Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Πέθανε ο αστροναύτης - ήρωας των ΗΠΑ Τζον Γκλεν

Πέθανε ο αστροναύτης - ήρωας των ΗΠΑ Τζον Γκλεν

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά


Πέθανε ο αστροναύτης - ήρωας των ΗΠΑ Τζον Γκλεν

Πριν 3 μέρες, στις 7/12/2016, πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο πρώην αστροναύτης και γερουσιαστής Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός που πέταξε σε τροχιά γύρω από τη Γη. 

Το θάνατό του ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Οχάιο λέγοντας πως «ο Τζον Γκλεν είναι και θα είναι για πάντα, ο απόλυτος ήρωας της πολιτείας του Οχάιο και ο θάνατος του σήμερα αποτελεί περίσταση πένθους για όλους εμάς».

Ο Τζον Χέρσελ Γκλεν γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1921 στο Κέμπριτζ του Οχάιο.

Ξεκίνησε να σπουδάζει χημικός μηχανικός αλλά διέκοψε τις σπουδές του για να καταταγεί στην ναυτική αεροπορία μετά την εμπλοκή της Αμερικής στον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1943.

Στο σμήνος VMO-155 με βάση το Ματζούρο της Ιαπωνίας και τα νησιά Μάρσαλ, ο Γκλεν οδήγησε στη μάχη 59 αποστολές.

Η καριέρα του ως πιλότου συνεχίστηκε στην Κορέα, όπου ως σμήναρχος συμπλήρωσε 90 αποστολές, σε μία από αυτές μάλιστα πλησίασε μάλιστα τόσο πολύ τα εχθρικά αεροσκάφη που όταν το F-86 το οποίο πλοηγούσε επέστρεψε στη βάση του αριθμούσε 200 τρύπες.

Το 1958 η αμερικανική κυβέρνηση, μετά την επιτυχία του ρωσικού δορυφόρου Σπούτνικ, ξεκίνησε το Project Mercury, ένα πρώτης προτεραιότητας σχέδιο με στόχο την τοποθέτηση ενός διαστημικού οχήματος σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο Γκλεν υπεβλήθη σε μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά τεστ και τον Απρίλιο του 1959 επελέγη ως ένας από τους επτά αστροναύτες του Mercury.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1962, ο νεαρός τότε αστροναύτης απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ μέσα στη διαστημική κάψουλα Friendship 7 Mercury. Έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

 


Θερμός υποστηρικτής των διαστημικών πειραμάτων και ερευνών της NASA, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι έγινε στενός φίλος του Τζον Γκλεν και τον συμβούλεψε να στρέψει το βλέμμα του προς την πολιτική.

Ο θάνατoς του Κένεντι όμως άφησε τον Γκλεν μετέωρο. Η πολιτικές φιλοδοξίες του Γκλεν μάλιστα διακόπηκαν λόγω ενός ατυχήματος. Ο Γκλεν υπέστη σοβαρή βλάβη στο τύμπανο του δεξιού αφτιού μετά από πτώση του στο μπάνιο.

Ο Τζον Γκλεν εξελέγη τελικά γερουσιαστής το 1974, στην τρίτη του απόπειρα ως υποψηφίου.

Το 1998 τον προσέγγισε τη NASA, με σκοπό την επιστροφή του στο Διάστημα.

Στις 29 Οκτωβρίου 1998 το διαστημόπλοιο Discovery απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και ο Γκλεν έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία αστροναύτης που ταξίδεψε στο Διάστημα.

ΠΗΓΗ: http://news.in.gr/science-technology - Newsroom ΔΟΛ

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2016 16:34  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1919

Προκαλείται η πρώτη πυρηνική αντίδραση με βομβαρδισμό σωματιδίων.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου