Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Πλανήτης Άρης : Το νερό και η ανακοίνωση της NASA

Πλανήτης Άρης : Το νερό και η ανακοίνωση της NASA

E-mail Εκτύπωση PDF

Πλανήτης Άρης - Η NASA ανακοίνωσε επισήμως πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη ροής νερού στον πλανήτη Άρη! Δείτε τις ιστορικές, πρώτες φωτογραφίες με τα "σημάδια" του νερού! Η Google αφιερώνει το Doodle της στην μ,εγάλη ανακάλυψη για τον Πλανήτη Άρη.

Ο Άρης είναι ο τέταρτος (4ος) σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος (Η/Σ) και ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη, και ο έβδομος σε μέγεθος και μάζα του Η/Σ. Λέγεται συχνά και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει και οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του. O Άρης είναι ένας «γήινος πλανήτης» με λεπτή ατμόσφαιρα, με επιφάνεια που συνδυάζει τους κρατήρες σύγκρουσης της Σελήνης και τα ηφαίστεια, τις κοιλάδες, τις ερήμους και τα πολικά παγοκαλύμματα της Γης.

Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά επαναλαμβανόμενες «εποχές». Ο Πλανήτης Άρης διαθέτει ακόμη το Όρος Όλυμπος, το ψηλότερο γνωστό όρος στο Ηλιακό μας Σύστημα και την Κοιλάδα Μαρινέρις, τη μεγαλύτερη κοιλάδα. Το βαθύπεδο Βορεάλις που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη καλύπτει το 40% της επιφάνειάς του και αποτελεί το υπόλειμμα μιας γιγάντιας σύγκρουσης. Στην περιφορά του γύρω από τον Ήλιο συνοδεύεται από δύο μικρούς δορυφόρους: τον Φόβο και τον Δείμο (= Τρόμο).

Η ονομασία του πλανήτη Άρη προέρχεται από τον Ολύμπιο θεό του πολέμου της Ελληνικής Μυθολογίας τον Άρη. Οι ονομασίες των δύο δορυφόρων του δόθηκαν από τούς δύο γιους του μυθολογικού Άρη, τον Δείμο και τον Φόβο. Το αστρονομικό σύμβολο του πλανήτη Άρη είναι η "λογχοφόρος στρογγυλή ασπίδα". Ο Πλανήτης Άρης είναι γνωστός ήδη από την προϊστορία, καθώς και ο πρώτος πλανήτης που παρατηρούμενος με τηλεσκόπιο αποκάλυψε, λόγω εγγύτητας, τα γενικά χαρακτηριστικά της μορφολογίας του, τα οποία θεωρήθηκαν (σωστά ως ένα βαθμό) ότι είναι παρόμοια με αυτά της Γης.

Το περίμεναν όλοι πως και πως. Γι' αυτό άλλωστε είχε φροντίσει και η ίδια η NASA, με ένα αινιγματικό tweet λίγες ημέρες πριν. "Mars mystery solved" αναφέρονταν στο "τιτίβισμα" και τελικά οι απαντήσεις δόθηκαν στην αποψινή, ιστορική συνέντευξη Τύπου. Η σημασία της ανακάλυψης εποχικής ροής νερού στον πλανήτη Άρη - κάτι που έως τώρα πιστευόταν ότι συνέβαινε μόνο στο μακρινό παρελθόν - είναι ότι ο κόκκινος πλανήτης μπορεί ακόμη και τώρα να αποτελεί ένα περιβάλλον φιλόξενο για κάποιες μορφές ζωής, κατά πάσα πιθανότητα μικροβιακές! Προς το παρόν πάντως, οι επιστήμονες δεν έχουν δει με τα μάτια τους, ούτε το νερό να κυλάει, ούτε κάποιο αρειανό μικρόβιο. Όμως αυξάνεται πλέον η πιθανότητα αυτό να συμβεί στα επόμενα χρόνια. Δείτε εδώ εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Η προσμονή ήταν τεράστια. Η NASA με ένα tweet είχε ανακοινώσει πριν κάποιες μέρες πως σε συνέντευξη Τύπου θα αποκάλυπτε μία σημαντική επιστημονική ανακάλυψη! Δείτε τι ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Όπως και να το δει κανείς είναι ένα τεράστιο θέμα η ανακοίνωση της Nasa πως βρέθηκε αλμυρό νερό στον Άρη.

Δείτε εδώ το Doodle της Google για τον Πλανήτη Άρη.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: http://www.newsit.gr/ - 29/9/15


Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος 2015 11:20  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1914

Διατυπώνεται η άποψη ότι η Γη αποτελείται από δύο στρώματα, τον σκληρό μανδύα και τον πυρήνα.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου