Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Αστεροειδής σε απόσταση αναπνοής από τη Γή

Αστεροειδής σε απόσταση αναπνοής από τη Γή

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Λαΐνας Θοδωρής

Ένας μικρός αστεροειδής θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη στις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΝΑΣΑ, ο αστεροειδής 2012 DA14 θα περάσει σε απόσταση αναπνοής από τη Γη, μέσα από τους επικοινωνιακούς δορυφόρους, σε ύψος μόλις 27,000 χιλιόμετρα.

Η ΝΑΣΑ διαβεβαιώνει ότι ο αστεροειδής αυτός, διαμέτρου 45 μέτρων, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συγκρουστεί με την Γη.

Στο πιο κοντινό του σημείο ο αστεροειδής θα βρίσκεται σε απόσταση από τη Γη που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο της απόστασης της Γης από το Φεγγάρι. Για περίπου 33 ώρες θα βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη. Ταξιδεύει με ταχύτητα 28,100 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να συγκρουστεί με έναν από τους χιλιάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Αν και διαβεβαιώνουν ότι δεν θα συγκρουστεί με τη Γη, οι επιστήμονες εξηγούν ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, θα απελευθερώνονταν 2,5 μεγατόνοι ενέργειας στην ατμόσφαιρα που θα προκαλούσε περιφερειακή καταστροφή.

Ο αστεροειδής θα είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι. Κατά την πλησιέστερη προσέγγισή του ο αστεροειδής θα είναι ορατός από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, καιρού επιτρέποντος. Θα φαίνεται να κινείται σχετικά γρήγορα καθώς θα διασχίζει τον ουρανό από το νότο προς το βορρά.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύγκρουσης, η ΝΑΣΑ θα αρκεστεί στο να παρατηρήσει τον αστεροειδή. Το ραντάρ της ΝΑΣΑ που βρίσκεται στην έρημο της Καλιφόρνια θα παρατηρήσει τον αστεροειδή για τέσσερις ημέρες. Εκτός από τη ΝΑΣΑ, πολλά παρατηρητήρια ανά τον κόσμο αναμένεται να παρατηρήσουν τον αστεροειδή, κυρίως για να προσδιορίσουν τον ρυθμό περιστροφής και τη σύνθεσή του.

Από: SigmaLive/ΚΥΠΕ Ημερομηνία: Φεβρουάριος 05, 2013

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 09 Φεβρουάριος 2013 11:50  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1935

Αναπτύσσεται το σύστημα ραδιοεντοπισμού και προσδιορίσεως αποστάσεως (ραντάρ).

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου