Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Τέλος εποχής για το τηλεσκόπιο Χέρσελ

Τέλος εποχής για το τηλεσκόπιο Χέρσελ

E-mail Εκτύπωση PDF

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που είχε εκτοξευτεί το 2009, τέθηκε εκτός λειτουργίας και πλέον περιφέρεται «νεκρό» γύρω από τον Ήλιο, σε απόσταση περίπου 2,14 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη.

Κανόνη Κατερίνα, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

(Πηγή: ESA)

Οι ελεγκτές εδάφους της ESA, στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, άδειασαν τις δεξαμενές καυσίμων του δορυφόρου για να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος ανάφλεξης στο μέλλον και διέκοψαν τις επικοινωνίες της συσκευής, θέτοντάς την έτσι πλέον σε παθητική κατάσταση.

Το τηλεσκόπιο, με κάτοπτρο διαμέτρου 3,5 μέτρων και όργανα υψηλής τεχνολογίας, ήταν το πιο ισχυρό του είδους του που είχε ποτέ τεθεί σε τροχιά στο διάστημα. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, συνέλεξε εικόνες και δεδομένα στο υπέρυθρο μήκος κύματος, προσφέροντας πολύτιμα νέα στοιχεία για τη δημιουργία των άστρων και την εξέλιξη των γαλαξιών.

«Ήταν πραγματικά ένα θαυμάσιο διαστημόπλοιο. Ποτέ δεν μας δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα και μας επέτρεψε να κάνουμε πολλές νέες επιστημονικές ανακαλύψεις» δήλωσε ο Micha Schmidt, υπεύθυνος λειτουργίας του Χέρσελ στην ESA.

 

Η διακοπή λειτουργίας του τηλεσκοπίου κατέστη αναπόφευκτη, όταν εξαντλήθηκαν και τα τελευταία αποθέματα του ψυκτικού ηλίου, το οποίο επέτρεπε τη σωστή λειτουργία των οργάνων του σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν. Όταν το ήλιο τελείωσε, το Χέρσελ ουσιαστικά «τυφλώθηκε».

Το τηλεσκόπιο είχε τοποθετηθεί στο λεγόμενο «δεύτερο σημείο Λαγκράνζ» (L2) μεταξύ Γης και Ήλιου, αλλά οι ελεγκτές της ESA το απομάκρυναν από εκεί, ώστε το ίδιο σημείο, που θεωρείται ιδανικό για αστρονομικές παρατηρήσεις, να αξιοποιηθεί από μελλοντικές αποστολές.

Το Χέρσελ θα συνεχίσει να φορτίζει τις μπαταρίες του και να τροφοδοτεί τον υπολογιστή με τον οποίο είναι εφοδιασμένο. Υπό κανονικές συνθήκες, υπάρχει μία αυτόματη λειτουργία ανάκτησης, με την οποία το Χέρσελ θα προσπαθήσει να ανοίξει ξανά τον αναμεταδότη, αλλά οι ελεγκτές της ESA την παρέκαμψαν και έτσι το Χέρσελ δεν θα επικοινωνήσει ποτέ ξανά με τη Γη.

Η επόμενη αποστολή της ESA στο σημείο Λαγκράνζ θα είναι το διαστημικό τηλεσκόπιο «Γαία», που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το Σεπτέμβριο, με στόχο να συνθέσει τον πιο ακριβή έως τώρα «χάρτη» των άστρων του γαλαξία μας.

Πηγή: BBC

ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 18/6/2013

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 18 Ιούνιος 2013 11:48  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1960

Εκτοξεύεται μετεωρολογικός δορυφόρος.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου