Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Μουσείο Ελιάς και Λαδιού, στην Άνω Γατζέα Πηλίου

Μουσείο Ελιάς και Λαδιού, στην Άνω Γατζέα Πηλίου

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Σε ένα πανέμορφο Πηλιορείτικο οίκημα αλλά και σε μία παραμυθένια τοποθεσία, πολύ κοντά από το σταθμό του τρένου, στην Άνω Γατζέα. Εκεί, όπου κάνει στάση το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, ο Μουντζούρης. Βρίσκεται το Μουσείο Ελιάς. Το Μουσείο ελιάς, υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στον φιλόξενο χώρο του και μας ξεναγεί στα μυστικά και τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής λαδιού και σαπουνιού.

Το οίκημα, όπου στεγάζεται το μουσείο, κτίστηκε το 1924 από τον Ιωάννη Δ. Βογιατζή. Ο πρώτος όροφος ήταν η χειμερινή διαμονή της οικογένειας. Το ισόγειο, «κατώι» χρησίμευε για τις διάφορες αγροτικές εργασίες, που στην πλειονότητά τους είχαν σχέση με τα ελαιοπερίβολα. Όπου και λειτουργούσε βιοτεχνία διαλογής, επεξεργασίας και παραγωγής ελαιών και αποθήκευσης εμπορίας ελαιολάδου.

Στο Μουσείο εκτίθενται συντηρημένα τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό και στον προαύλιο χώρο. Κυριαρχούν οι κάδες (μεγάλα ξύλινα δοχεία σε σχήμα κόλουρου κώνου)  όπου παρασκευάζονται και αποθηκεύονται οι βρώσιμες ελιές και τα πιθάρια αποθήκευσης λαδιού διαφόρων μεγεθών.  Ο κυρίως χώρος του Μουσείου περιλαμβάνει θεματικές ενότητες που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία συλλογής, διαλογής επεξεργασίας και εμπορίας ελαιών. Συγκεκριμένα εκτίθενται εργαλεία καλλιέργειας των ελαιών, είδη συλλογής, (όπως κοφίνια διαφόρων μεγεθών, σκάλες, τρισκέλια, γάντζοι) και βέβαια ο πάγκος διαλογής των ελαιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζουν τα εργαλεία βαρελοποιίας (για την κατασκευή κάδης) και δύο καλοσυντηρημένες κάδες όπου μέσα τοποθετούσαν τις ελιές σε αλατόνερο για να γίνουν οι ξακουστές ελιές Πηλίου.

 


 

Από το λάδι, εξάγεται και το σαπούνι. Στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάζεται η διαδικασία παραγωγής του και τα προϊόντα του. Επιπροσθέτως, μπορείτε να δείτε αρκετά είδη οικιακής χρήσης, των αρχών του περασμένου αιώνα.

Στη δημιουργία και τη λειτουργία του Μουσείου βοήθησε η «ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ» μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Οι σκοποί της εταιρείας είναι πολιτιστικοί, αναπτυξιακοί, εκπαιδευτικοί, περιβαλλοντικοί, αθλητικοί και επιστημονικοί και γι αυτό υπάρχει μια ποικιλία συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων, ανάλογα με το αντικείμενο που υλοποιούν. Εάν λοιπόν είστε κοντά στη περιοχή αξίζει να το επισκεφτείτε. Από τον Σεπτέμβριο 2008, υλοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο τη  γνωριμία με το Μουσείο και το αντικείμενό του καθώς και η ανάδειξη της περιοχής.


Πληροφορίες Τηλέφωνο: 24230-22009. Μην παραλείψετε φεύγοντας να πάρετε μαζί σας αγνά παραδοσιακά σαπουνάκια ελιάς ....

 

 

ΠΗΓΗ: www.humanstories.gr

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 08 Μάρτιος 2019 15:17  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1986

Tο αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο εξερράγει κατά το πρώτο λεπτό της απογείωσής του.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου