Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Διαστημικό φορτηγό σε ελεύθερη πτώση...

Διαστημικό φορτηγό σε ελεύθερη πτώση...

E-mail Εκτύπωση PDF

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Εκτός ελέγχου, με κατεύθυνση προς τη Γη, είναι από χθες το ρωσικό μη επανδρωμένο διαστημικό φορτηγό σκάφος Progress, το οποίο εξαιτίας τεχνικού προβλήματος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή του και να προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

 


Οι πρώτες ανώνυμες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων δεν ήταν καθησυχαστικές, καθώς όπως ανέφεραν «η πτώση του διαστημικού φορτηγού θα πραγματοποιηθεί σε ανεξέλεγκτες συνθήκες, ενώ η πορεία του είναι τελείως εκτός ελέγχου»

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία για το πού τελικά θα καταπέσει το σκάφος σε περίπτωση που περάσει την ατμόσφαιρα της Γης και καταφέρει να φτάσει στην επιφάνεια.

Οι πρώτες ανώνυμες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων δεν ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικές, καθώς όπως ανέφεραν «είναι αδύνατο να πούμε πότε ακριβώς θα πέσει στη Γη το σκάφος, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ομως η πτώση θα πραγματοποιηθεί σε ανεξέλεγκτες συνθήκες. Η πορεία του είναι τελείως εκτός ελέγχου».

Λίγο αργότερα πάντως ο διευθυντής πτήσεων του ρωσικού τμήματος του ISS Βλαντιμίρ Σολοφίεφ ξεκαθάρισε: «Η τροχιά καθόδου καταδεικνύει ότι τα δομικά στοιχεία του σκάφους δεν θα φτάσουν στη Γη».

Σύμφωνα με τον ίδιο το σκάφος θα καεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, όμως τα όποια εναπομείναντα συντρίμμια του θα φτάσουν στην επιφάνεια της Γης από τις 5 μέχρι τις 7 Μαΐου και οι ειδικοί θα ξέρουν πού έπεσαν ύστερα από δύο μέρες.

 

Προμήθειες
Οπως έγινε γνωστό, το σκάφος εκτός από περίπου 3 τόνους προμηθειών για τους Ρώσους κοσμοναύτες που βρίσκονται στον σταθμό και επιστημονικού ενδιαφέροντος εφόδια, μετέφερε και ένα αντίγραφο της σοβιετικής σημαίας που ύψωσε ο Κόκκινος Στρατός στο Βερολίνο στις 9 Μαΐου του 1945. Στόχος ήταν οι κοσμοναύτες να υψώσουν τη σημαία ανήμερα της Ημέρας της Νίκης, για να συμμετέχουν έτσι στους εορτασμούς που θα γίνουν στη Μόσχα. Η αποστολή, που κόστισε συνολικά 2,6 δισεκατομμύρια ρούβλια (45,6 εκατ. ευρώ), είχε ξεκινήσει την Τρίτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και για την εκτόξευση του σκάφους είχε χρησιμοποιηθεί ένας πύραυλος Soyuz.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος Roscosmos, τα προβλήματα που αντιμετώπισε το σκάφος ξεκίνησαν μετά την εκτόξευσή του από το Καζακστάν και οι ειδικοί προσπάθησαν άλλες δύο φορές να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το σκάφος, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Οπως δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Roscosmos Αλεξάντερ Ιβανόφ, δύο άλλες εκτοξεύσεις σκαφών τύπου Progress, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν αργότερα μέσα στη χρονιά, αναβάλλονται για αργότερα.

Σχολιάζοντας το περιστατικό με σχετική ανακοίνωσή της η NASA τόνισε ότι «το ρωσικό και το αμερικανικό τμήμα του ISS συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και έχουν αποθέματα που θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τον Ιούνιο που προβλέπεται ότι θα φτάσει το επόμενο σκάφος ανεφοδιασμού».

Η επόμενη αποστολή προς τον ISS θα γίνει από το αμερικανικό τμήμα. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο σκάφος τύπου Dragon της εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ και η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 19 Ιουνίου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ 30.04.15

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 30 Απρίλιος 2015 17:13  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1938

Εφευρίσκεται η τεχνική της ξηρογραφίας, που οδήγησε στη σύγχρονη τεχνική των φωτοαντιγράφων.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου