Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Γκιγιέρμο Άρο: Η Google τιμά τον σπουδαίο Μεξικανό αστρονόμο

Γκιγιέρμο Άρο: Η Google τιμά τον σπουδαίο Μεξικανό αστρονόμο

E-mail Εκτύπωση PDF

 

105η επέτειος από τη γέννηση του Γκιγιέρμο Άρο

 

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

Στον Μεξικανό αστρονόμο Γκιγιέρμο Άρο (Guillermo Haro), γνωστό κυρίως για την ανακάλυψη της κατηγορίας νεφελωμάτων που πλέον αποκαλούνται αντικείμενα Χέρμπιγκ - Άρο, αλλά και για την ανίχνευση αστεριών «φωτοβολίδων» -κόκκινων και μπλε άστρων- στην περιοχή του αστερισμού του Ωρίωνα, αφιερώνει η Google το σημερινό της (21 Μαρτίου) Doodle, με αφορμή την 105η επέτειο από τη γέννησή του. Ο Άρο γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1913 και μεγάλωσε κατά την περίοδο της Μεξικανικής Επανάστασης.Μετά από τις σπουδές του στη Φιλοσοφία, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Αστρονομία και χάρη στον ενθουσιασμό του προσλήφθηκε το 1943 ως βοηθός στο νεοσύστατο τότε Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο της Τοναντζίντλα.

Εν συνεχεία, μετέβη στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε στο Αστεροσκοπείο του Χάρβαρντ για μία διετία, προτού επιστρέψει στο Μεξικό.

Αφού ξεκίνησε να μελετά τους ακραία ερυθρούς και κυανούς αστέρες, τοποθετήθηκε το 1957 στο Αστεροσκοπείο Τακουμπάγια του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστήμιου του Μεξικού.

Συνέβαλε στην έρευνα πολλών θεμάτων της Παρατηρησιακής Αστρονομίας, ιδιαίτερα με το τηλεσκόπιο Σμιντ της Τοναντζίντλα, ενώ μεταξύ άλλων ανίχνευσε πολλά πλανητικά νεφελώματα.

Ο Άρο και συνεργάτες του εντόπισαν αστέρες εκλάμψεων στην περιοχή του Νεφελώματος του Ωρίωνα και αργότερα σε αστρικές ομάδες διαφορετικών ηλικιών.

Πέρα από το έργο του στην Αστρονομία, η κληρονομιά του είναι μέχρι και σήμερα ορατή χάρη στη συνεισφορά του στην ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής, Οπτικής και Ηλεκτρονικής

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Google, Wikipedia

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1917

Αναπτύσσεται η τεχνική του σόναρ, που φέρνει πραγματική επανάσταση.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου