Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Η «Ωραία Κοιμωμένη» έστειλε μήνυμα από τη γειτονιά του Δία

Η «Ωραία Κοιμωμένη» έστειλε μήνυμα από τη γειτονιά του Δία

E-mail Εκτύπωση PDF

Ενθουσιασμός στην έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος

Στέφανος Κρίκκης

 

 

Ένα «τηλεφώνημα» που έγινε από απόσταση 800 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μακριά από τη Γη γέμισε με ενθουσιασμό τους εκατοντάδες επιστήμονες, που το βράδυ της περασμένης Δευτέρας κρατούσαν την ανάσα τους στο επιχειρησιακό κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Το «τηλεφώνημα» ήρθε από το διαστημόπλοιο «Rosetta», ή αλλιώς «Ωραία Κοιμωμένη», όπως το αποκαλούσαν τα τελευταία τρία χρόνια οι επιστήμονες του Οργανισμού.

Η «Rosetta», που εκτοξεύθηκε το 2004, βρισκόταν τις τελευταίες 950 ημέρες σε βαθύ λήθαργο, με όλα της τα συστήματα απενεργοποιημένα, ώστε να μην καταναλώνει ενέργεια και να παραταθεί ο χρόνος ζωής της. Εκεί μακριά προς τον Δία όπου βρισκόταν λειτουργούσε υποτυπωδώς μόνο ο κεντρικός υπολογιστής της.

Οι επιστήμονες του Οργανισμού είχαν προβλέψει εξαρχής, αφότου ολοκλήρωνε το πρώτο μέρος της αποστολής της, το διαστημόπλοιο να έμπαινε σε «διαστημική νάρκη» για τρία χρόνια και στη συνέχεια να επιχειρούνταν η αφύπνισή του με σκοπό να αναλάβει ένα πρωτόγνωρο ρίσκο. Να κυνηγήσει, να προσεγγίσει σε απόσταση αναπνοής έναν κομήτη που τρέχει προς τον Ηλιο και να εκτοξεύσει στην επιφάνειά του μία άκατο εξοπλισμένη με επιστημονικά όργανα για να τον μελετήσει.

 

Όμως μέχρι το βράδυ της Δευτέρας κανείς δεν ήταν σίγουρος ότι η «Rosetta» θα μπορούσε να ξυπνήσει. Ολοι είχαν μεγάλη αγωνία, από τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Ζαν Ζακ Ντορντέν μέχρι τον τελευταίο μηχανικό. Αλλωστε, όταν το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκίνησε η επιχείρηση για την αφύπνιση του διαστημοπλοίου με την αποστολή εντολών μέσω ραδιοσημάτων, πολλά μεγάλα τηλεσκόπια (και σταθμοί της NASA), από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία, είχαν στυλώσει τα αυτιά τους για να πιάσουν την απάντηση του διαστημοπλοίου.

Σχεδόν εννέα ώρες μετά η απάντηση του διαστημοπλοίου από το αχανές Διάστημα έφθασε στη Γη υπό μορφήν «καρδιογραφήματος». Κύματα ενθουσιασμού και χειροκροτήματα κατέκλυσαν τη μεγάλη αίθουσα και μετά βίας ακουγόταν η φωνή του Ματ Τέιλορ, ενός εκ των επικεφαλής επιστημόνων της αποστολής του διαστημοπλοίου, που φώναζε: «Σας το έλεγα πως θα ξυπνήσει, σας το έλεγα».

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τα δύσκολα όμως για τη «Rosetta» θα αρχίσουν από εδώ και πέρα καθώς, αφού ελεγχθεί η κατάσταση των οργάνων της, θα λάβει εντολή να κυνηγήσει τον κομήτη 67Ρ/ Τσουριόμοφ - Γερασιμένκο ο οποίος έχει διάμετρο σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων.

Το μέγεθός του είναι αντίστοιχο με εκείνο του Λευκού Ορους (Mont Blanc) στις Άλπεις. Τον ερχόμενο Νοέμβριο, αν όλα πάνε καλά, το διαστημόπλοιο θα έχει πλησιάσει τον κομήτη σε απόσταση τριών χιλιομέτρων και θα στείλει μία άκατο με επιστημονικά όργανα για να αγκιστρωθεί επάνω του.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/01/2014

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 26 Ιανουάριος 2014 12:12  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1971

Τίθεται σε τροχιά ο πρώτος διαστημικός σταθμός.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου