Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Caroline Herschel: Η αστρονόμος του Ουρανού

Caroline Herschel: Η αστρονόμος του Ουρανού

E-mail Εκτύπωση PDF

  

 

Written by Δ.Μ.

 

 

Τη σημαντική αστρονόμο Caroline Herschel τιμά στο doodle της 16ης Μαρτίου η Google. Η Κάρολαιν Λουκρητία Χέρσελ (Caroline Lucretia Herschel) γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1750 στο Αννόβερο, και πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1848. Ήταν Γερμανίδα αστρονόμος, αδερφή και επί σειρά ετών βοηθός του αδερφού της, επίσης διάσημου αστρονόμου, William Herschel.


herschel

 

Σαν σήμερα 16 Μαρτίου του 1750 γεννήθηκε η σημαντική αστρονόμος Caroline Herschel στο Ανόβερο και πέθανε στις το 1848. Ήταν Γερμανίδα αστρονόμος, αδερφή και επί σειρά ετών βοηθός του αδερφού της, επίσης διάσημου αστρονόμου, William Herschel. Τα αδέρφια Herschel υπήρξαν από τους προδρόμους της νεότερης αστρονομίας και αστροφυσικής. Ανακάλυψαν τον πλανήτη Ουρανό το 1781 και αρκετούς κομήτες, ένας από τους οποίους πήρε το όνομα Χέρσελ.

O τύφος επηρέασε την ανάπτυξη της Herschel

Η Caroline Herschel γεννήθηκε στο Αννόβερο και ήταν το όγδοο παιδί από τα 10 της οικογένειάς της. Στα 10 πέρασε τύφο και η ανάπτυξη της σταμάτησε με αποτέλεσμα να μείνει πολύ κοντή. Η οικογένειά της προεξόφλησε πως ποτέ δεν θα παντρευτεί και θέλησαν να την εκπαιδεύσουν για οικιακή βοηθός. Ο πατέρας της ο οποίος ήταν επιστήμονας ήθελε να την διδάξει, όπως δίδασκε και τους γιους του μα η μητέρα της αρνιόταν, πίστευε πως με τα γράμματα δεν θα μπορούσε να συντηρήσει τον εαυτό της.

 

Βοηθός του Herschel η Caroline έγινε με τη σειρά της σημαντική αστρονόμος

Όταν η μητέρα έλειπε, η Herschel παρακολουθούσε μαζί με τους αδερφούς της μαθήματα φυσικής και μαθηματικών από τον πατέρα. Μετά τον θάνατο του πατέρα, η Καρολάιν πήγε με τον αδερφό της στην Αγγλία, με σκοπό να κρατάει το νοικοκυριό του ενώ εκείνος θα δίδασκε μουσική. Ο αδερφός αρχικά ασχολήθηκε με την μουσική όμως ξαφνικά έδειξε ενδιαφέρον για την αστρονομία. Η Χέρσελ έγινε η βοηθός του κι εκείνος την δίδαξε μαθηματικά και αστρονομία ώστε σύντομα έγινε κι εκείνη σημαντική αστρονόμος.

Τα δύο αδέρφια κατασκεύασαν ολοένα μεγαλύτερα τηλεσκόπια και ανακάλυψαν αρκετούς κομήτες, η Herschel έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε χρήματα για επιστημονική έρευνα. (Ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ΙΙΙ της ενέκρινε ετήσιο εισόδημα 50 λιρών, που με σημερινές τιμές ανέρχονται στις 6.000 λίρες). Ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που αμειβόταν γι' αυτό το λόγο. Κατά την περίοδο 1786 ? 1797 ανακάλυψε επτά κομήτες, για πέντε από τους οποίους έδωσε πλήρη στοιχεία.

Όταν ο αδερφός Herschel παντρεύτηκε μια πλούσια χήρα, οι σχέσεις των αδερφών διαταράχτηκαν. Όμως αυτό βγήκε σε καλό στην Καρολάιν, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε, έκανε αστρονομικές ανακαλύψεις μόνη της και απέκτησε προσωπική φήμη και υπόσταση ως αστρονόμος.

Ο αδερφός της πέθανε το 1822 και εκείνη επέστρεψε στο Αννόβερο σε μεγάλο πένθος, συνεχίζοντας ωστόσο τις αστρονομικές έρευνες κι ανακαλύψεις. Το 1828 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της ?Astronomical Society?, το 1835 η Herschel έγινε τιμώμενο μέλος της Royal Astronomical Society, το 1846 τιμήθηκε και από τον βασιλιά της Πρωσίας για τις ανακαλύψεις της. Έφυγε πλήρης ημερών το 1848 σε ηλικία 98 ετών.

Δημήτριος Μιχαηλίδης

ΠΗΓΗ: http://physics4u.gr/blog - 16/03/2017

 

Related posts:

  1. Το διαστημικό παρατηρητήριο Ηerschel εξερευνά το ψυχρό σύμπαν
  2. Το Herschel βρήκε μοριακό οξυγόνο στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα
  3. Αστρονομική γεωμετρία είχαν αναπτύξει οι Βαβυλώνιοι
  4. Γαλιλαίος: Ο πατέρας της σύγχρονης επιστήμης
Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 22 Απρίλιος 2017 08:37  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1990

Τίθεται σε τροχιά το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου