Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Σάντφορντ Φλέμινγκ, η Google τιμάει τον σκωτσέζο, για την ώρα, τον σιδηρόδρομο και το γραμματόσημο

Σάντφορντ Φλέμινγκ, η Google τιμάει τον σκωτσέζο, για την ώρα, τον σιδηρόδρομο και το γραμματόσημο

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Η σύλληψή του για την επίσημη ώρα αποτέλεσε τη βάση του συστήματος των χρονικών ζωνών που υιοθετήθηκε το 1884

Σάντφορντ Φλέμινγκ, η Google τιμάει τον σκωτσέζο, για την ώρα, τον σιδηρόδρομο και το γραμματόσημο

Ο Σάντφορντ Φλέμινγκ τιμάται σήμερα από τη Google με ένα doodle για τον διάσημο Σκωτσέζο μηχανικό για τη συμβολή του στην παγκόσμια ώρα, τον σιδηρόδρομο και το γραμματόσημο.

Ο χρόνος είναι χρήμα, όπως συνηθίζουμε να λέμε και η απλή ερώτηση «Τι ώρα είναι;» είχε μετατραπεί σε πηγή έντονων διαφωνιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ως τον 19ο αιώνα οι κοινότητες ανά τον πλανήτη είχαν την ελευθερία να θέτουν τη δική τους τοπική ώρα.

Το 1876 όμως ένας σκωτσέζος μηχανικός με το όνομα Σάντφορντ Φλέμινγκ πρότεινε να θεσμοθετηθεί μια κοινή παγκόσμια ώρα και να χωριστεί ο πλανήτης σε χρονικές ζώνες.

Η σύλληψή του για την επίσημη ώρα αποτέλεσε τη βάση του συστήματος των χρονικών ζωνών που υιοθετήθηκε το 1884, ωστόσο χρειάστηκαν άλλα 35 χρόνια προκειμένου να συμφωνήσουν όλα τα κράτη σε μία κοινή ομάδα χρονικών ζωνών που να καλύπτουν την υδρόγειο. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία 24 μεσημβρινών που «κόβουν» καθέτως σε φέτες την επιφάνεια της Γης, καθένας εκ των οποίων σηματοδοτεί μία ώρα του 24ώρου. (*) Κανένας οργανισμός δεν ασκούσε επίσημη εξουσία επάνω σε αυτές τις ζώνες.

O Σάντφορντ Φλέμινγκ γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1827 στο Κέρκαλντι της Σκωτίας. Το 1845 μετανάστευσε στον Καναδά,όπου εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός. Το 1857 ήταν ήδη αρχιμηχανικός των Σιδηροδρόμων Οντάριο, Σίμκοου και Χιούρον, που αποτελούν σήμερα τμήμα των Εθνικών Καναδικών Σιδηροδρόμων. Άφησε πίσω του σημαντικό τοπογραφικό και χαρτογραφικό έργο, ενώ πρότεινε το πρώτο σύστημα ωριαίων ατράκτων (ζώνες ώρας) που έτυχε διεθνούς αποδοχής. Μάλιστα έφτιαξε και το πρώτο γραμματόσημο του Καναδά.

 

Τότε μεγάλο μέρος του Καναδά, της δεύτερης σε έκταση χώρας του κόσμου, εξακολουθούσε να είναι μια ανεξερεύνητη ερημιά.

Ενόψει αυτών των προβλημάτων, ο πρωθυπουργός Σερ Τζον Α. Μακντόναλντ πρότεινε το 1871 την κατασκευή ενός σιδηροδρόμου ο οποίος θα ένωνε τις ακτές του Καναδά στον Ατλαντικό Ωκεανό με τις ακτές του στον Ειρηνικό.

Doodle για τον Σάντφορντ Φλέμινγκ που χώρισε τη γη σε ζώνες

Μάλιστα τότε η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αποπερατώσει το σιδηρόδρομο μέσα σε δέκα χρόνια. Ο Σάντφορντ Φλέμινγκ, υπολόγισε ότι το έργο θα στοίχιζε γύρω στα 100 εκατομμύρια δολάρια, αστρονομικό ποσό για εκείνη την εποχή. Παρότι η διαδρομή θα γινόταν συντομότερη και ευκολότερη αν μέρος της γραμμής περνούσε από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μακντόναλντ επέμεινε να βρίσκεται ολόκληρη η γραμμή εντός των καναδικών συνόρων για την προστασία των συμφερόντων της χώρας σε περίπτωση πολέμου.

Πολλοί επενδυτές ήταν απρόθυμοι να αναλάβουν ένα τόσο δαπανηρό και ριψοκίνδυνο έργο. Εντούτοις, το 1875 η εταιρία των Καναδικών Σιδηροδρόμων του Ειρηνικού (CPR) άρχισε την κατασκευή της κύριας γραμμής. (**)

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

(*) Σε συνάντηση του Royal Canadian Institute, στις 8 Φεβρουαρίου 1879, που συνδέεται με τον μεσημβρινό του Greenwich (τώρα 180°) ο Σάντφορντ Φλέμινγκ πρότεινε να χρησιμοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο πρότυπες ζώνες ώρας οι οποίες όμως θα εξαρτώταν από την ενιαία παγκόσμια ώρα, την οποία ονόμασε Κοσμικό Χρόνο. Ο Φλέμινγκ συνέχισε να προωθεί το σύστημα αυτό σε μεγάλα διεθνή συνέδρια συμπεριλαμβανομένου της Διεθνούς Διάσκεψης Μεσημβρινού του 1884. Αυτό το συνέδριο αποδέχθηκε μια διαφορετική εκδοχή της Παγκόσμιας Ώρας, αλλά αρνήθηκε να δεχτεί τις ζώνες, δηλώνοντας ότι ήταν ένα τοπικό ζήτημα έξω από την αρμοδιότητά του. Παρ' όλα αυτά, από το 1929, όλες τις σημαντικές χώρες στον κόσμο, είχαν δεχθεί ζώνες ώρας.


(**) Τα επιτεύγματά του Σάντνφορντ Φλέμινγκ ήταν γνωστά σε όλο τον κόσμο, και το 1897 έγινε ιππότης από τη Βασίλισσα Βικτόρια. Ήταν τέκτων. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Σάντφορντ Φλέμινγκ αποτραβήχτηκε στο σπίτι του στο Χάλιφαξ, το οποίο αργότερα κληροδότησε μαζί με τα 95 στρέμματα που του άνηκαν στην πόλη, που τώρα είναι γνωστό ως Πάρκο Σερ Σάντφορντ Φλέμινγκ (Πάρκο Dingle). Επίσης, είχε ένα  σπίτι στην Οτάβα, και θάφτηκε εκεί, στο Νεκροταφείο Beechwood Νεκροταφείο.

ΠΗΓΗ: http://www.novasports.gr/

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 21 Μάιος 2017 17:24  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1911

Κατακτάται ο Νότιος Πόλος.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου