Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Ζητούν ασπίδα προστασίας από αστεροειδείς

Ζητούν ασπίδα προστασίας από αστεροειδείς

E-mail Εκτύπωση PDF

 

ΑΠΕ

Η εκστρατεία προειδοποιεί για την απειλή και θέλει να καθιερώσει την 30ή Ιουνίου 2015 ως Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών.

H Γη κινδυνεύει από τους αστεροειδείς και επιστήμονες, αστροναύτες αλλά και αστέρες της μουσικής ροκ και άλλες προσωπικότητες συνυπογράφουν επείγουσα έκκληση για τη χρηματοδότηση και τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής ασπίδας που θα προστατεύσει τον πλανήτη μας από ένα τέτοιο πλήγμα.

Η ενημερωτική εκστρατεία, η οποία οργανώθηκε επ? ευκαιρία της «Ημέρας Αστεροειδούς», στοχεύει πρωτίστως στο να φέρει στο προσκήνιο το θέμα. Τη σχετική επείγουσα έκκληση συνυπογράφουν 100 κορυφαίοι επιστήμονες και αστροναύτες, ενώ ένας από αυτούς, ο αστροφυσικός Μπράιαν Μέι, ο οποίος είναι και κιθαρίστας του συγκροτήματος «Queen», αναφέρει χαρακτηριστικά «χρειαζόμαστε την καλή συνεργασία όλων των κρατών. Δεν πρόκειται για ένα αμερικανικό ή βρετανικό πρόβλημα, αλλά για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο, ωστόσο, μπορεί να αποτραπεί».Η εκστρατεία θέλει να καθιερώσει την 30ή Ιουνίου 2015 ως Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών. Πρόκειται για επέτειο της έκρηξης ενός πελώριου αστεροειδούς πάνω από την Τουνγκούσα της Σιβηρίας στις 30 Ιουνίου 2008. Εκείνη η έκρηξη είχε μετατρέψει σε κρανίου τόπο περισσότερα από δύο χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. «Αν αυτό το συμβάν είχε συμβεί εξίμισι ώρες νωρίτερα, τότε στην τροχιά του αστεροειδούς θα βρισκόταν το Βερολίνο και σίγουρα η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού θα ήταν διαφορετική» εξηγεί ο Μπιλ Νάι, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Πλανητική Εταιρεία».

Στόχος των διοργανωτών της εκστρατείας είναι η λήψη μέτρων ικανών να αποτρέψουν την επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος κάτι που, όπως οι ίδιοι λένε, μπορεί να επιτευχθεί είτε αλλάζοντας την πορεία του επικίνδυνου αστεροειδούς είτε επιβραδύνοντάς την.

Ισχυρά τηλεσκόπια

Θα μπορούσε παραδείγματος χάρη μία ρομποτική αποστολή να τοποθετήσει εκρηκτικά πάνω στον επικίνδυνο αστεροειδή ή με άλλο τρόπο να κατάφερνε να τον βγάλει από την τροχιά του. Ωστόσο, απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό του ουράνιου σώματος είναι η δημιουργία και τοποθέτηση ισχυρών τηλεσκοπίων σε πολλά σημεία του πλανήτη. Απαραίτητη είναι η αύξηση των πόρων που δαπανώνται από τις κυβερνήσεις γι? αυτόν τον σκοπό.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 07 Δεκέμβριος 2014 13:38  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1911

Επινοείατι ο αυτόματος εκκινητήρας (μίζα) με το γύρισμα ενός κλειδιού.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου