Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Διαστημικά σκουπιδιάρικα θα καθαρίσουν τη Γη

Διαστημικά σκουπιδιάρικα θα καθαρίσουν τη Γη

E-mail Εκτύπωση PDF
Ειδικά σκάφη θα καταστρέψουν τα σκουπίδια που περιβάλλουν τον πλανήτη μας

Συγγραφέας: Θ. Λαϊνάς

 


Μια νέα πρόταση για τον καθαρισμό της Γης από τα διαστημικά σκουπίδια έκαναν ιταλοί επιστήμονες

Λονδίνο

Μια νέα ιδέα για το πρόβλημα της αντιμετώπισης του μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου όγκου σκουπιδιών γύρω από τη Γη ρίχνουν στο τραπέζι ιταλοί επιστήμονες. Κάνουν λόγο για ειδικά σχεδιασμένους δορυφόρους που θα λειτουργήσουν ως «σκουπιδιάρικα» και θα καταστρέφουν τα μικροαντικείμενα που κινούνται σε πολύ μεγάλες ταχύτητες γύρω από τον πλανήτη.

Διαστημική καταστροφή

Yπολογίζεται ότι σε τροχιά γύρω από τη Γη ότι βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα που είναι συντρίμμια δορυφόρων και πυραύλων. Ο αριθμός τους μάλιστα των πολλαπλασιάζεται καθώς έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και σπάνε σε ακόμη περισσότερα κομμάτια. Εκτιμάται ότι περίπου 20 χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια έχουν μέγεθος άνω των δέκα εκατοστών το οποίο τα καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνα. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σκουπίδια αποτελούν μόνιμη απειλή για τους δορυφόρους, τα διαστημικά σκάφη και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.Ομάδα ειδικών της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος προτείνει τη δημιουργία ειδικά σχεδιασμένων δορυφόρων που θα πηγαίνουν στα σημεία όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος μεγάλος όγκος σκουπιδιών και θα προσεγγίζουν εκείνα με το μεγαλύτερο μέγεθος. Όταν εντοπίζουν ένα μεγάλο αντικείμενο θα το πλησιάζουν και θα τοποθετούν επάνω του έναν προωθητικό μηχανισμό που θα το οδηγεί με ταχύτητα στη γήινη ατμόσφαιρα όπου και θα καταστρέφεται.

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό και εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθεί αλλά πιστεύουμε ότι χρήζει έγκαιρης αντιμετώπισης. Πρέπει να δράσουμε άμεσα καθώς όσο περνάει ο καιρός η ποσότητα των διαστημικών σκουπιδιών μεγαλώνει» τονίζει ο Μάρκο Καστρονουόβο, μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποία δημοσιεύει την πρόταση της στην επιθεώρηση Acta Astronautica.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ  9/8/2011 - Θ. ΛΑΪΝΑΣ

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 10 Αύγουστος 2011 07:06  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1965

Για πρώτη φορά ο άνθρωπος έχει στην κατοχή του φωτογραφίες της επιφάνειας του πλανήτη αρη.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου