Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

 • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΑΝΑΓΚΗ Ή ΥΠΕΡΒΟΛΗ;

ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΑΝΑΓΚΗ Ή ΥΠΕΡΒΟΛΗ;

E-mail Εκτύπωση PDF

Από τις εργασίες του 5ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής, επιλέχθηκαν και δημοσιεύονται ορισμένες, που το θέμα τους  είναι επίκαιρο και παρουσιάζουν ενδιαφέρον

ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΑΝΑΓΚΗ Ή ΥΠΕΡΒΟΛΗ;

Σχολείο

2ου ΓΕΛ Κατερίνης

Μαθητές

Απόστολος Κωνσταντινίδης, Σπύρος Μαλάμης, Δήμητρα Πάτσα,
Στέλιος Μαυρομάτης, Έμμυ Κωνσταντινίδου

Καθηγητές

Γζιάτζου Μαρίνα, Σαμαράς Κωνσταντίνος

 

Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε από την ομάδα ερευνητικής εργασίας του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης  «Κινητό τηλέφωνο: Ανάγκη ή Υπερβολή;». Μαζί με τις αντίστοιχες παρουσιάσεις έχει ως στόχο να ενημερώσει συμμαθητές, γονείς και φίλους για τις γνωστές και «άγνωστες» πτυχές του κινητού  τους  τηλεφώνου.

Η εργασία αποτελείται  από τέσσερις ενότητες αντίστοιχες των υποομάδων στις οποίες διαιρέθηκε το τμήμα. Έτσι, οι μαθητές της 1ης υποομάδας μελέτησαν την ιστορική εξέλιξη του κινητού τηλεφώνου, οι μαθητές της  2ης ομάδας  τις επιδράσεις του κινητού στις κοινωνικές σχέσεις, η 3η ομάδα μελέτησε τις επιδράσεις του κινητού τηλεφώνου στην Υγεία του ανθρώπου ενώ τέλος οι μαθητές της 4ης υποομάδας μελέτησαν τη σχέση κινητού τηλεφώνου και Οικονομίας. 

Όλη αυτή η προσπάθεια δε θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς την καθοδήγηση των δύο διδασκόντων καθηγητών: της κυρίας Μαρίνας Τζιάτζιου και του κυρίου Κώστα Σαμαρά τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθειά τους.  
Ελπίζουμε η μελέτη μας να λύσει τις απορίες σας, να σας προσφέρει γνώσεις που αναζητείτε και να σας δώσει το έναυσμα προκειμένου να ξεκινήσετε κι εσείς τη δική σας έρευνα για αυτό το τόσο ενδιαφέρον θέμα.

1. Ιστορική Εξέλιξη

Οι ρίζες των κινητών τηλεφώνων εντοπίζονται ήδη από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Στα 1906 από συνεργασία δυο Γερμανικών εταιριών πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπομπή ήχου. Τα ονόματα μεγάλων και πρωτοπόρων, όπως του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και του Γουλιέλμου Μαρκόνι, έμειναν στην ιστορία στη σύγχρονη εποχή της τηλεπικοινωνίας. Το 1947 ξεκίνησε η εξέλιξη της ιδέας του κινητού τηλεφώνου, όταν οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι ένας πομπός μικρής εμβέλειας μπορεί να μεταμορφωθεί σε πομπό μεγάλης εμβέλειας συνδέοντας πολλές «κυψέλες» ενός τοπικού δικτύου.  Έτσι, κατά τη διάρκεια του Β ?Παγκοσμίου Πολέμου , τα χαρακτηριστικά τους χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από την αστυνομία. Το 1950 διαδίδονται τα τηλέφωνα στο αυτοκίνητο ενώ το 1970 χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα κινητά σε διάφορες μεγαλουπόλεις του Δυτικού κόσμου. Η επίσημη ημερομηνία γέννησης του κινητού τηλεφώνου θεωρείται η 3η Απριλίου 1973. Το πρώτο κινητό είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο εγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο και κόστιζε 2.500 δολάρια, από τη Motorola. Η χρήση των κινητών όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται πιο πολύπλοκη. Στη σημερινή εποχή το κινητό χρησιμοποιείται περισσότερο από τους έφηβους για την ψυχαγωγία και την επικοινωνία τους ενώ μέσω αυτού μπορούν να ελέγχουν διάφορες εξωτερικές συσκευές.

 

2. Συνέπειες στις κοινωνικές σχέσεις

Η άνευ μέτρου χρήση των κινητών, κυρίως από ανήλικους, συμβάλλει σε μια αποστασιοποιημένη και αποπροσωποποιημένη επικοινωνία που οδηγεί στην κατάχρηση. Αυτού του τύπου η επικοινωνιακή μεταχείριση «διαβρώνει» τα πλαίσια της ασφαλούς και υγιούς αλληλεπίδρασης και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την απουσία σωματικής και συναισθηματικής επαφής, που είναι αναγκαίες για την ολοκληρωμένη κοινωνικοποίηση και ψυχική ανάπτυξη  κάθε ανθρώπου, συμβάλλοντας στην αποσάθρωση  των κοινωνικών ιστών καθώς και των θεσμών.

Επίσης, το κινητό τηλέφωνο αποτελεί μέσο αυτοπροβολής για πολλούς νέους. Πολλοί είναι πλέον αυτοί που πιστεύουν ότι διαθέτοντας ένα τελευταίας  τεχνολογίας κινητό, αποκτούν περισσότερο κύρος και γίνονται περισσότερο αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που μέσω  του τελευταίας τεχνολογίας τηλεφώνου τους  προβάλλουν πτυχές της προσωπικής τους ζωής με σκοπό να εντυπωσιάσουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Τα greeklish ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ?90, ως απόρροια της  αδυναμίας των πρώτων υπολογιστών  να αναγνωρίσουν την  Ελληνική γραμματοσειρά.  Σήμερα, χρησιμοποιείται από ένα μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό κυρίως μαθητών γυμνασίου και λυκείου (77,4%), σε SMS και Μail, σε chat-forum και Smartphones, καθώς τους διευκολύνουν είτε να γράψουν κάτι  γρήγορα , είτε γιατί γράφουν ανορθόγραφα και νιώθουν άσχημα και  μειονεκτικά.

Αν και οι λόγοι της χρήσης  είναι συνήθως ο εθισμός, η εξοικονόμηση χρόνου ή  η μόδα, ωστόσο οι επιπτώσεις στη χρήση της ελληνικής γλώσσας  είναι πλέον  εμφανείς στη συντριπτική πλειονότητα των νέων ηλικίας 12 - 18 ετών. Σύμφωνα με έρευνες, τα Greeklish επηρεάζουν αρνητικά την ορθογραφική  και  συντακτική ικανότητα των Ελλήνων μαθητών ενώ ταυτόχρονα το λεξιλόγιο πτωχεύει και υπεραπλουστεύεται .

Η χρήση των greeklish αν και θεωρείται από πολλούς ευεργετική επιφέρει ένα τεράστιο διχασμό στην ελληνική κοινωνία. Ακόμη, θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και κατ? επέκταση απειλεί με στασιμότητα και αλλοίωση τον ελληνικό πολιτισμό.

3. Επιπτώσεις στην Υγεία

Επιπτώσεις της ακτινοβολίας του κινητού τηλεφώνου στην υγεία.

 • Η χρήση κινητού τηλεφώνου καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα
 • Λιγότερο από ένα λεπτό ομιλίας είναι αρκετό για να προκαλέσει την συσσώρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα
 • Bλάβες στο DNA, λευχαιμία και καρκίνος
 • Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι μεγαλύτερος σε πάνω από δεκαετία χρήστες κινητών τηλεφώνων.

«Nomophobia» ή απλά «No mobile phone phobia». Αυτή είναι η νέα απειλή για τους πολίτες. Πρόκειται για μια σύγχρονη φοβία που καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά συνδέσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους με τα κινητά τους τηλέφωνα και απλά φοβούνται μην τα χάσουν.

Τα σημάδια ότι η ασθένεια αυτή μας "απειλεί" είναι τα παρακάτω:

- Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας

- Να ελέγχουμε διαρκώς ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναπάντητων κλήσεων και το σήμα

- Να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία

- Αντιδρά υπερβολικά όταν του επισημαίνεται ότι κάνει συνεχή χρή­ση του κινητού

- Νευριάζει αν κάποιος διακόπτει μια συνομιλία του

4. Κινητό τηλέφωνο και Οικονομία

Παραγωγή και υλικά

Οι συσκευές κινητών τηλεφώνων γίνονται, μέρα με τη μέρα, περισσότερο πολύπλοκες σε σχέση με την λειτουργικότητα τους, το σχεδιασμό τους και την σύνθεση των υλικών από τα οποία αποτελούνται. Με βάση στοιχεία γνωστής εταιρείας, μία συσκευή κινητού τηλεφώνου περιέχει από 500 έως 1,000 διαφορετικά συστατικά. Αυτά είναι:

—                     πλαστικό (43%),γυαλί (14%), χαλκό (13%)

—                    σίδηρο (7%), αλουμίνιο (5%), μαγνήσιο (3%)

—                    ασήμι (0,35%), νικέλιο, κασσίτερο, μόλυβδο (1%) και χρυσό (0,04%).

—                    Επιπρόσθετα, τα κινητά τηλέφωνα περιέχουν τα ακόλουθα τέσσερα σπάνια μέταλλα: αντιμόνιο (0,1%), παλλάδιο (0,02%), βηρύλλιο (0,01%) και λευκόχρυσο (0,01%).

Το κόστος για τους ιδιώτες και οι επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα

Η Ελλάδα επιβάλλει στους καταναλωτές τις μεγαλύτερες αθροιστικές επιβαρύνσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 37% έως και 48%, όταν σε καμία χώρα της Ε.Ε. οι συνολικές χρεώσεις δεν ξεπερνούν το 25%.

Έτσι, η Ελλάδα καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση στον πλανήτη στη φορολόγηση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Αυτή η υψηλή φορολόγηση αποτρέπει τους καταναλωτές από την σύναψη νέων ή ακριβότερων προγραμμάτων. Ως αποτέλεσμα αυτού τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν συνολικά κατά 17% στην τριετία 2009-2011 ενώ για το 2012 εμφανίζουν αρνητικές τάσεις της τάξης του 13,4%.

Επενδύσεις-Συνεισφορά

Σήμερα, ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία. Αναλυτικά:

 • Επένδυσε κατά την περίοδο 2011-2012 352 εκ. Ευρώ στην ελληνική οικονομία,
  (παράλληλα τα έσοδα του κλάδου μειώθηκαν και εμφανίζουν αρνητική προοπτική)
 • Η συνολική συμβολή του κλάδου στην οικονομία κατά την ίδια περίοδο ανέρχεται στο 3,4% του ΑΕΠ ενώ ο κλάδος συνέβαλε, άμεσα και έμμεσα, στη διατήρηση και δημιουργία 59.000 θέσεων εργασίας
 • Εμφανίζει προοπτικές για περισσότερες επενδύσεις.

Συμπέρασμα

Η κινητή τηλεφωνία είναι ένα πραγματικό εργαλείο, που όταν χρησιμοποιείται σωστά, διευκολύνει την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ακόμη, αποτέλεσε για πολλά χρόνια ένα μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία.

Όμως, η αλόγιστη  χρήση μπορεί να προκαλέσει πολλών ειδών προβλήματα (υγείας κλπ).

Παν μέτρον άριστον!

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 23 Σεπτέμβριος 2013 12:32  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1954

Κατασκευάζονται πλαστικοί φακοί επαφής.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου