Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Θεώρημα του Euler σε αγρό της Αγγλίας

Θεώρημα του Euler σε αγρό της Αγγλίας

E-mail Εκτύπωση PDF

          

 

 

Μήνυμα από εξωγήινους, αποτύπωμα μυστηριωδών δυνάμεων   ή   αστείο κάποιων ευφάνταστων με προηγμένες μαθηματικές   γνώσεις;... Το θεώρημα του Οϊλερ σε αγρό της Αγγλίας 

Μήνυμα από εξωγήινους, αποτύπωμα μυστηριωδών δυνάμεων ή αστείο κάποιων ευφάνταστων με προηγμένες μαθηματικές γνώσεις; Ο,τι και να είναι, τα αγρογλυφικά, που κάνουν σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή την εμφάνισή τους στη νοτιοδυτική Αγγλία, προκα -λούν συζητήσεις και αναστάτωση στους κύκλους των ανθρώπων που ερευνούν άλυτα μυστήρια. Πιστά στο ραντεβού τους, τα τεράστια γεωμετρικά σχήματα (crop circles) εμφανίστηκαν και φέτος στην εξοχή του Γουίλτσιρ, ξεσηκώνοντας τους παραδοξολόγους και ουφολόγους, που πιστεύουν πως είναι αποτέλεσμα της «επίσκεψης» εξωγήινων. Η αλήθεια είναι πως η «ξαφνική» εμφάνιση των σχημάτων αυτών -μέσα σε μία νύχτα γίνονται τα περισσότερα- προκαλεί τη φαντασία. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ανάλογα σχήματα υπάρχουν και στο βυθό των ωκεανών, ενώ τα περισσότερα τα συναντά κανείς στην εξοχή της Αγγλίας και ιδίως στην περιοχή του Γούιλτσιρ, που «φιλοξενεί» και τα παράξενα μεγαλιθικά μνημεία του Στόουνχετζ.
Το τελευταίο από τα αγρογλυφικά είναι ένα γεωμετρικό σχήμα που, σύμφωνα με ειδικούς που το αποκωδικοποίησαν, αποτυπώνει τη μαθηματική «φόρμουλα του Οϊλερ» (e ^(i*Pi)+1=0), την πιο ολοκληρωμένη εξίσωση στα «προχωρημένα» Μαθηματικά. Στο τελευταίο αγρογλυφικό, ένας τεράστιος κύκλος είναι χωρισμένος σε 12 τμήματα και κάθε τμήμα χωρίζεται με 8 «δαχτυλίδια». Ο μαθηματικός - ερευνητής Τζον Τάλμποτ τονίζει στην εφημερίδα «Independent» ότι πρόκειται μεν για μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η περίφημη φόρμουλα, είναι ωστόσο λάθος λυμένη!
Τα μυστηριώδη αγρογλυφικά έχουν απασχολήσει πολλούς στην Αγγλία -το 2009 καταγράφηκαν 70 από αυτά- και σε άλλα σημεία του κόσμου, όπου έχουν εμφανιστεί. Εν όψει του 2012 και των εσχατολογικών θεωριών που το συνοδεύουν, οι «ειδικοί» πιστεύουν ότι θα πολλαπλασιαστούν. 

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 27/5/2010)

Ο Λέοναρντ Όιλερ (Leonard Euler) ήταν Ελβετός μαθηματικός. Σε αυτόν οφείλεται, ανάμεσα σε άλλα, και η καθιέρωση του συμβόλου f(x) για τις συναρτήσεις.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας στις 15 Απριλίου 1707 και ήταν γιος ιερέα. Σπούδασε γεωμετρία στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου εργάστηκε για την οργάνωση της Ακαδημίας Επιστημών, έπειτα από πρόσκληση της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Α΄. Διορίστηκε καθηγητής της Φυσικής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Το 1744 τον προσκάλεσε ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας στο Βερολίνο, για να αναλάβει διευθυντής του τμήματος των μαθηματικών της εκεί Ακαδημίας. Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος που είπε στο Γάλλο άθεο φιλόσοφο Ντενί Ντιντερό, όταν η Τσαρίνα της Ρωσίας Μεγάλη Αικατερίνη είχε καλέσει τον Όιλερ στην Αυλή της, σε μία προσπάθεια να σταματήσει την αθυροστομία του Ντιντερό. Ο Ελβετός είπε στο Γάλλο: «Κύριε, ( α + β ) / ν = χ, άρα ο Θεός υπάρχει. Απαντήστε!». Έτσι, ο Ντιντερό αποχώρησε ηττημένος.

Τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του ο διάσημος μαθηματικός ήταν σχεδόν τυφλός. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να εργάζεται. Η εκπληκτική μνήμη του σε συνδυασμό με τη διανοητική του διαύγεια, τού ήταν αρκετές για να πραγματοποιεί προφορικά τους υπολογισμούς του, τους οποίους υπαγόρευε στη γραμματέα του. Μάλιστα, την περίοδο της τύφλωσής του παρήγαγε το μισό από το συνολικό του έργο.

Πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου 1783. Ο μαθηματικός και φιλόσοφος Ζαν ντε Κοντορσέ είπε στον επικήδειο: «Ο Όιλερ σταμάτησε να ζει και να υπολογίζει»[1].

Έργο

Διακρίθηκε στα ανώτερα μαθηματικά και κυρίως στο διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό. Οι σπουδαιότερες εργασίες του αναφέρονται στην ανάλυση των ισοπεριμέτρων, στη συσχέτιση των κυκλικών και των εκθετικών συναρτήσεων, στη θεωρία της περιστροφής σώματος γύρω από σταθερό σημείο, στην αναλυτική γεωμετρία (την οποία συμπλήρωσε και τελειοποίησε), στη θεωρία των αριθμών κ.τ.λ. Ακόμη υπήρξε ο εισηγητής της συντομογραφίας και του συμβολισμού (τριγωνομετρία), κάνοντας πρώτος τη χρήση του συμβόλου e για τον προσδιορισμό της βάσης των φυσικών λογαρίθμων. Πολλοί μαθηματικοί όροι φέρουν το όνομά του, όπως η σταθερά του Όιλερ, ο αριθμός του Όιλερ (το γνωστό e), οι μεταβλητές, η γραμμή και η εξίσωση του Όιλερ κ.ά. Από τα έργα του σπουδαιότερα είναι: Η μηχανή ή η επιστήμη της κίνησης (1736), Θεωρία των κινήσεων πλανητών και κομητών (1744), Εισαγωγή στην ανάλυση των απείρως μικρών (1748, 2 τόμοι), Γενικές αρχές του διαφορικού λογισμού (1755), Γενικές αρχές του ολοκληρωτικού λογισμού (1768 - 1774), Εγχειρίδιο άλγεβρας (1770),Θεωρία των κινήσεων της Σελήνης (1772). Τα έργα του σήμερα ξεπερνούν τους 75 τόμους συνολικά.

Θεωρείται μάλιστα ο "πατέρας" του γνωστού παιχνιδιού σουντόκου, αφού ο ίδιος διατύπωσε πρώτος τους κανόνες του [2].

Για την ακρίβεια, το έργο του αποτελείται από 75 τόμους, συνολικά 45000 σελίδες μαθηματικών!Επίσης υπάρχουν 4000 χειρόγραφα (αλληλογραφία με διάσημους σύγχρονους του μαθηματικούς).

(ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 11 Οκτώβριος 2010 09:49  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1953

Το τρανζίστορ βρίσκει εφαρμογή σε συσκευές υποβοήθησης της ακοής.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου