Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Θα βρέχει.....αστέρια τη Μεγάλη Εβδομάδα

Θα βρέχει.....αστέρια τη Μεγάλη Εβδομάδα

E-mail Εκτύπωση PDF

Αστέρια .....θα βρέχει καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα. Τα νέα πεφταστέρια ονομάζονται Λυρίδες, και οι ξενύχτηδες θα έχουν την ευκαιρία να τα απολαύσουν κάνοντας μια ευχή -ή και περισσότερες- έως τη Μ. Παρασκευή, στο μέτρο που οι καιρικές συνθήκες διευκολύνουν την παρατήρηση του ουρανού.  

 

Η βροχή διαττόντων, η ένταση της οποίας είναι μάλλον απρόβλεπτη, καθώς ποικίλει από χρόνο σε χρόνο, γενικά δεν θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές του έτους. Οφείλεται στη διασταύρωση της τροχιάς της Γης με τα απομεινάρια σωματιδίων σκόνης του κομήτη Θάτσερ (C/1861 G1). Η βροχή φαίνεται πως προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου έχει πάρει και το όνομά της, και συγκεκριμένα από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο της Λύρας και το δεύτερο φωτεινότερο του νυχτερινού ουρανού του βόρειου ημισφαιρίου. 

 

"Μπάλες φωτιάς" 

Οι Λυρίδες παρατηρούνται συνήθως από τις 16 έως τις 25 Απριλίου και ο ωριαίος ρυθμός πτώσης τους δεν ξεπερνά τις 15 έως 20 την ώρα κατά το αποκορύφωμα του φαινομένου στις 21-23 Απριλίου. Εκτός από αυτές τις τρεις νύχτες οι Λυρίδες δεν παράγουν περισσότερα από ένα έως δύο μετέωρα την ώρα στον νυχτερινό ουρανό. Κατά την κορύφωση, οι παρατηρητές έχουν την καλύτερη ευκαιρία παρατήρησης αργά τη νύχτα, λίγο πριν από το πρώτο φως της αυγής. Επειδή πάντως η Σελήνη φέτος θα είναι γεμάτη κατά τα τρία τέταρτα, το φως της θα σκεπάζει, σε έναν βαθμό, τα πεφταστέρια, ανάλογα και με τις κατά τόπους καιρικές συνθήκες. Σποραδικά, οι Λυρίδες δημιουργούν "μπάλες φωτιάς", δηλαδή μετέωρα πιο φωτεινά και από τον πλανήτη Αφροδίτη. Η παρατήρηση των μετεώρων γίνεται καλύτερα με γυμνό οφθαλμό παρά με κιάλια ή με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, καθώς τα τελευταία περιορίζουν το οπτικό πεδίο στον ουρανό.

Οι Λυρίδες καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους και αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια με βάρος περίπου ένα γραμμάριο. Αποτελούν τμήμα της ουράς ενός κομήτη που πέρασε κοντά από τη Γη το 1861 και τον ανακάλυψε ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης εκτιμάται ότι θα ξαναπεράσει κοντά από τον πλανήτη μας το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του έχουν παραμείνει στο διάστημα μετά το τελευταίο πέρασμά του, τον 19ο αιώνα, και συνεχίζουν κάθε χρόνο να προκαλούν τη βροχή των Λυρίδων. Κατά καιρούς, αλλά όχι συχνά, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, όπως το 1803 (500 μετέωρα την ώρα) και, πιο πρόσφατα, το 1982 (μέχρι 100 μετέωρα ανά ώρα). Ορισμένοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η επόμενη θεαματική βροχή Λυρίδων θα λάβει χώρα το 2040-41.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Ημερομηνία: 19/04/2011

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 27 Απρίλιος 2011 10:00  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1938

Εφευρίσκεται το στυλό διαρκείας και εκτοπίζονται τα μελανοδοχεία και οι στυλογράφοι.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου