Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Το μεγαλύτερο αστέρι που εντοπίστηκε ποτέ;

Το μεγαλύτερο αστέρι που εντοπίστηκε ποτέ;

E-mail Εκτύπωση PDF

 


Σίγουρα θα έχετε ακούσει για αυτό. Ευρωπαίοι αστρονόμοι εντόπισαν το μεγαλύτερο αστέρι! Πρόκειται για ένα γιγάντιο αστέρι, ένα αστρονομικό τέρας ανέφεραν μάλιστα μερικά δημοσιεύματα. Το αστέρι με το κωδικό όνομα R136a1 βρίσκεται στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, ανήκει στο αστρικό σμήνος R136 και στις 21 Ιούλιου 2010 έγινε η είδηση της ημέρας. Αναφέρθηκε στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, το διάβασαν με θαυμασμό παρουσιαστές ραδιοφωνικών εκπομπών, έγινε αναπαραγωγή στα blogs.

Αλήθεια όμως τι σημαίνει μεγάλο αστέρι, γιατί δόθηκε τόση δημοσιότητα σε αυτήν την ανακάλυψη και ποια πραγματικά είναι η είδηση σε αυτή την ιστορία; Διότι το R136a1 δεν είναι σε καμιά περίπτωση το μεγαλύτερο αστέρι που εντοπίστηκε ποτέ.

Η λέξεις κλειδιά εδώ είναι μέγεθος και μάζα. Στην καθομιλουμένη συχνά το νόημα τους συγχέεται. Στη γλώσσα της επιστήμης πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Σε αυτήν την περίπτωση, το μέγεθος έχει να κάνει με τη διάμετρο του αστεριού. Αν φανταστούμε το αστέρι σαν μια μπάλα, τότε υπάρχει η μπάλα του πινγκ-πονγκ, του τένις, του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και οι πλαστικές μπάλες που παίζουν τα παιδιά στη θάλασσα. Υπάρχουν μικρές και μεγάλες μπάλες δηλαδή, όπως υπάρχουν μικρά και μεγάλα αστέρια. Το R136a1 δεν είναι το μεγαλύτερο, είναι μια μπάλα μπάσκετ. Αυτό που το κάνει όμως να ξεχωρίζει είναι ότι έχει τη μεγαλύτερη μάζα που έχει μετρηθεί ποτέ σε αστέρι. Η μάζα είναι ένδειξη της ύλης που περιέχει ένα σώμα.

Το R136a1 έχει λοιπόν πολύ μεγάλη μάζα. Μονάδα μέτρησης της μάζας στην αστρονομία είναι εκείνη του Ήλιου. Μέχρι και τον εντοπισμό του R136a1, το μεγαλύτερο αστέρι που είχαμε δει ποτέ είχε μάζα περίπου 150 μάζες Ηλίου. Το R136a1 όταν δημιουργήθηκε είχε μάζα περίπου 300 μάζες Ηλίου, δηλαδή το διπλάσιο από ότι είχαμε δει μέχρι σήμερα. Και μιλώντας για αστρονομικά μεγέθη η διαφορά αυτή δεν είναι ασήμαντη, αλλά αστρονομική!

Πραγματικά το R136a1 είναι ένα ιδιαίτερο αστέρι. Αποτελεί παράδειγμα μιας νέας κατηγορίας αστεριών που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει; Μπορεί.

Πέρα όμως από τα εντυπωσιακά μεγέθη, τι μαθαίνουμε από αυτή την ιστορία; Μαθαίνουμε ότι χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τις θεωρίες για το σχηματισμό αστεριών, μια βασική διαδικασία στην αστρονομία που εξετάζει και τα όρια των νόμων της φύσης. Μας κάνει επίσης να αναρωτιόμαστε ποια είναι η ανώτερη μάζα που μπορεί να έχει ένα αστέρι και ποιος ο ρόλος των αστρικών συγκρούσεων στο σχηματισμό αστεριών. Πρόκειται για σημαντικά και βασικά ερωτήματα στην αστροφυσική και σίγουρα η παρατήρηση και περαιτέρω μελέτη του R136a1 θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν βασικούς φυσικούς μηχανισμούς.

Αλλά αναρωτιέμαι πόσες στήλες δημοσιότητας θα είχε κερδίσει η είδηση αν οι αναφορές περιορίζονταν στην πραγματικότητα και όχι στην αχαλίνωτη φαντασία αυτών που αναπαρήγαγαν την είδηση; Διότι αυτή η φρενίτιδα με το R136a1 ξεκίνησε από ένα ολίγον παραπλανητικό δελτίο τύπου που στηρίχθηκε αρκετά στον εντυπωσιασμό και μπέρδεψε τις έννοιες μάζα και μέγεθος. Οι δημοσιογράφοι το αναπαρήγαγαν χωρίς να ελέγξουν τις πηγές και ξαφνικά βομβαρδιστήκαμε με μια ανύπαρκτη είδηση. Αλήθεια πιστεύετε έστω και για μια στιγμή ότι θα ακούγαμε ποτέ για την ανακάλυψη του R136a1 αν το δελτίο τύπου παρουσίαζε την απλή πραγματικότητα και δεν ξέφευγε με εντυπωσιασμούς και ανακρίβειες;

ΠΗΓΗ: Alibreto Science Communication and education - 27 Ιουλίου 2010

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 26 Σεπτέμβριος 2013 15:27  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1961

Στις 21 Απριλίου ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτσ Γκαγκάριν.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου