Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Η δικαίωση του Αϊνστάιν

E-mail Εκτύπωση PDF

Δορυφόρος αποδεικνύει την ορθότητα της θεωρίας της σχετικότητας 100 χρόνια αργότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ, ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Υστερα από σκληρή δουλειά μισού αιώνα, και έρευνες που κόστισαν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, επαληθεύτηκαν τα όσα είχε προβλέψει πριν από 100 χρόνια ο Αλμπερτ Αϊνστάιν όταν διατύπωσε τη γενική θεωρία της σχετικότητας.

Πριν από λίγες μέρες, οι επιστήμονες που ήταν υπεύθυνοι σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της NASA, με αιχμή του δόρατος έναν δορυφόρο που λέγεται Gravity Probe Β, ανακοίνωσαν ότι ο χωροχρόνος στρεβλώνεται και περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μας κατά τη διάρκεια της περιφοράς της Γης.

Αυτός ο δορυφόρος που ήταν εξοπλισμένος με τέσσερα γυροσκόπια, μπόρεσε να ανιχνεύσει μικρές και παράξενες διακυμάνσεις κατά την περιφορά της Γης και με τον τρόπο αυτόν να αποδείξει από πρώτο χέρι την ορθότητα της θεωρίας του Αϊνστάιν.Σύμφωνα με τον μεγάλο φυσικό, ένα μήλο πέφτει στο έδαφος όχι επειδή επηρεάζεται από τη δύναμη της βαρύτητας της Γης, αλλά επειδή το μήλο αποκρίνεται στην κύρτωση του χωροχρόνου κοντά στην επιφάνεια της Γης η οποία προκαλείται από τη μεγάλη μάζα του πλανήτη μας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Ηλιος καμπυλώνει τον χώρο έτσι ώστε να «επιβάλλει» στη Γη να περιφέρεται γύρω του. Η γενική θεωρία της σχετικότητας περιελάμβανε μια σειρά απόπροβλέψεις τις οποίες επιστήμονες κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τα προηγούμενα χρόνια. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησε ο συγκεκριμένος δορυφόρος, αποτελούν την τελευταία - από μία μακρά λίστα - δικαίωση της ιδιοφυΐας του Αϊνστάιν.

Και αποκαλύπτουν τον αναπάντεχο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας που έχουν όλα όσαείχε διατυπώσει ο Αϊνστάιν στη σπουδαία θεωρία του.

«Ολοκληρώσαμε αυτό το πείραμα - ορόσημο με σκοπό να επαληθεύσουμε το σύμπαν του Αϊνστάιν», ανέφερε ο Φράνσις Εβεριτ, καθηγητής στο Στάνφορντ και επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος. «Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Αϊνστάιν βγήκε πέρα για πέρα αληθινός».

Από τα δεδο?ένα που συνέλεξε ο δορυφόρος, που ακολουθούσε πολική τροχιά γύρω από τη Γη, προέκυψε ότι πράγ?ατι η Γη ?ε τη ?άζα που διαθέτει, στρεβλώνει τον χωροχρόνο που την περιβάλλει.

Αποδείχτηκε επίσης ότι καθώς ο πλανήτης μας περιφέρεται, παραμορφώνει και συστρέφει τον χώρο και τον χρόνο γύρω του και το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως βαρυτομαγνητισμός.

Είναι δηλαδή σαν να περιστρέφουμε γρήγορα ένα κουτάλι μέσα σε ?ια κούπα τσάι, αναγκάζοντας το υγρό να περιδινίζεται ?έσα σ? αυτήν.

Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ απέδειξε ότι πράγματι η Γη με τη μάζα που διαθέτει στρεβλώνει τον χωροχρόνο που την περιβάλλει Επιστήμονες της NASA Aνακοίνωσαν ότι ο χωροχρόνος στρεβλώνεται και περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μας κατά τη διάρκεια της περιφοράς της Γης

«Η θεωρία μου είναι σωστή»


Ο Αϊνστάιν ήταν απολύτως βέβαιος για την ορθότητα της θεωρίας που είχε διατυπώσει. Οταν ρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσε σε περίπτωση που η θεωρία της σχετικότητας δεν επαληθευόταν, απάντησε πως «θα αισθανόμουν λύπη για τον αγαπητό Θεό. Η θεωρία είναι σωστή». Πραγματικά, τρία μόλις χρόνια μετά τη δημοσίευσή της, το 1919, ο βρετανός αστρονόμος Αρθουρ Εντιγκτον απέδειξε για πρώτη φορά την ορθότητά της. Είχε φωτογραφήσει στη Δυτική Αφρική την ολική έκλειψη ηλίου και παρατήρησε ότι οι θέσεις των άστρων των οποίων οι ακτίνες περνούσαν κοντά από τον ήλιο, ήταν ελαφρώς μετατοπισμένες.

Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι ακτίνες φωτός των άστρων κυρτώνονταν εξαιτίας του τεράστιου μαγνητικού πεδίου της Γης. Από εκείνη τη στιγμή ο Αϊνστάιν, που ήταν γνωστούς στους επιστημονικούς κύκλους αλλά όχι στο ευρύ κοινό, έγινε «σούπερσταρ».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΝΕΑ - Σάββατο 14 Μαΐου 2011

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 29 Μάιος 2011 07:45  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1935

Αναπτύσσεται το σύστημα ραδιοεντοπισμού και προσδιορίσεως αποστάσεως (ραντάρ).

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου