Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Ο ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΕΒΑΛΕ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗ NASA

Ο ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΕΒΑΛΕ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗ NASA

E-mail Εκτύπωση PDF

Είδαν την πρόσκρουση και φοβήθηκαν

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Ενώ το γύρο του κόσμου κάνουν εντυπωσιακές φωτογραφίες μετεωρίτη που χτύπησε τη σεληνιακή επιφάνεια, προκαλώντας τη μεγαλύτερη από τις 300 εκρήξεις των τελευταίων ετών, η NASA, που ανέβασε στην ιστοσελίδα της τις εικόνες, ανακοινώνει ότι προετοιμάζεται για την αποστολή αμερικανικού σκάφους σε «επικίνδυνο» για την ανθρωπότητα αστεροειδή το 2016.


Χάρτης της Σελήνης με τα σημεία πρόσκρουσης μετεωριτών.Πολλοί, ε;

Στόχος της αμερικανικής αποστολής είναι η συλλογή δειγμάτων από τον αστεροειδή, που βρίσκεται «κοντά» στη Γη, για να μελετηθούν, καθώς οι ειδικοί της NASA πιστεύουν ότι μπορεί να κρύβουν σημαντικές πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος και τη δημιουργία της ζωής. Ο αστεροειδής, που έχει το μέγεθος πέντε γηπέδων ποδοσφαίρου, βρίσκεται σχετικά «κοντά» στον πλανήτη μας και θεωρείται «επικίνδυνος» γιατί, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, υπάρχει 1 στις 1.800 πιθανότητες το 2182 να προσκρούσει στη Γη.

 

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στην Τουσόν, που συμμετέχει στην αποστολή, ανακοίνωσε ότι η NASA ενέκρινε το σχέδιο εκτέλεσης με προϋπολογισμό 1 δισ. δολάρια και δεσμεύτηκε να το χρηματοδοτήσει πλήρως. Οπως ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο, το διαστημικό σκάφος είναι ήδη υπό κατασκευή από την εταιρεία Lockheed Martin Space Systems. Σύμφωνα με το σχέδιο, το σκάφος θα φτάσει στον αστεροειδή, όπου θα παραμείνει ένα χρόνο εξετάζοντάς τον και στη συνέχεια ένας ρομποτικός βραχίονας θα συλλέξει περίπου 60 γραμμάρια από την επιφάνειά του, προτού το διαστημικό όχημα επιστρέψει στη Γη το 2023.

Εν τω μεταξύ, τηλεσκόπιο της NASA, που παρακολουθεί το φεγγάρι, κατέγραψε εικόνες ενός μετεωρίτη βάρους περίπου 40 κιλών, που προσέκρουσε στις 17 Μαρτίου στη σεληνιακή επιφάνεια, δημιουργώντας εκτυφλωτική λάμψη. «Η λάμψη ήταν 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ό,τι έχουμε δει έως τώρα. Αν τύχαινε να κοιτάζετε το φεγγάρι τη στιγμή της πρόσκρουσης, θα είχατε τη δυνατότητα να δείτε τη λάμψη χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου», δήλωσε ο Μπιλ Κουκ της NASA, υπενθυμίζοντας ότι η υπηρεσία εδώ και 8 χρόνια παρακολουθεί τις προσκρούσεις μετεωριτών στη σεληνιακή επιφάνεια, έχοντας καταγράψει τουλάχιστον 300 εκρήξεις. Δορυφόρος της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη προγραμματίστηκε ώστε να καταγράψει το νέο κρατήρα που δημιουργήθηκε στην επιφάνειά της μετά την έκρηξη.

(Πηγές: ΑΠΕ, BBC, Reuters)

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 20 Μάιος 2013 23:26  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1905

Με την θεωρία του ο Αϊνστάϊν αποδεικνύει και το νόμο διατήρησης της μάζας και της ενέργειας.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου