Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Στην Μαριάμ Μιρζαχανί το Μετάλλιο Φιλντς

Στην Μαριάμ Μιρζαχανί το Μετάλλιο Φιλντς

E-mail Εκτύπωση PDF

Ιρανή γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίρνει το ύψιστο βραβείο Μαθηματικών


H Mαριάμ Μιραζχανί είναι μία από τους τέσσερις νεαρούς μαθηματικούς που πήραν το φετινό μετάλλιο Φιλντς (φωτ. από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ)

Σεούλ

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ των ΗΠΑ Μαριάμ Μιρζαχανί έγινε η πρώτη γυναίκα που παίρνει το Μετάλλιο Φιλντς, το ένα από τα δύο ύψιστα βραβεία Μαθηματικών.

Το μετάλλιο Φιλντς δίνεται σε νέους μαθηματικούς (κατά παράδοση μέχρι την ηλικία των 40 ετών) από τη Διεθνή Μαθηματική Ένωση (IMU). Όπως και το Βραβείο Άμπελ (που δεν έχει περιορισμό ηλικίας και δίνεται από τη νορβηγική κυβέρνηση) θεωρείται το ισοδύναμο του Νόμπελ για τα μαθηματικά.

Η έρευνα της Μιρζαχανί επικεντρώνεται στα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα. Το έργο της έχει συμβάλει στην κατανόηση της συμμετρίας των καμπυλωτών επιφανειών και υπερβολικών αντικειμένων.

«Είναι μια μεγάλη τιμή. Θα είμαι ευτυχής εάν ενθαρρύνει νέες γυναίκες επιστήμονες και μαθηματικούς» είπε η Μιρζακχανί σε δηλώσεις της που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

«Είμαι βέβαιη ότι θα υπάρξουν πολλές περισσότερες γυναίκες που θα κατακτήσουν αυτό το βραβείο τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε. Η 37χρονη Μαριάμ Μιρζακχανί γεννήθηκε στην Τεχεράνη και έζησε εκεί μέχρι που ξεκίνησε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 Σεπτέμβριος 2014 08:10  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1927

Στις 6 Οκτωβρίου 1927 γίνεται η πρώτη προβολή της ομιλούσας ταινίας The Jazz Singer).

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου