα Αντριάν Φαινσιλμπέρ (Andrien Fainsilber). Εντυπωσιακό είναι το Πλανητάριο, με ένα αμφιθέατρο 260 θέσεων, όπου γίνονται προβολές με ειδικά οπτικά και ηχητικά εφέ, που δημιουργούν εικόνες των άστρων και των πλανητών.

Στα ενδιαφέροντα εκθέματα περιλαμβάνονται ένα δείγμα του ευρωπαϊκού πυραύλου Αριάν (Ariane), ένα μοντέλο σε φυσικό μέγεθος του γαλλικού μαχητικού αεροσκάφους Μιράζ (Mirage), ενώ κοντά στο ναυτικό μουσείο εκτίθεται «Ο Αργοναύτης», ένα υποβρύχιο του 1950. Η πιο εκπληκτική κατασκευή στην πόλη των επιστημών είναι η αίθουσα προβολών Ζεόντ (La G?ode), μια γιγαντιαία σφαίρα με διάμετρο 36 μέτρων, που καλύπτεται με 6.500 τρίγωνα από ανοξείδωτο ατσάλι. Στο εσωτερικό, μια ημισφαιρική οθόνη 1.000 τετραγωνικών μέτρων προβάλλει ταινίες για τη φύση και το διάστημα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 29 Μάρτιος 2020 12:14  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1931

Εφευρίσκεται το νάϋλον.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου