Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | ΕΥΧΟΛΟΓΙΟ : Τι περιμένουμε από τη νέα χρονιά!

ΕΥΧΟΛΟΓΙΟ : Τι περιμένουμε από τη νέα χρονιά!

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Όπως και να το κάνουμε, η εορταστική περίοδος είναι περίοδος ευχών αλλά και αφορμή για αποφάσεις. Δεν έχει σημασία αν οι ευχές δεν υλοποιούνται πάντα ούτε αν ξεχνάμε τις αποφάσεις μας ώσπου να φτάσει η άνοιξη.

Πιστοί στην παράδοση θα στείλουμε το γράμμα μας στον Άγιο Βασίλη και (εντελώς αυθαίρετα) θα θεωρήσουμε ότι υπάρχει και πως μπορεί και θέλει να εκπληρώνει ευχές ενηλίκων. Έπειτα από αυτή τη μη επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση, πάντως, θα επανέλθουμε στην τάξη:
διαβάστε τι από όλα όσα συνέβησαν τον περασμένο χρόνο εντυπωσίασε τόσο πολύ τους συντάκτες του «ΒΗΜΑ Science» ώστε να εύχονται για περισσότερο, καλύτερο κτλ. Όσο για τις αποφάσεις μας, είναι αδύνατον τόση επιστημονική πληροφορία να μην έχει κάποια επίδραση και στη ζωή μας. Θετική ή αρνητική; Θα το κρίνετε μόνοι σας.

ΤΣΙΠ ΝΑ ΧΑΡΙΖΕΙ ΟΡΑΣΗ

Ένα φωτοευαίσθητο τσιπ βοήθησε τρεις τυφλούς ασθενείς να δουν ξανά. Το τσιπ τοποθετήθηκε στον αμφιβληστροειδή δύο ανδρών και μιας γυναίκας και τους επέτρεψε να ξεχωρίζουν σχήματα και αντικείμενα, να διαβάζουν την ώρα σε ένα μεγάλο ρολόι και να αναγνωρίζουν πρόσωπα σε απόσταση μεγαλύτερη των πέντε μέτρων. Ήταν μία από τις πολλές θετικές εξελίξεις στην έρευνα για την αποκατάσταση προβλημάτων της όρασης μέσα στο 2010. Ανάμεσά τους νέες θεραπείες με χρήση βλαστοκυττάρων, καθώς και νέες μέθοδοι με χρήση λέιζερ, με πιο πρόσφατη αυτή για την αντιμετώπιση του καταρράκτη. Εύχομαι το 2011 να καταλήξουν σε επιτυχία και άλλες ερευνητικές προσπάθειες και να δοθεί η δυνατότητα σε ανθρώπους που είτε κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους είτε ήδη την έχουν απολέσει να ξαναδούν. Ειδικότερα ελπίζω να ολοκληρωθεί με επιτυχία η προσπάθεια ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα που ανέπτυξαν μια γονιδιακή θεραπεία η οποία λειτούργησε σε τυφλά ποντίκια χαρίζοντάς τους ξανά την όραση.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

 

 

 

ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ
Είναι συχνό φαινόμενο οι συντάκτες του «ΒΗΜΑ Science» να γινόμαστε αποδέκτες του προβληματισμού των αναγνωστών που αφορά επιστημονικές εφαρμογές. Με δεδομένο ότι το ερώτημα που ετέθη με τη μεγαλύτερη συχνότητα στη διάρκεια του 2010 είχε να κάνει με τις γενετικές εξετάσεις, θα ευχόμουν ο Άγιος Βασίλης να μεταφέρει σε όλον τον κόσμο το παρακάτω μήνυμα: «Οι γενετικές εξετάσεις δεν είναι σαν τις άλλες: αναζητούν τις μικρές διαφορές του DΝΑ (εντοπίζουν, δηλαδή, μεταλλάξεις και όχι ασθένειες). Η ανίχνευση μιας μετάλλαξης που συνδέεται με εμφάνιση μιας νόσου δεν εγγυάται και την εμφάνισή της. Αντίστοιχα, η απουσία μεταλλάξεων που συνδέονται με την εμφάνισή της δεν εγγυάται ότι μια νόσος δεν θα εμφανιστεί. Τέλος, από τη φύση τους οι γενετικές εξετάσεις αφορούν, εκτός από τον εξεταζόμενο, και μέλη της οικογένειάς του. Για τους παραπάνω λόγους οι γενετικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένα κέντρα (όπου κατάλληλοι επιστήμονες τις ερμηνεύουν) και όχι δι΄ αλληλογραφίας!».

ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΕΡΗ

 

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ
From: europeancitizen@minperimenisnaxio niseigianadeisasprimera.gr Το: agiosvassilis@kesaria. com Cc: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Subject: Christmas wish Αγαπητέ «κυβερνήτη» των Χριστουγέννων και αγαπητοί κυβερνώντες, Σας γράφω για να αναφέρω με μεγάλη μου χαρά ότι μία από τις ευχές τις δικές μου αλλά και πολλών άλλων ευρωπαίων πολιτών έγινε ευτυχώς ,αν και με μεγάλη καθυστέρηση, πραγματικότητα. Στις αρχές αυτού του τελευταίου μήνα του χρόνου ανακοινώθηκε ως χριστουγεννιάτικος μποναμάς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι σταματά (επιτέλους) μέσα στο 2011 η χρήση μιας επικίνδυνης χημικής ουσίας, της δισφαινόλης Α (ΒΡΑ), στα πλαστικά μπιμπερό σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο χημικό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ανοσολογική απόκριση των μικρών παιδιών. Δεν θα συζητήσω ότι ώσπου να ληφθεί αυτή η απόφαση εκατομμύρια μωρά σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν «ταϊστεί» δεόντως με εμπλουτισμένο με ΒΡΑ γάλα, παρά τις μεγάλες και επί μακρόν αντιδράσεις πολλών επιστημόνων και το ατελείωτο μελάνι που έχει χυθεί στον Τύπο. Θεωρώντας δεδομένο ότι στη λήψη τέτοιου είδους κεντρικών αποφάσεων ισχύει δυστυχώς το «κάλλιο αργά παρά ποτέ» (όπου το ποτέ θα βόλευε σίγουρα κάποιους), στέλνω ως ευχή μου (αλλά και ευχή εκατομμυρίων ανθρώπων) για τη νέα χρονιά να ισχύσει επιτέλους το «κάλλιο τώρα παρά αργότερα» σε ό,τι αφορά και άλλες τέτοιες αποφάσεις προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Μετά τιμής Ευρωπαία πολίτις ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ «ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ»
Ως πρόσφατα πιστεύαμε ότι κάποιοι άνθρωποι λειτουργούν με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους και άλλοι με το δεξιό. Σήμερα ξέρουμε ότι αυτό είναι μύθος, όλοι χρησιμοποιούμε ολόκληρο τον εγκέφαλό μας. Ως πρόσφατα πιστεύαμε επίσης ότι κάποιοι είναι περισσότερο ευφυείς και άλλοι λιγότερο. Σήμερα ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν «ευφυέστεροι» άνθρωποι αλλά διαφορετικών ειδών «ευφυΐες». Η νευροεπιστήμη έχει πλέον βγει από το νηπιακό στάδιο στο οποίο βρισκόταν για δεκαετίες και έχει περάσει σε μια πιο «ώριμη» φάση δίνοντάς μας σαφέστερη εικόνα του εγκεφάλου και των ικανοτήτων μας. Πρόσφατα ερευνητές της Οξφόρδης κατόρθωσαν, εφαρμόζοντας την τεχνική της διακρανιακής διέγερσης με συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα στην «κατάλληλη» περιοχή, να βελτιώσουν τις μαθηματικές ικανότητες προαγγέλλοντας ενδεχομένως τη θεραπεία της δυσαριθμησίας. Η ευχή- και η ελπίδα- είναι όλες αυτές οι γνώσεις που αλλάζουν την αντίληψή μας για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε να οδηγήσουν σε μια άλλη αντιμετώπιση των νοητικών δυσλειτουργιών και αναθεώρηση των μεθόδων διδασκαλίας προς το καλύτερο.

ΛΑΛΙΝΑ ΦΑΦΟΥΤΗ

 

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΦΙΚΤΗ Η «ΑΝΤΙΒΑΡΥΤΗΤΑ»
Όσο κι αν ακούγεται παρατραβηγμένο, τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας (ενεργειακή κρίση, αδυναμία διαστρικών ταξιδιών και διαφυγή μας σε άλλον πλανήτη αν και όταν η Γη απειληθεί από ολική καταστροφή...) θα λύνονταν μονομιάς αν μπορούσαμε να «χειριστούμε τη βαρύτητα» κατά βούλησιν. Δηλαδή, αν μπορούσαμε να υπερνικούμε τη βαρυτική έλξη με μηχανισμούς αντιβαρύτητας, οπότε και θα μπορούσαμε να έχουμε «αεικίνητες» γεννήτριες ενέργειας (κατά παράβαση του Πρώτου Νόμου της Θερμοδυναμικής) και να ταξιδεύουμε «κάνοντας μπιλιάρδο στον Γαλαξία» με τα μαγνητικά πεδία των πλανητών.

Το θέμα είναι αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Τόσο η νευτώνεια μηχανική όσο και η θεωρία της γενικής σχετικότητας αφήνουν το περιθώριο να συμβεί μόνο αν έχουμε «αρνητική μάζα». Η νυν προτεινόμενη θεωρία της υπερσυμμετρίας επίσης προβλέπει αυτή τη δυνατότητα εφόσον βρεθεί το «πέμπτο στοιχείο», το βαρυτόνιο, δηλαδή ένα σωματίδιο-φορέας της βαρύτητας- κάτι σαν φωτόνιο βαρύτητας.

Ακόμη το ψάχνουμε και μάλιστα το Ινστιτούτο Βαρυτικής Ερευνας του Gode Scientific Foundation προσφέρει βραβείο ενός εκατομμυρίου ευρώ σε όποιον παράσχει αναπαραγόμενο πείραμα αντιβαρύτητας. Σημειωτέον ότι τον Ιούλιο του 2009 σε διεθνές συνέδριο ο καθηγητής του ΕΜΠ Χριστόφορος Προβατίδης παρουσίασε τον «μηχανισμό αντιβαρύτητας» του μηχανουργού Θεόδωρου Τσιριγγάκη ως δυνητική πηγή νέου τύπου κίνησης (βλ. http://www. tsiriggakis. gr/Files/04GRΜ/ΙC3-Ρrovatidis-Αn tigravity2. pdf).

ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ

 

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ...ΣΟΥΗΔΟΙ
Τη στιγμή που τα αυτοκίνητα έχουν φτάσει να κινούνται με ρεύμα προερχόμενο από τον ήλιο, τα φωτοβολταϊκά τυπώνονται σε χαρτί και η ανακύκλωση εφαρμόζεται ακόμη και σε αστικά λύματα για την παραγωγή ενέργειας, κάποια κράτη έχουν επαξίως κατακτήσει μια θέση στο βάθρο της οικολογικής ευσυνειδησίας αποβλέποντας σε ένα «πράσινο» αύριο.

Εύχομαι το 2011 να μας κάνει όλους λίγο πιο...«Σουηδούς» απέναντι στο περιβάλλον, αγκαλιάζοντας με θέρμη την ευρηματικότητα και την τεχνογνωσία του Βορρά. Ετσι, ίσως καταφέρουμε να εκμεταλλευθούμε και να αξιοποιήσουμε τη γενναιόδωρη ελληνική φύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: από το να «χαρούμε» την απεριόριστη ηλιοφάνειά μας μέχρι να προσφέρουμε στα- μικρά και μεγάλα- παιδιά τη δυνατότητα να κάνουν πετάλι ξέγνοιαστα και να χαρίσουμε στις απρόσωπες τσιμεντένιες πόλεις έναν χαρακτήρα φιλικό προς τον... άνθρωπο!

ΕΙΡΗΝΗ ΒΕΝΙΟΥ

 

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΕΡ- ΓΑΙΕΣ

Παρακολουθώ τις προσπάθειες να ανακαλυφθούν υπεργαίες στο Διάστημα, πλανήτες δηλαδή που ανήκουν σε άλλα «ηλιακά συστήματα»,είναι ως και δέκα φορές μεγαλύτεροι από τη Γη μας και το υλικό που τους αποτελεί δεν είναι σε αέρια κατάσταση. Δεν εντοπίζονται εύκολα πλανήτες με τέτοια μεγέθη και ακόμη περισσότερο μικρότεροι που να είναι στο μέγεθος της Γης. Τον Απρίλιο του 2007 βρέθηκαν (αν και κάποιοι το αμφισβήτησαν) από Ελβετούς γύρω από το άστρο 581 του καταλόγου Gliese δύο πλανήτες με μάζα περίπου πέντε φορές αυτή της Γης και θερμοκρασίες-3 και +40 βαθμών Κελσίου.

Όλες αυτές οι υπερ-γαίες δεν είναι απαραίτητο ότι έχουν εδαφικές συνθήκες και ατμόσφαιρες που να επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζήσουν εκεί. Αλλά είναι οι «πέτρες» όπου ακονίζουμε τις συσκευές και τις μεθόδους μας για να βρούμε ακόμη μικρότερους και συμπαθέστερους πλανήτες όπου θα μπορούσαμε να ζήσουμε εκεί, έστω και κάπως διαφορετικά, αφού λύσουμε το πρόβλημα των τεράστιων αποστάσεων που μας χωρίζουν από αυτούς. Εύχομαι λοιπόν να συνεχίσουμε να βρίσκουμε όλο και περισσότερες από αυτές μπροστά μας.

ΑΛΚΗΣ ΓΑΛΓΑΔΑΣ

 

ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ : ΘΑ ΓΙΝΩ ΖΟΓΚΛΕΡ
Τους βλέπετε σε κάποιες διασταυρώσεις να κάνουν κόλπα με μπαλάκια και κορύνες χωρίς να τους δίνετε και πολλή σημασία ή και φράγκα;

Αν όμως μπορούσατε να κοιτάξετε μέσα στον εγκέφαλο ενός ζογκλέρ, όπως έκαναν κάποιοι ερευνητές, θα διαπιστώνατε ότι όχι μόνο έχει αναπτυχθεί περισσότερο σε όγκο (http://www.medicalnewstoday.com/articles/5615.php) αλλά και ότι η λευκή ουσία (πράγμα πρωτοφανές) έχει αυξηθεί (http://www.medicalnewstoday.com/articles/5615. php). Αγόρασα κι εγώ τα σχετικά σύνεργα και παλεύω να τους φθάσω. Άλλωστε όλα τα διάσημα πανεπιστήμια- ΜΙΤ, Caltech έχουν λέσχες ζογκλέρ και ο Κλοντ Σάνον, ο θεμελιωτής της θεωρίας των πληροφοριών, ήταν ένας από αυτούς. Αν έχω διαπιστώσει κάτι αρνητικό σε σχέση με αυτά; Και βέβαια. Έχει ήδη χρειαστεί να παραγγείλω μεγαλύτερο μαξιλάρι...
Α.Γ.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΦΑΩ ...ΠΛΑΣΤΙΚΟ
Γνωρίζοντας τις παρενέργειες (ειδικά στην πέψη) της κατανάλωσης των τροφών των εστιατορίων φαστ φουντ είχα περιορίσει στο ελάχιστο την κατανάλωσή τους (δύο-τρεις φορές τον χρόνο). Παρ΄ όλα αυτά, ένα ρεπορτάζ ή καλύτερα ένα πείραμα της νεοϋορκέζας φωτογράφου Σάλι Ντέιβις που αναδημοσιεύτηκε στο «ΒΗΜΑgazino» με έκανε να σταματήσω εντελώς να τις τρώω. Η φωτογράφος παρήγγειλε ένα κλασικό γεύμα σε φαστ φουντ (χάμπουργκερ και πατάτες) και μόλις της το σέρβιραν το φωτογράφισε. Στη συνέχεια κράτησε το γεύμα και το φωτογράφισε τρεις μήνες αργότερα. Το χάμπουργκερ και οι πατάτες δεν είχαν υποστεί καμία απολύτως αλλοίωση και οι δύο εικόνες ήταν όμοιες! Πραγματικά πλαστικό (χωρίς εισαγωγικά) φαγητό...
Θ.Λ.

 

ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΙΣΩ ΑΠ΄ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Να διαβάζω ανάμεσα στις γραμμές των ειδήσεων! Ναι, και των επιστημονικών! Αυτή είναι η απόφασή μου για το 2011 και έχει να κάνει με το γεγονός ότι συχνά υπάρχει κρυφή ατζέντα πίσω τους. Πάρτε για παράδειγμα την πρόσφατη ανακοίνωση της ΝΑSΑ για πιθανή ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες. Η είδηση βασιζόταν μόνο στη δυνατότητα κάποιων βακτηρίων να ζουν σε μια λίμνη με υψηλότατες τιμές αρσενικού. Τέτοιο παρατραβηγμένο συμπέρασμα πώς μπορεί να εξηγηθεί; Σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η ΝΑSΑ πρέπει να βρίσκει λόγους για να χρηματοδοτείται και φαίνεται ότι οι εξωγήινοι είναι μια καλή λύση.
Ι.Σ.

 

ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΤΟ PC, ΘΑ ΠΙΑΣΩ ΤΟ ΚΕΡΑΣΙ
Μπορεί αυτές οι γιορτές να μη μοιάζουν στους περισσότερους... γιορτινές (οι λόγοι γνωστοί), ωστόσο, αγαπητοί μου, μια ματιά σε μελέτες που παρουσιάστηκαν μέσα στο 2010 μαρτυρεί ότι η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει στην πράξη τον καθένα μας ώστε να τη... βγάλει καθαρή, με υγεία και με το μικρότερο δυνατό κόστος την εποχή της κρίσης. Ιδού απλές λύσεις που εγώ θα ακολουθήσω και τις συστήνω ανεπιφύλακτα στα χρόνια του ΔΝΤ: οι ερευνητές λοιπόν μας είπαν εφέτος μεταξύ άλλων ότι οι πολλές ώρες στο Ιnternet συνδέονται με

 

ΘΑ ΤΡΩΩ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩ

Οι έρευνες είναι κατηγορηματικές: ως είδος είμαστε «προγραμματισμένοι» για την ευτυχία. Βελτιώνει τις γνωσιακές και κοινωνικές μας επιδόσεις, μας κάνει πιο δημιουργικούς, πιο ικανούς στο να λύνουμε προβλήματα. Εξίσου διαπιστωμένο είναι ότι σε καιρούς οικονομικής κρίσης η διάθεσή μας «πέφτει». Οι μελέτες δείχνουν ωστόσο ότι το χρήμα δεν μας κάνει ευτυχισμένους. Οι δύο πιο πρόσφατες ανακάλυψαν ότι η απόλαυση του να τρώει κανείς μια σοκολάτα μειώνεται όταν είναι περισσότερο πλούσιος ή αν δει εικόνες με χρήματα προτού τη γευτεί- ευρήματα τα οποία οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι το χρήμα φέρνει μάλλον άγχος. Από εδώ και πέρα θα επικεντρώνομαι στη σοκολάτα μου χωρίς να ρωτάω την τιμή της.
Λ.Φ.

 

 

 

ΘΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Οι Γερμανοί έχουν μια σοφή ρήση: «Ιmmer wenn du glaubst es geht nicht mehr, kommt von irgendwo ein Lichtlein her», που σε ελεύθερη μετάφραση θα πει ότι όποτε φτάνουμε στο σημείο να τα βλέπουμε όλα μαύρα, από κάπου τρυπώνει μια αχνή αχτίδα φωτός. Σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες, η αισιοδοξία βοηθά στην ευκολότερη επίλυση ιδιαίτερα περίπλοκων προβλημάτων, ενώ δεν είναι λίγες και οι φιλοσοφίες που υποστηρίζουν ότι η θετική στάση έλκει την καλοτυχία και την ευημερία.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η φωτεινή πλευρά της ζωής επηρεάζει άμεσα την υγεία μας. Πρόσφατη έρευνα αμερικανών ειδικών από τα πανεπιστήμια του Κεντάκι και του Λούισβιλ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Ρsychological Science» απέδειξε άλλωστε ότι η αισιοδοξία τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα θωρακίζοντας την καλή υγεία.

Σε έναν αβέβαιο κοινωνικό καμβά, όπου το μέλλον μοιάζει γκρίζο, η αισιοδοξία και η εσωτερική δύναμη είναι αυτές που θα μπορούσαν να βουτήξουν και πάλι το πινέλο στο χρώμα ζωντανεύοντας την καθημερινότητά μας!
Ε.Β.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ|
Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010  

 
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=374649&dt=24/12/2010#ixzz19OQGHgIp

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 07 Ιανουάριος 2011 16:27  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1954

Κατασκευάζονται πλαστικοί φακοί επαφής.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου