Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Νόηση στο ΝΟΗΣΙΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

Του καθηγητή Χαρίτωνα Χιντήρογλου

Ως νόηση νοείται η διαδικασία της σκέψης, δηλαδή της επεξεργασίας των πληροφοριών, που σε κατευθύνει προς τη γνώση, αλλά και την ανάπτυξη ή περιγραφή των εννοιών. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως στα παραπάνω εμπλέκονται με ισχυρό παραγοντισμό η αντίληψη και η μάθηση, έννοιες βαθιάς βιολογικής υπόστασης.

Το ΝΟΗΣΙΣ, ως Κέντρο Διάδοσης των Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, χρόνια τώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του ώστε να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία όλα όσα περιλαμβάνονται στους στόχους του. Για πρώτη φορά φαίνεται να ξεπερνά τα καθιερωμένα, ανοίγοντας τις πύλες του με μια ημερίδα που αφορούσε το μείζον θέμα της σχέσης της έρευνας και της εκπαίδευσης με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

 

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές (πρυτάνεις, δήμαρχοι, υφυπουργοί, υπουργοί, καθηγητές) προσπάθησαν να διατυπώσουν τις απόψεις τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρξουν και δευτερολογίες, αφού φυσικά διατυπώνονταν ερωτήσεις από το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότερες τοποθετήσεις δεν κατάφεραν, κατά την άποψή μου, να αναδείξουν το τεράστιας σημασίας ζητούμενο. Η αποσπασματικότητα των τοποθετήσεων ήταν εμφανής, καθώς από τη μια μεριά ακούστηκαν ανακρίβειες, αλλά και απόψεις που υποδήλωναν περιορισμένη αντίληψη του όλου προβληματισμού.

Το εγχείρημα δεν κρίνεται αποτυχημένο. Απεναντίας, προέκυψαν τρία σημαντικά ευρήματα τα οποία θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στη διοργάνωση του δεύτερου σημαντικού βήματος, μιας ημερίδας στη διάρκεια της οποίας θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις προς υλοποίηση. Τα ευρήματα ήταν αρχικά, η θέληση των περισσοτέρων στη σύνδεση της επιστήμης ? έρευνας με την κοινωνία διαμέσου της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το δεύτερο εύρημα ήταν η προσφορά αρκετών να αποτελέσουν τους πρέσβεις όχι μόνο για τη διάδοση της όλης προσπάθειας, αλλά, αν χρειαστεί, να μπουν και εγγυητές της, με πρώτο και καλύτερο το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη. Το τρίτο ήταν το ότι ενώ γνωρίζουμε τα μέρη του συστήματος της ελληνικής παραγωγικής μηχανής που λέγεται πανεπιστήμιο, κοινωνία, παραγωγή, βιομηχανία, επιδέξια νεολαία, επιστημονικό δυναμικό και άλλα, εντούτοις τα μέρη αυτά δε γνωρίζονται μεταξύ τους και άρα δεν μπορούν να συνεργαστούν.

Συνεπώς, θα πρέπει να βρεθεί ένας θεσμός που να ενώνει τις δυνάμεις αυτές προς την κατεύθυνση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης με όραμα και πρότυπα, ώστε να δώσουν ελπίδα και σε εκείνους της υφηλίου που αιώνες τώρα βρίσκονται στα υποζύγια των ισχυρών. Η νόηση διά του ΝΟΗΣΙΣ ας αποτελέσει το σηματοδότη όλων εκείνων που ακόμα οραματίζονται.

Χαρίτων Χιντήρογλου, καθηγητής Βιολογίας ΑΠΘ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

chintigl@bio. auth.gr

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 21 Ιανουάριος 2011 10:11  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1971

Διατίθεται στην αγορά ο πρώτος υπολογιστής τσέπης.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου