Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Διαγωνισμός Καινοτομίας Imagine Cup 2011

Διαγωνισμός Καινοτομίας Imagine Cup 2011

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο διαγωνισμός έχει ως κεντρικό θέμα: «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων», προσκαλώντας τους νέους επιστήμονες να προτείνουν λύσεις τεχνολογίας που θα υπηρετούν έναν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (Millennium Development Goals), όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον Ο.Η.Ε. (Πληροφορίες στο τέλος του άρθρου)

Η Microsoft Ελλάς ανακοινώνει την επίσημη έναρξη του Imagine Cup για το έτος 2011 και προσκαλεί τους Έλληνες φοιτητές να συμμετέχουν στο μεγαλύτερο φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας στον κόσμο, καταθέτοντας τις δικές τους καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις, που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων του πλανήτη. 

Έχοντας μέσα στο 2010 προσελκύσει περισσότερους από 325.000 συμμετέχοντες από 100 χώρες και πάνω από 1.000 από την Ελλάδα, το Imagine Cup αποτελεί τον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό τεχνολογίας για νέους,  προσκαλώντας τους να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις λογισμικού. Φέτος, για ακόμη μία χρονιά, οι τοπικοί τελικοί θα αναδείξουν τα μεγαλύτερα ταλέντα ανά χώρα, ενώ οι καλύτεροι από ολόκληρη την υφήλιο θα συναντηθούν και θα διαγωνιστούν στους παγκόσμιους τελικούς, οι οποίοι θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. Η Microsoft Ελλάς προσκαλεί τους Έλληνες φοιτητές να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του Imagine Cup και να διεκδικήσουν την πρώτη θέση, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό μπορούν να εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας www.imaginecup.com μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι συμμετέχοντες φοιτητές θα εκπαιδευτούν δωρεάν σε τεχνολογίες ανάπτυξης και σχεδίασης λογισμικού  από τη Microsoft Ελλάς. Τα εκπαιδευτικά αυτά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τέλη Νοεμβρίου στην Αθήνα και οι φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για αυτά αλλά και για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό στην ελληνική ιστοσελίδα www.imaginecup.gr. Παράλληλα, στο Imagine Cup δικαίωμα συμμετοχής έχουν και καθηγητές, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν μέλη μιας ομάδας, με την ιδιότητα του μέντορα. Οι ελληνικοί τελικοί θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2011 και η νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους παγκόσμιους τελικούς. 

 

Με αφορμή την έναρξη του Imagine Cup 2011, o κ. Πάτρικ Μαλόουν, Διευθυντής Τεχνολογίας της Microsoft Ελλάς, δήλωσε τα ακόλουθα: «Η έναρξη του Imagine Cup είναι για εμάς μια ξεχωριστή στιγμή κάθε χρόνο και αναμένουμε με ανυπομονησία την πρώτη μας συνάντηση με τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι σταθερά μας εκπλήσσουν ευχάριστα με το πάθος τους για τεχνολογία, το ζήλο τους για καινοτομία και τη δημιουργικότητά τους. Το Imagine Cup, ο μεγαλύτερος φοιτητικός διαγωνισμός καινοτομίας στον κόσμο, έχει αναδείξει στα οκτώ χρόνια διεξαγωγής τους πρωτοποριακές ιδέες και δυνατά μυαλά. Η Ελλάδα έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού, αποδεικνύοντας ότι, με οδηγό τη νέα γενιά, η χώρα μπορεί να καινοτομήσει και να βρει τη διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ». 

Το Imagine Cup της Microsoft διοργανώνεται από το 2003, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 2004, έχοντας αποσπάσει δύο φορές τιμητική διάκριση. Συγκεκριμένα, ελληνικές ομάδες έχουν κατακτήσει την 2η και 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» με τα projects ?Sign2Talk? το 2005 και ?SmartEyes? το 2004. Αξίζει, ακόμα, να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα θετικές κριτικές κέρδισε και το project ?Touring Machine?, το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας στο διαγωνισμό το 2010. Ειδικότερα, η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, στον οποίο και παρουσιάστηκε από τους δημιουργούς του σε προσωπική συνάντηση. 

Οι νικητές του ελληνικού τελικού του Imagine Cup 2010, Γιώργος Καρακατσιώτης και Βαγγέλης Πτερνέας, σχολίασαν σχετικά με την περσινή τους συμμετοχή τα εξής: «Το Imagine Cup ήταν για μας μια πραγματική ξενάγηση στην καινοτομία. Ο διαγωνισμός αποτέλεσε πρωτίστως ένα κίνητρο ώστε να αναδείξουμε τις ιδέες μας και να βιώσουμε την αίσθηση αναγνώρισης της δουλειάς μας. Μπορεί να εργαστήκαμε εντατικά, αναμφίβολα όμως άξιζε τον κόπο, όχι τόσο για τη νίκη, όσο για τα οφέλη της συμμετοχής. Πέρα από την αυτονόητη εξέλιξη και πολλαπλασιασμό των γνώσεών μας - και μάλιστα όχι μόνο σε στείρο τεχνικό επίπεδο, καλλιεργήθηκαν η συνεργασία και η ομαδικότητα - στοιχεία άκρως απαραίτητα για οποιοδήποτε συλλογικό εγχείρημα. Εκείνο που, πέντε μήνες μετά, αναγνωρίζουμε ως σημαντικότερο, όμως, είναι η αστείρευτη διάθεσή μας να δημιουργούμε συνεχώς νέες ιδέες, εξελίσσοντας και βελτιώνοντάς τες».

www.esos.gr Διαδικτυακή Πύλη καθημερινής ενημέρωσης για την Παιδεία

Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας

Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (MDGs) είναι οκτώ συνολικά, πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2015 και ανταποκρίνονται στις βασικές παγκόσμιες αναπτυξιακές προκλήσεις. Οι MDG καθορίζονται από τις δράσεις και τους στόχους που περιλαμβάνονται στην Διακήρυξη της Χιλιετίας που υιοθετήθηκε από 189 έθνη και υπογράφηκε από 147 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο του 2000.

Οι 8 MDGs «σπάνε» σε 8 μετρήσιμους στόχους που μετρώνται από 48 δείκτες.

Στόχος 1: Εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας και πείνας

Στόχος 2: Επίτευξη σε παγκόσμιο επίπεδο της βασικής εκπαίδευσης

Στόχος 3: Προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και ενδυνάμωση της θέσης τής γυναίκας.

Στόχος 4: Μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Στόχος 5: Βελτίωση της υγείας των μητέρων.

Στόχος 6: Καταπολέμηση του HIV/AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών.

Στόχος 7: Εξασφάλιση της αειφορίας του περιβάλλοντος.

Στόχος 8: Ανάπτυξη μιας Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Οι MDGs:

Συγκεντρώνουν, σε ένα πακέτο, πολλές από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που είχαν ληφθεί μεμονωμένα σε διεθνή συνέδρια και συνόδους κορυφής της δεκαετίας του 1990.

Αναγνωρίζουν σαφώς την αλληλεξάρτηση μεταξύ ανάπτυξης, μείωσης της φτώχειας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Βεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη βασίζεται στα θεμέλια της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της ισχύος του νόμου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και της ειρήνης και της ασφάλειας.

Βασίζονται σε μετρήσιμους στόχους που υπόκεινται σε χρονικούς περιορισμούς και συνοδεύονται από δείκτες παρακολούθησης της προόδου τους.

Συνδυάζουν, στον όγδοο στόχο, τις ευθύνες των αναπτυσσόμενων κρατών με αυτές των ανεπτυγμένων κρατών, πράγμα που στηρίζεται σε μια παγκόσμια συνεργασία που εισήχθη στη Διεθνή Διάσκεψη στο Μοντερρέυ για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, στο Μεξικό τον Μάρτιο του 2002, αλλά και συνεχίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής για Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο του 2002.

Υλοποίηση MDGs

Το 2001, σε απάντηση στο αίτημα των αρχηγών κρατών, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, παρουσίασε τον Χάρτη Υλοποίησης της Διάσκεψης της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών, μια ολοκληρωμένη και κατανοητή αναφορά της κατάστασης, παρουσιάζοντας πιθανές στρατηγικές δράσης σχεδιασμένες να ανταποκριθούν στους στόχους και τις δεσμεύσεις της Διακήρυξης της Χιλιετίας.

Τον Χάρτη ακολούθησαν ετήσιες εκθέσεις. Το 2002, η ετήσια έκθεση επικεντρώθηκε στην πρόοδο που είχε επιτευχθεί στην πρόληψη των ένοπλων συγκρούσεων και την θεραπεία και πρόληψη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS και της ελονοσίας. Το 2003, δόθηκε έμφαση στις στρατηγικές ανάπτυξης και στις στρατηγικές αειφόρου ανάπτυξης. Το 2004 ήταν αφιερωμένο στο γεφύρωμα του ψηφιακού χάσματος και του διεθνικού εγκλήματος.

Το 2005, ο Γενικός Γραμματέας ετοίμασε την πρώτη του πενταετή αναφορά επί του ποσοστού επίτευξης των MDGs. Η αναφορά συνοψίζει την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στα διεθνή συνέδρια και στις ειδικές συνεδριάσεις των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα του HIV/AIDS και στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και την αειφόρο ανάπτυξη.

www.esos.gr Διαδικτυακή Πύλη καθημερινής ενημέρωσης για την Παιδεία

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 03 Δεκέμβριος 2010 11:30  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1917

Αναπτύσσεται η τεχνική του σόναρ, που φέρνει πραγματική επανάσταση.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου