Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Βροχή αστεριών τα χαράματα του Σαββάτου - Οι Ωριωνίδες στον ελληνικό ουρανό

Βροχή αστεριών τα χαράματα του Σαββάτου - Οι Ωριωνίδες στον ελληνικό ουρανό

E-mail Εκτύπωση PDF

 

 

Τα πεφταστέρια θα πέφτουν σε κύματα αυτή την εβδομάδα, καθώς η Γη θα συναντηθεί με τα σωματίδια σκόνης από την ουρά του κομήτη Χάλεϊ. Πρόκειται για τη βροχή αστεριών γνωστών ως Ωριωνίδες, απομεινάρια από το πέρασμα του συγκεκριμένου κομήτη.

Οι Ωριωνίδες, που φέτος αναμένεται να κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου και έως την αυγή της Κυριακής 21 Οκτωβρίου, ονομάστηκαν έτσι, επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα και δημιουργούνται από υλικά, τα οποία έχει αφήσει πίσω του ο διάσημος κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες κομμάτια συνήθως 25 - 35, αλλά μπορεί να φθάσουν και τα 50 ανά ώρα θα εισέρχονται και θα καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό σκηνικό.

Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια», συνήθως κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο αυξήθηκαν ήδη τις τελευταίες μέρες φθάνοντας περίπου τα πέντε την ώρα, και αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις δύο «βροχές» από πεφταστέρια που δημιουργεί η ουρά του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ. Η δεύτερη είναι οι Ήτα Υδροχοΐδες οι οποίες κορυφώνονται στις αρχές Μαΐου. Ο κομήτης (που πήρε το όνομα του Βρετανού αστρονόμου Έντμοντ Χάλεϊ) εμφανίζεται στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 75 ή 76 χρόνια και είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός με γυμνά μάτια. Τελευταία φορά εμφανίστηκε στον ουρανό της Γης το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061.

Πηγή: Βροχή αστεριών τα χαράματα του Σαββάτου - Οι Ωριωνίδες στον ελληνικό ουρανό | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/72823#ixzz29mdbvglg

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 19 Οκτώβριος 2012 23:54  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1927

Στις 6 Οκτωβρίου 1927 γίνεται η πρώτη προβολή της ομιλούσας ταινίας The Jazz Singer).

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου