Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Σικάγο. Το άγνωστο αυτοκίνητο του Γιάννη Γουλανδρή και η ιστορία του

Σικάγο. Το άγνωστο αυτοκίνητο του Γιάννη Γουλανδρή και η ιστορία του

E-mail Εκτύπωση PDF

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2018

 

Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να επισκεφθείτε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για να δείτε το Fiat 500 F, το μοντέλο που θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης «Η αξία του καλού Design» που θα διαρκέσει μέχρι το Μάιο του 2019, αλλά μπορείτε σίγουρα να θαυμάσετε από κοντά τη βενζινοκίνητη μεγάλη λιμουζίνα που έφτιαξε ο εφοπλιστής Γουλανδρής, την ονόμασε «Σικάγο» και βρίσκεται στο «ΝΟΗΣΙΣ» στη Θεσσαλονίκη!

 

????

Το "Σικάγο" βρίσκεται στη μόνιμη Έκθεση του ΝΟΗΣΙΣ

 

4.000.000 Fiat αποδεικνύουν τη σημασία του καλού design

Το Fiat 500 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Design Icons στην ιστορία του αυτοκινήτου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Fiat 500 F θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης «Η αξία του καλού Design» που θα διαρκέσει από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 27 Μαΐου 2019.

«Το 500 είναι ένα σύμβολο του ιταλικού στιλ και παρέμεινε στη μόδα επί σειρά δεκαετιών σε όλο τον κόσμο λόγω των χαρακτηριστικών και της ισχυρής του προσωπικότητας», δήλωσε ο Luca Napolitano, επικεφαλής των Fiat & Abarth για την περιοχή EMEA. «Το Fiat 500 έφερνε πάντα την αισιοδοξία και το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων και αποτέλεσε ένα ξεχωριστό πρεσβευτή του "made in Italy", στιλ και Design».

Το αυτοκίνητο που θα μπορούν να δουν από κοντά οι επισκέπτες της έκθεσης, είναι δείγμα της πιο δημοφιλούς σειράς του μοντέλου, του 500 F, το οποίο παρέμεινε στην παραγωγή από το 1965 έως το 1972. Συνολικά, περισσότερα από 4.000.000 Fiat 500, πέρασαν τη γραμμή παραγωγής. Το Fiat 500 αποτέλεσε μια ξεκάθαρη έκφραση της ιδέας ότι το στιλ ακολουθεί τη λειτουργικότητα, μέσω της έξυπνης χρησιμοποίηση των υλικών και της δυνατότητας το προϊόν να είναι προσιτό για όλους. Η εξέλιξη προσιτών, αξιόπιστων αυτοκινήτων ήταν απαραίτητη για την εξάπλωση της αυτοκίνησης στην μεταπολεμική Ευρώπη. Μέσω του σχεδιασμού του, το 500, εκφράζει συνολικά τη φιλοσοφία της εποχής, η οποία έφερε επανάσταση σε πολλά επίπεδα στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Η τεράστια επιτυχία του μοντέλου Nuova 500 επαναλήφθηκε με την παρουσίαση του νέου Fiat 500 το 2007.

Η ιστορία των αυτοκινήτων Σικάγο της οικογένειας Γουλανδρη

Το 1968, Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής, με τους αδερφούς του Λεωνίδα και Γιάννη, αγόρασαν το Ναυπηγείο «ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ» και την μετ΄αυτού εταιρία «Νεώριον & Μηχανουργεία Σύρου», αυξάνοντας την επιφάνεια της εγκατάστασης και εμπλουτίζοντάς τη με δύο ακόμα πλωτές δεξαμενές και νέα μηχανουργεία. Με την κρίση του '73 οι αδερφοί Γουλανδρή ενσωματώνουν την εταιρία ΕΝFIELD (ιδιοκτησίας Γιάννη Γουλανδρή, που παρήγε ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Μ. Βρετανία) στην «Νεώριον & Μηχανουργεία Σύρου» και μεταφέρουν τη γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων στο Νεώριο, ξεκινώντας κάπως έτσι την ιστορία των αυτοκινήτων ΣΙΚΑΓΟ και Ε8000 "ENFIELD-NEORION" στην Ελλάδα.

Σήμερα στη χώρα, υπάρχουν τρία Ε8000. Ένα κίτρινο στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου, το γνωστό από άβαφο αλουμίνιο στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, ενώ πρόσφατα απέκτησε ένα κόκκινο το Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας.

Η ιδέα του Γιάννη Γουλανδρή για ένα ελληνικού σχεδιασμού αυτοκίνητο με συνδυασμένα στοιχεία λιμουζίνας αισθητικής του '30 και τζίπ βρήκε σχήμα από τον Γ. Μιχαήλ και απέκτησε «σάρκα και οστά» ως τετράθυρη, βενζινοκίνητη, 4Χ4, μεγάλη λιμουζίνα με ρετρό αισθητική και το όνομα ΣΙΚΑΓΟ. Το ΣΙΚΑΓΟ ήταν ελληνικού σχεδιασμού και ελληνικής κατασκευής, άρα τυπικά ελληνικό προϊόν. Η παραγωγική διαδικασία περιελάβανε τέσσερα οχήματα, ωστόσο λόγω αλλαγής στη νομοθεσία αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις του ελληνικού κράτους από τη γραμμή παραγωγής πρόλαβαν και βγήκαν μόνο δυο.

Ένα ακόμη βρίσκεται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» και το δεύτερο που ανήκε σε ιδιωτική συλλογή στη Μ. Βρετανία, εμφανίστηκε πρόσφατα σε δημοπρασία όπου μάλιστα είχε και πολύ καλό αποτέλεσμα.

Με στοιχεία από την εφημερίδα του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2019 15:17  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1965

Επιτυγχάνεται η σύνθεση πρωτεϊνών.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου