Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Der Spiegel: Η Google γιορτάζει τον εφευρέτη του «τεστ Παπανικολάου»

Der Spiegel: Η Google γιορτάζει τον εφευρέτη του «τεστ Παπανικολάου»

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Τρίτη, 14 Μαΐου 2019

 

Για το λεγόμενο τεστ-Παπ, οι γιατροί συλλέγουν κύτταρα του τραχήλου για να ανιχνεύσουν εγκαίρως τον καρκίνο. Η διαδικασία αναπτύχθηκε από τον Έλληνα γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου.

Ένας άνδρας με ιατρική μπλούζα κάθεται μπροστά από ένα μικροσκόπιο και εξετάζει ένα δείγμα, ενώ στον τοίχο πίσω του κρέμεται το ανατομικό σχέδιο μιας γυναίκας: Αυτήν την εικόνα μπορούσε να δει κάποιος τη Δευτέρα στην αρχική σελίδα της Google σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία τιμούσε τα 136α γενέθλια του Έλληνα γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, ο οποίος ανέπτυξε το «τεστ Παπανικολάου» στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ώστε να εντοπίζεται στα πρώτα του στάδια ανάπτυξης ο καρκίνος της μήτρας, ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες. Ο καρκίνος της μήτρας, αν εντοπιστεί νωρίς, θεραπεύεται σχεδόν κατά 100%.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε το 1883 στην Ελλάδα. Εκεί σπούδασε ιατρική και «φλέρταρε» με τη μουσική σταδιοδρομία. Αργότερα πήγε και στη Γερμανία, όπου αφοσιώθηκε στη φιλοσοφία. Στην Ελλάδα παντρεύτηκε την Ανδρομάχη Μαυρογένη, η οποία αργότερα τον βοήθησε σημαντικά στην ιατρική του έρευνα. Το 1913 το ζευγάρι μετακόμισε στις ΗΠΑ.

Από το 1916 ο Παπανικολάου εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο Cornell και ξεκίνησε την έρευνά του στο γυναικολογικό του τμήμα. Το 1928 δημοσίευσε τα ευρήματά του σχετικά με το λεγόμενο επίχρισμα Παπανικολάου, εν συντομία: τεστ Παπανικολάου. Από τα επιχρίσματα κυττάρων του τραχήλου προέβλεψε την απειλή για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ακόμη και σήμερα, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του καρκίνου.

Ο Παπανικολάου πέθανε στη Φλόριντα το 1962. Βραβεύτηκε πολλές φορές για το έργο του, κερδίζοντας μεταξύ άλλων το βραβείο Albert Lasker Κλινικής Ιατρικής Έρευνας.


Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, Der Spiegel

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 16 Μάιος 2019 11:07  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1985

Εντοπίζεται τρύπα στο στρώμα του όζοντος.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου