Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Χρόνια Πολλά ISS!

E-mail Εκτύπωση PDF

Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Ήταν 2 Νοεμβρίου του 2000 όταν για πρώτη φορά εισήλθε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το πρώτο του πλήρωμα και έτσι σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια συνεχούς, απρόσκοπτης λειτουργίας του ISS. Σε αυτά τα 15 χρόνια έχουν διεξαχθεί χιλιάδες πειράματα και μελέτες κάθε είδους. Παράλληλα τόσο οι κάμερες του Σταθμού όσο και εκείνες των αστροναυτών έχουν καταγράψει και συνεχίζουν να καταγράφουν εκπληκτικές εικόνες της Γης και διαφόρων φυσικών και κοσμικών φαινομένων. Με αφορμή τα γενέθλια του ISS καταγράφουμε ορισμένα ενδιαφέροντα ιστορικά και άλλα στοιχεία και δεδομένα για αυτόν

·  Ο όρος «Διεθνής» είναι απόλυτα ακριβής αφού στη δημιουργία του συνεργάστηκαν πέντε μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες και 69 χώρες ενώ μέχρι σήμερα στον Σταθμό έχουν εισέλθει 211 αστροναύτες από 15 χώρες.

· Το ρεκόρ συνεχούς παραμονής στον ISS έχει ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι που βρίσκεται στον Σταθμό και θα συμπληρώσει 522 μέρες παραμονής εκεί καθώς συμμετέχει σε μια μελέτη διερεύνησης των επιπτώσεων που έχει η μακροχρόνια παραμονή στις διαστημικές συνθήκες. Το συνολικό ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα έχει πάντως ο Ρώσος Κοσμοναύτης Γενάντι Παντάλκα που έχει παραμείνει συνολικά 879 μέρες στον ISS.

Δείτε ένα βίντεο στο οποίο η αστροναύτης Σάνι Ουίλιαμς μας ξεναγεί στον ISS

· Χρειάστηκαν 136 διαστημικές πτήσεις και επτά διαφορετικοί τύποι διαστημικών σκαφών για να μεταφέρουν τα μέρη από τα οποία αποτελείται ο Σταθμός. Η κατασκευή του κόστισε 150 δις. δολάρια.

· Η τροχιακή ταχύτητα του ISS είναι 7.66 χλμ/δευτ. και η μέγιστη ταχύτητα του 27.600 χλμ/ώρα. Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τη Γη σε περίπου 92 λεπτά.

· 'Εχει συνολική έκταση όση ένα γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου (ράγκμπι). Οι ηλιακοί συλλέκτες του θα μπορούσαν να καλύψουν ένα χώρο ανάλογο με εκείνο που καταλαμβάνουν οκτώ γήπεδα μπάσκετ.

· Αποτελείται από 14 μονάδες με τον χώρο διαβίωσης του πληρώματος να είναι παρόμοιος με ένα σπίτι με έξι υπνοδωμάτια. Οι αστροναύτες έχουν στη διάθεση τους δύο μπάνια και ένα γυμναστήριο.

· Οι λειτουργίες του ISS ελέγχονται από 52 υπολογιστές.

·  Οι αστροναύτες έχουν φάει περί τα 25 χιλιάδες γεύματα στη διάρκεια αυτών των 15 ετών

·  Όταν αποφασιστεί η παύση της λειτουργίας του ISS οι νεότερες μονάδες του όπως η ρωσική Nauka θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα ως μια βάση υποστήριξης διαπλανητικών αποστολών στη Σελήνη, τον Αρη και τον Κρόνο.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  02/11/2015

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 13 Νοέμβριος 2015 23:20  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1934

Εφευρίσκεται η βαθύσφαιρα, που επιτρέπει την εξερεύνηση του βυθού.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου