Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Εξελιγμένος μανδύας κάνει αόρατα τα αντικείμενα

Εξελιγμένος μανδύας κάνει αόρατα τα αντικείμενα

E-mail Εκτύπωση PDF

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ακόμα πιο «μαγικό» μανδύα αορατότητας, αυτή τη φορά με φυσικούς κρυστάλλους ενός κοινού υλικού, του ασβεστίτη και όχι με εξεζητημένα μετα-υλικά.

Με τον τρόπο αυτό ένα αρκετά μεγάλο, για τα δεδομένα της έρευνας, αντικείμενο μπορεί να γίνει αόρατο. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες «εξαφάνισαν» ένα μεταλλικό συνδετήρα και μια καρφίτσα, που είχαν σκεπαστεί με το μανδύα ασβεστίτη, ενώ μέχρι τώρα είχαν γίνει αόρατα αντικείμενα μόνο πολύ μικρότερα από μία ανθρώπινη τρίχα.

 

Οι ερευνητές, υπό τον κινεζικής καταγωγής φυσικό Σουάνγκ Ζανγκ, σε συνεργασία με επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου και του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας, πέτυχαν να «κρύψουν» μικρά αντικείμενα, καθοδηγώντας το φως που προέρχεται από αυτά, έτσι ώστε να μη φτάνει στα μάτια του θεατή. Η νέα τεχνική περιορίζεται, όσον αφορά το μέγεθος των αντικειμένων που μπορεί να τα καταστήσει αόρατα, μόνο από το μέγεθος των κρυστάλλων του ασβεστίτη.

Οι κρύσταλλοι ασβεστίτη μπορεί να έχουν μήκος επτά μέτρα, ώστε στο μέλλον θα μπορούσαν ίσως να γίνουν αόρατα ολόκληρα αυτοκίνητα! Θα ήταν επίσης δυνατό μελλοντικά να παραχθούν τέτοιοι κρύσταλλοι, με παρόμοιες ιδιότητες, αντί να αναζητούνται μόνο στη φύση. «Χρησιμοποιώντας τον ασβεστίτη, μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε μανδύες σημαντικού μεγέθους, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές εφαρμογές τέτοιων συσκευών αορατότητας», δήλωσε ο Ζανγκ.

 ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 3/2/2011

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12304&subid=2&pubid=95341180

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 12 Φεβρουάριος 2011 09:50  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1965

Πραγματοποιούνται οι πρώτοι διαστημικοί περίπατοι.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου