Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Louis Daguerre: 224η επέτειος γέννησης και η Google του αφιερώνει το Λογότυπο της

Louis Daguerre: 224η επέτειος γέννησης και η Google του αφιερώνει το Λογότυπο της

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Louis Daguerre:  Ο γάλλος φυσικός, ζωγράφος και εφευρέτης γεννήθηκε σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου πριν 224 χρόνια ακριβώς, το 1787, στην Cormeilles-en-Parisis, στη Γαλλία. Έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους δημιουργούς της φωτογραφίας, δημιούργησε τον πρώτο εμπορικά επιτυχημένο τρόπο στον κόσμο για τη λήψη φωτογραφιών και μάλιστα είναι ο πρώτος φωτογράφος ανθρώπων.

 

 

 

Για τον λόγο αυτό το σημερινό λογότυπο της Google είναι αφιερωμένο σε αυτόν.

 

Το λογότυπο αυτό, απεικονίζει μία οικογενειακή φωτογραφία όπου το «G» και «Ο» του ονόματος Google απεικονίζουν τον πατέρα και την μητέρα και τα υπόλοιπα τρία γράμματα τα παιδιά. Το «Ο» είναι οι δύο κόρες και η «Ε» ο γιος. Η «L» είναι ο λαμπτήρας. Είναι ενδιαφέρον ότι «G» του πατέρα μοιάζει με τον ίδιο τον Daguerre.

Ο άνθρωπος αυτός έμεινε στην ιστορία ως ο εφευρέτης της νταγκεροτυπίας, μίας πρώτης μορφής φωτογραφίας και φυσικά ως ένας από τους δημιουργούς της φωτογραφίας.

Δημιούργησε τον πρώτο εμπορικά επιτυχημένο τρόπο στον κόσμο για τη λήψη φωτογραφιών και μάλιστα είναι ο πρώτος φωτογράφος ανθρώπων.

 

Πριν από την νταγκεροτυπία, για μία φωτογραφία απαιτούνταν ώρες ενώ με την εφεύρεση του Louis Daguerre ο χρόνος μειώθηκε στα 20-30 λεπτά.

Οι νταγκεροτυπίες δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν σε αντίγραφα και οι επιφάνειες τους ήταν εξαιρετικά λεπτές, με συνέπεια για να μην καταστραφούν να καλύπτονται συχνά με γυαλί. Η εικόνα που παραγόταν εμφάνιζε το πρότυπο σε αντεστραμμένη όψη, ανάλογη με την κατοπτρική αναπαράσταση. Επιπλέον οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν ήταν ιδιαίτερα τοξικές.

Η παραγωγή της ήταν μία εξέλιξη της ηλιογραφίας  και ξεκινά με την παράθεση των χάλκινων πλακών σε ιώδιο, όπου μέσω των αναθυμιάσεων διαμορφώνεται φωτοευαίσθητο ιωδίδιο του αργύρου. Οι πλάκες πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός μίας ώρας. Ακόλουθα εκτίθενται από 10 έως 20 λεπτά στο φως, ανάλογα με τη διαθέσιμη φωτεινότητα. Η εμφάνιση της εικόνας επιτυγχάνεται με την έκθεση της πλάκας σε υδράργυρο, θερμαινόμενο σε 75° C

Η φωτογραφία που ακολουθεί έχει τον τίτλο "Boulevard du Temple" στο Παρίσι. Τραβήχτηκε το 1838 από τον Louis Daguerre και θεωρείται μία από τις πρώτες φωτογραφίες.

Όσο για τον τρόπο δημιουργίας της, φώτισε για 10 λεπτά μια μεταλλική πλάκα, την οποία είχε λούσει με χημικά για να μπορέσει να αποτυπωθεί η εικόνα στο φιλμ.

Όλοι οι άνθρωποι και τα κινούμενα αντικείμενα δεν μπορούσαν να αποτυπωθούν, αλλά παρόλα αυτά, κάτω και αριστερά της φωτογραφίας υπάρχει ένας άνθρωπος που κατάφερε να σταθεί (για 10 λεπτά) χωρίς να κινηθεί και όπως φαίνεται, λουστράρει τα παπούτσια του. Οι δύο φιγούρες είναι θολές, μια και προφανώς δεν γίνεται να είχαν μείνει τελείως ακίνητες, αλλά η πόζα είναι χαρακτηριστική. Και έτσι, άθελα του, ο Daguerre δημιούργησε την πρώτη φωτογραφία ανθρώπου.

 http://www.madata.gr/diafora/science/149849.html

  

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 25 Νοέμβριος 2011 08:53  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1944

Γίνεται η πρώτη εμπορική χρήση του τεφλόν για την επίστρωση τηγανιών.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου