Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Σαν σήμερα 30 Νοεμβρίου 1609

E-mail Εκτύπωση PDF

 

No photo description available.

 

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΔΕΜΤ - ΝΟΗΣΙΣ

Ολυμπία Ράλλη

Στις 30/11/1609, ο Γαλιλαίος έστρεψε το τηλεσκόπιο του προς τη Σελήνη. Για τις επόμενες 18 ημέρες παρατηρούσε την επιφάνεια της. Σύμφωνα με την επικρατούσα Αριστοτελική κοσμοθεωρία, η επιφάνεια της Σελήνης, όπως όλων των ουράνιων σωμάτων, ήταν τέλεια, λεία και σφαιρική.

Ο Γαλιλαίος όμως, παρατήρησε ότι δεν ήταν ομοιόμορφη η όψη της Σελήνης. Στη φωτισμένη περιοχή υπήρχαν σκοτεινά σημεία ενώ στη σκοτεινή περιοχή υπήρχαν φωτεινά. Η γραμμή ανάμεσα στο φωτεινό και σκοτεινό τμήμα της δεν ήταν συνεχής και ομαλή (κατά το 1ο και 3ο τέταρτο). Επιπλέον στο φωτεινό τμήμα, όλες οι «κηλίδες» είχαν ένα σκοτεινό τμήμα προς το μέρος του ήλιου ενώ περιβάλλονταν από ένα φωτεινό περίγραμμα - σαν κορυφογραμμές βουνών.

Συμπέρανε λοιπόν, ότι η επιφάνεια της Σελήνης δεν είναι λεία, αλλά υπάρχουν όρη και κοιλάδες που φωτίζονται από τον ήλιο. Οι περιοχές που φωτίζονται είναι λαμπερές ενώ οι σκιές τους δημιουργούν τα σκοτεινά σημεία. Μάλιστα ζωγράφισε και πέντε εικόνες της επιφάνεια της Σελήνης, σε διαφορετικές φάσεις.

Τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς (1610) θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Sidereus Nuncius (ή μήνυμα από τα αστέρια) που θα περιέχει αυτές τις παρατηρήσεις, τις εικόνες που σχεδίασε και άλλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, όπως οι δορυφόροι του Δία. Το βιβλίο του θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην επιστήμη και θα καταφέρει ένα πλήγμα στη θεωρία του Αριστοτέλη.

Η φωτογραφία από το Πλανητάριο του ΝΟΗΣΙΣ!

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 11 Δεκέμβριος 2020 14:30  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1941

Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση με αεριωθούμενο αεροπλάνο.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου