Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Πενήντα χρόνια στο Διάστημα : 12 Απριλίου 1961 - 12 Απριλίου 2011

Πενήντα χρόνια στο Διάστημα : 12 Απριλίου 1961 - 12 Απριλίου 2011

E-mail Εκτύπωση PDF
Ο πρώτος άνθρωπος στο Διάστημα
  
Γιούρι Γκαγκάριν
Αστροναύτης (1934-1968)

Η Γη τού επεφύλασσε υποδοχή ήρωα. Χιλιάδες έκθαμβοι Μοσχοβίτες έτρεξαν να παρακολουθήσουν τη μεγαλοπρεπή παρέλαση διάρκειας έξι ωρών που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στην Κόκκινη Πλατεία. Αρκετοί πανηγύρισαν τον παγκόσμιο θρίαμβο του δικού τους «Γιούρι» με πανό που ανέγραφαν με γνήσιο επίγειο δέος «Η Μόσχα στο Διάστημα» και «Ζήτω ο Γκαγκάριν». Τα νέα της παρθενικής πτήσης του ανθρώπου στο Διάστημα έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η ΕΣΣΔ είχε αισίως ανακαλύψει ένα παγκόσμιας εμβέλειας trademark για την προπαγάνδα της. Ο Νικίτα Χρουστσόφ παρασημοφόρησε πανηγυρικά τον πρώτο «διαστημάνθρωπο» ως «ήρωα του σοβιετικού λαού», μιλώντας για «νίκη της ΕΣΣΔ στον αγώνα για την πρόοδο από την αγροτική κοινωνία στη διαστημική εποχή».

Δεν ήταν τυχαίο ότι η ταπεινή καταγωγή του νεαρού κοσμοναύτη, ζωντανή απόδειξη του κομμουνιστικού ιδεώδους, υπήρξε καθοριστική για την επιλογή του από τους ιθύνοντες του ρωσικού διαστημικού προγράμματος. Από τους 2.000 πιλότους της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας που έλαβαν μέρος στο προκαταρκτικό πρόγραμμα, 200 κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις εξαντλητικές δοκιμασίες, 20 επελέγησαν για εντατική εκπαίδευση, έξι εισήλθαν στο τελικό στάδιο των δοκιμών που διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο και δύο έδειχναν τις τελευταίες μέρες επικρατέστεροι υποψήφιοι κοσμοναύτες. Την ώρα της τελικής κρίσεως ο Γιούρι Γκαγκάριν θεωρήθηκε ιδανικότερος για την εκπροσώπηση της Γης στο διάστημα από τον Γκέρμαν Τίτοφ που είχε την ατυχία να είναι γιος δασκάλου.

Ουδείς έμαθε ποτέ τι πέρασε από το μυαλό του Γιούρι Γκαγκάριν, πρώην τεχνίτη χυτηρίου, όταν πήρε τη θέση του στο «Βοστόκ 1», μία ακριβώς ώρα πριν από την αντίστροφη μέτρηση.

Φωτ. Στιγμές πριν την εκτόξευση

Τι διαπέρασε το θνητό σώμα και πνεύμα του όταν ο Σεργκέι Κορόλεφ, επικεφαλής του όλου προγράμματος, πήρε με τρεμάμενα χέρια το μικρόφωνο και τού είπε: «Αυγή καλεί Κέδρο ­ όπου «Κέδρος» η κωδική ονομασία του Γκαγκάριν ­ αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Είσαι έτοιμος;». Ποια ήταν η τελευταία σκέψη του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε ποτέ στο Διάστημα λίγο προτού απαντήσει με μια σχεδόν απόκοσμη βεβαιότητα: «Poyekhali» («Φύγαμε»). Ο ίδιος πάντως επέμενε αργότερα ότι την ώρα της εκτόξευσης ήταν απολύτως ήρεμος. Μόνο όταν τον πληροφόρησαν ότι είχαν ήδη περάσει 70 δευτερόλεπτα από την «απογείωση» του διαστημοπλοίου του ένιωσε κάποια μικρή έκπληξη. Μπαίνοντας στην τροχιά άρχισε να στροβιλίζεται μακαρίως μέσα στην καμπίνα του και να περιγράφει τη θέα από το παράθυρο: «Βλέπω τη Γη. Είναι μπλε. Είναι τόσο όμορφη».

Ο Γιούρι Γκαγκάριν δεν ταξίδεψε ποτέ ξανά στο Διάστημα. Πέρασε το υπόλοιπο της επίγειας ζωής του εκπαιδεύοντας νέους κοσμοναύτες και απολαμβάνοντας τις διαστρικές διενέξεις των Σοβιετικών και των Αμερικανών για την κυριαρχία στο Διάστημα. Δεν ήταν τυχαίο ότι, μετά τη δική του επιτυχία, οι Αμερικανοί κατελήφθησαν από το σύνδρομο του δευτέρου. Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα ήρθε στη ζωή η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (η γνωστή μας NASA). Ο Κένεντι δεν είχε σκοπό να κάνει ούτε βήμα πίσω: οι ΗΠΑ έπρεπε να είναι κατακτήσουν πρώτες απ' όλους τη Σελήνη.

Φωτ. Η κάψουλα «Βοστόκ 1» με έντονα τα σημάδια της πυρακτωμένης επανεισόδου της στην ατμόσφαιρα
© 2011 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γκαγκάριν σκοτώθηκε σε ηλικία 34 ετών κατά τη συντριβή ενός διθέσιου αεριωθούμενου αεροπλάνου στη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής πτήσης ρουτίνας. Η τέφρα του δεν σκορπίστηκε στο Διάστημα· τοποθετήθηκε στο τείχος του Κρεμλίνου.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  21/04/2002 

http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=142073

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 30 Απρίλιος 2011 07:42  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1971

Τίθεται σε τροχιά ο πρώτος διαστημικός σταθμός.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου