Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Πανσέληνος σε απόσταση αναπνοής

Πανσέληνος σε απόσταση αναπνοής

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 19 Μαρτίου η Γη θα δεχθεί το στενό «φλερτ» της Σελήνης

 

Σε απόσταση μόλις 356.578 χλμ. από τη Γη θα βρίσκεται η Σελήνη σε λίγες μέρες

Λονδίνο: Στις 19 Μαρτίου η Σελήνη αναμένεται να «φλερτάρει» τη Γη από απόσταση μόλις 356.578 χλμ. Πρόκειται για την κοντινότερη απόσταση μεταξύ των δύο ουράνιων σωμάτων από το 1992, χαρίζοντας έτσι στους λάτρεις του σεληνόφωτος μια εντυπωσιακή Πανσέληνο.

Αρκετοί ωστόσο είναι εκείνοι που σπεύδουν να συνδέσουν το φαινόμενο - γνωστό και ως σεληνιακό περίγειο - με φυσικές καταστροφές που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων κοντινών ταξιδιών της Σελήνης προς τη Γη.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν τις χρονιές 1955, 1974, 1992 και 2005, κατά τις οποίες ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν πλήξει τον πλανήτη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τσουνάμι που τον Δεκέμβριο του 2004 είχε στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στην Ινδονησία, λίγες μέρες πριν την εμφάνιση της τεράστιας Σελήνης στον νυχτερινό ουρανό τον Ιανουάριο του 2005.

Από την άλλη πλευρά, ο Αυστραλός αστρονόμος Ντέιβιντ Ρένεκε συμπληρώνει χαριτολογώντας: «Με λίγη προσπάθεια μπορεί κανείς να συνδέσει οποιαδήποτε φυσική καταστροφή με κάποιο αστρονομικό γεγονός».Οι επιστήμονες ωστόσο υπογραμμίζουν ότι το στενό φλερτ της Γης με τον δορυφόρο της δεν θα επηρεάσει τις ισορροπίες στον πλανήτη μας.

«Δεν θα υπάρξουν σεισμοί ή εκρήξεις ηφαιστείων λόγω του φαινομένου, εκτός βέβαια και αν επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να συμβούν» επισημαίνει ο αστρονόμος Πιτ Γουίλερ από το Διεθνές Κέντρο Ραδιοαστρονομίας (ICRAR).

«Αυτό που αναμένεται να παρατηρηθεί είναι η μεγαλύτερη από το συνηθισμένο άνοδος της στάθμης της παλίρροιας κατά τη διάρκεια του φαινομένου, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να είναι ανησυχητικό» προσθέτει.

ΕΙΡΗΝΗ ΒΕΝΙΟΥ - ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ 9/3/2011

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=388733&h1=true

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 20 Μάρτιος 2011 00:54  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1985

Εντοπίζεται τρύπα στο στρώμα του όζοντος.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου