Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Ο Αρχαιότερος Σεισμογράφος του Κόσμου

Ο Αρχαιότερος Σεισμογράφος του Κόσμου

E-mail Εκτύπωση PDF

Είναι Περίπου 2.000 Ετών και Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Ήταν ένα σύστημα με μπρούτζινους δράκους και βατράχους, γύρω από ένα μεγάλο δοχείο.

 


 

Ο Κινέζος Τσανγκ Χενγκ ήταν μια μαθηματική ιδιοφυία, που έζησε σχεδόν πριν από 2.000 χρόνια. Παρουσίασε τη Γη σαν μια σφαίρα με εννέα ηπείρους, που αιωρούνταν στο διάστημα. Και θεωρείται ο άνθρωπος που δημιούργησε, το 132 μ.Χ., τον πρώτο σεισμογράφο. Ήταν ένα σύστημα με μπρούτζινους δράκους και βατράχους, γύρω από ένα μεγάλο δοχείο. Το σήμα για τη σεισμική δόνηση έδινε η πτώση μιας σφαίρας από το στόμα του δράκου, στο στόμα του βατράχου. Μέσα στο μεγάλο δοχείο υπήρχε ένα εκκρεμές με μηχανισμό, που κινούναν σε οκτώ διαφορετικές κατευθύνσεις. Όταν γινόταν σεισμός και έπεφτε μια σφαίρα, ο μηχανισμός ακινητοποιούταν, εμποδίζοντας τις υπόλοιπες σφαίρες να κυλήσουν. Παρακολουθώντας την κατεύθυνση του δράκου, που στο μεταξύ είχε τεθεί σε κίνηση, μπορούσε κάποιος να εντοπίσει το επίκεντρο του σεισμού.

Οι αξιωματούχοι της αυλής του Κινέζου αυτοκράτορα δεν είχαν πειστεί ότι το παράξενο σύστημα του Χενγκ ήταν λειτουργικό. Κι όμως, το σύστημα δούλεψε και εντόπισε για πρώτη φορά τον σεισμό στο Λουνγκ Χσι. Αυτός ο αρχαιότερος σεισμογράφος στον κόσμο παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο «Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία», η οποία πραγματοποιείται στο Νόησις στη Θεσσαλονίκη

Στην ίδια έκθεση, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο, παρουσιάζονται επίσης μια σειρά από σημαντικά δείγματα του ανθρώπινου πολιτισμού - ένα κινεζικό άροτρο που δημιουργήθηκε πριν από 5.000 χρόνια ή μια από τις αρχαιότερες χειράμαξες του κόσμου. Επίσης, εκτίθενται παραδείγματα σχετικά με το χαρτί, την τυπογραφία, τη μαγνητική πυξίδα, την πυρίτιδα, την πορσελάνη, τη μεταξουργία, τη χύτευση, τους αστρολάβους, τα πλοία, τα όργανα μέτρησης και άλλα, που αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κινέζικου πολιτισμού σε πολλά πεδία.

Η έκθεση στο Νόησις χωρίζεται στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

Αστρονομία και Μέτρηση του Χρόνου
Οι Κινέζοι από τον 16ο αιώνα π.Χ μελετούσαν τον ήλιο, τη σελήνη, τους πλανήτες και τα ουράνια φαινόμενα. Το κινεζικό ημερολόγιο θεωρείται συνδυασμός του σεληνιακού και του Γρηγοριανού ημερολογίου.

 

1539697719760-20180905_094311

 

Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός
Μια από τις εφευρέσεις που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ναυσιπλοϊας, είναι η πυξίδα, η σημαντικότερη ίσως εφεύρεση του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Από τον 12ο αιώνα και μετά η πυξίδα διαδόθηκε ευρέως στην Ασία και την Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εμπορίου και της διεθνούς οικονομίας.

 

1539697765194-20180905_094839

Υφαντουργία και Κέντημα
Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που είχε οργανωμένη σηροτροφία και οι Κινέζοι έφτιαξαν μετάξι πριν από 6.000-7.000 χρόνια. Από τον 16ο αιώνα ανέπτυξαν πρωτοποριακές τεχνικές ύφανσης, μερικές από τις οποίες παρουσιάζονται στην έκθεση.

Κατασκευή Χαρτιού και Εκτύπωση
Στο Νόησις παρουσιάζονται, τέλος, όλα τα στάδια κατασκευής και εκτύπωσης χαρτιού, καθώς και η τέχνη της τυπογραφίας. Η κατασκευή του χαρτιού στα χρόνια της δυναστείας Χαν, είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Τεχνικές εκτύπωσης αναπτύχθηκαν ήδη από τον 7ο αιώνα μ.Χ και εξαπλώθηκαν σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο.

Διάρκεια έκθεσης
Έως 30 Ιουνίου 2019

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη -Παρασκευή: 10.30-15.00
Σάββατο: 13.30-20.30 
Κυριακή: 11.30-18.30 
Δευτέρα: κλειστά

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ κανονικό, 4 ευρώ μειωμένο

Info
www.noesis.edu.gr

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2019 15:47  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1951

Σχεδιάζεται ο UNIVAC, που σηματοδοτεί την είσοδο των υπολογιστών στη βιομηχανία.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου