Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Οι ανακαλύψεις της επιστήμης τη νέα χρονιά

Οι ανακαλύψεις της επιστήμης τη νέα χρονιά

E-mail Εκτύπωση PDF

 

ΡΟΜΠΟΤ-ΟΙΚΙΑΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΟ, ΚΒΑΝΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Έτος με πλούσια ατζέντα, το 2017 ξεκίνησε ως η χρονιά των μεγάλων πολιτικών εξελίξεων.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

 

Ρομπότ αναμένεται να μπουν ευρέως στην υπηρεσία των ανθρώπων, ενώ θα κυκλοφορήσουν και ακόμη πιο έξυπνες και αποδοτικές ηλεκτρικές συσκευές που θα εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, καθώς θα είναι λιγότερο

Ρομπότ αναμένεται να μπουν ευρέως στην υπηρεσία των ανθρώπων, ενώ θα κυκλοφορήσουν
και ακόμη πιο έξυπνες και αποδοτικές ηλεκτρικές συσκευές που θα εξοικονομούν χρόνο και χρήμα,
καθώς θα είναι λιγότερο ενεργοβόρες

Κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις (σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αλβανία κ.α.) έρχονται σε συνδυασμό με άλλες μεγάλες αλλαγές (με την έναρξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων για το Brexit) να προσδώσουν στη χρονιά που διανύουμε χαρακτήρα πολιτικά... κομβικό.

Το 2017, ωστόσο, αναμένεται ιδιαιτέρως «ενδιαφέρον» και στον χώρο των επιστημών, όπου επίσης προβλέπονται σημαντικές εξελίξεις, μεταξύ αυτών και ορισμένες πολιτικά... υποκινούμενες, όπως προκύπτει μέσα από σειρά δημοσιευμάτων (Nature, NBC News, Los Angeles Times).

Ξεκινώντας από τον χώρο της προστασίας του περιβάλλοντος, ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμπνέει ανησυχία. Και δικαίως, καθώς έχει πει πολλά και προβληματικά. Έχει αποκηρύξει την κλιματική αλλαγή ως «κινεζική απάτη». Έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού (από την πρώτη, δηλαδή, οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα). Έχει επίσης δεσμευθεί να «αναστήσει» τη βιομηχανία του άνθρακα (προφανώς μαζί με τους ρύπους που αυτή εκπέμπει). Το στρατόπεδο του Τραμπ έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως ο νέος πλανητάρχης «κόψει» τη χρηματοδότηση των κλιματολογικών προγραμμάτων της NASA.

Προβλέψεις θέλουν πάντως την παγκόσμια θερμοκρασία να υποχωρεί ελαφρώς το 2017 σε σύγκριση με τα έτη 2015 και 2016 (τα οποία ωστόσο ήταν τα πιο θερμά στα χρονικά). Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται επίσης σε τροχιά σταθεροποίησης-μείωσης, σε αντίθεση ωστόσο με τις «ακόμη χειρότερες» εκπομπές μεθανίου που αυξάνονται και μάλιστα ραγδαία. Τα προβλήματα, λοιπόν, παραμένουν.

Ένα τεραστίων διαστάσεων παγόβουνο (έκτασης 6.452 τετραγωνικών χλμ.) ενδέχεται να «αποκολληθεί» μέσα στο 2017 από παγετώνα στην Ανταρκτική, με τον κίνδυνο μάλιστα να αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η παγωμένη ήπειρος.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ


Οι Αμερικανοί αναμένεται να φτάσουν στον Κρόνο με την αποστολή «Cassini».

Οι Αμερικανοί αναμένεται να φτάσουν στον Κρόνο με την αποστολή «Cassini».

Κι αν πίσω στη Γη η κατάσταση εμπνέει ανησυχία, αντιθέτως στο Διάστημα το μέλλον διαγράφεται... πολλά υποσχόμενο. Το ρομποτικό σκάφος της Κίνας «Chang'e 5» θα επιχειρήσει να φέρει πίσω στη Γη τα πρώτα, έπειτα από περίπου 40 χρόνια, δείγματα από το έδαφος της Σελήνης. Οι Κινέζοι αναμένεται επίσης να κάνουν φέτος σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία του πρώτου δικού τους διαστημικού σταθμού.

Οι Αμερικανοί, από την άλλη, αναμένεται με την αποστολή «Cassini» να φτάσουν στον Κρόνο. Νέα, σημαντικά ευρήματα αναμένονται από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο «ExoMars Trace Gas Orbiter» για τον πλανήτη Αρη, αλλά και για τον πλανήτη Δία από τον αμερικανικό «Juno». Η δε κούρσα για τα πρώτα εμπορικά ταξίδια στο Διάστημα αναμένεται να συνεχιστεί, με τους πρωτοπόρους (Τζεφ Μπέζος, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Ιλον Μασκ) να κάνουν βήματα προόδου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται φέτος και οι νέες προσπάθειες των επιστημόνων να ρίξουν φως στην καλούμενη σκοτεινή ύλη και στις μαύρες τρύπες του Διαστήματος.

Μέσα στο 2017 ενδεχομένως να μάθουμε εάν όντως υπάρχει εκείνος ο γιγάντιος «Πλανήτης 9» (ο δέκα φορές μεγαλύτερος από τη Γη), που μπορεί να επηρεάζει την κλίση ολόκληρου του ηλιακού μας συστήματος.

Κατά τα λοιπά, οι λάτρεις του Διαστήματος έχουν να περιμένουν και την ολική έκλειψη ηλίου στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου, την πρώτη έπειτα από 38 χρόνια που θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ.

Το ρομποτικό διαστημικό σκάφος της Κίνας «Chang'e 5» θα επιχειρήσει να φέρει πίσω στη Γη δείγματα από το έδαφος της Σελήνης

Το ρομποτικό διαστημικό σκάφος της Κίνας «Chang'e 5» θα επιχειρήσει να φέρει
πίσω στη Γη δείγματα από το έδαφος της Σελήνης

ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επιστρέφοντας πίσω στο έδαφος, οι επόμενοι 12 μήνες αναμένεται να συνοδευθούν και από σημαντικές προόδους στον χώρο της κβαντομηχανικής, ικανές να φέρουν πραγματική επανάσταση. «Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι έτοιμοι να βγουν από το εργαστήριο το 2017», σημειώνει χαρακτηριστικά το περιοδικό «Nature». Κολοσσοί όπως η Google και η Microsoft, αλλά και μια σειρά από start-ups, εργάζονται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να περάσει φέτος και μια νέα γενιά εντυπωσιακά αποδοτικών φωτοβολταϊκών. Το 2017 αναμένεται επίσης να είναι χρονιά δυναμικής εισόδου των αυτοδηγούμενων αυτοκινήτων («driverless cars») στο προσκήνιο (με την προοπτική τέτοιου τύπου οχήματα να βγουν κανονικά και στην αγορά γύρω στο 2019). Όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν πλέον χρόνο, μόχθο και χρήμα στη δημιουργία οχημάτων που... θα πηγαίνουν μόνα τους, χωρίς οδηγό.

Το 2017 προβλέπεται να σηματοδοτήσει και την είσοδο «προσωπικών βοηθών» τύπου ρομπότ εντός της οικίας, στην υπηρεσία των ανθρώπων, αλλά και «έξυπνων» ηλεκτρικών συσκευών.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, μια ηλεκτρική σκούπα που θα μπορεί να αναγνωρίζει τα εμπόδια μπροστά της, καλώντας σας μάλιστα να κάνετε στην άκρη για να περάσει, ή ένα κλιματιστικό σύστημα που θα «αισθάνεται» σε ποιο δωμάτιο βρίσκεται η οικογένεια για να «ανοίξει» μόνο σε εκείνο τον χώρο αυτόματα... ή ένα ψυγείο με οθόνη αφής που θα συνδέεται με το Διαδίκτυο κ.ά.

«Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι έτοιμοι να βγουν από το εργαστήριο το 2017», σημειώνει το περιοδικό «Nature».

«Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι έτοιμοι να βγουν από το εργαστήριο το 2017», σημειώνει το περιοδικό «Nature».

Οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της υγείας υπόσχονται την εφαρμογή ρηξικέλευθων μεθόδων και θεραπειών πιθανότατα εντός του 2017. Οι έρευνες για τον ρόλο του μικροβιώματος, δηλαδή όλων των μικροβίων στον ανθρώπινο οργανισμό, θα φέρουν σημαντικές προόδους στην αντιμετώπιση του καρκίνου, των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και του διαβήτη τύπου ΙΙ. Μία από αυτές είναι η πρώτη ανοσοθεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, που αναπτύσσεται από τις εταιρείες Novartis και Kita Pharma.

ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ «ΤΡΩΝΕ» ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ «ΨΑΛΙΔΙ» ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΟΥ DNA

Η θεραπεία CAR-T, που είναι πιθανό να λάβει άδεια μέσα στον χρόνο και εμφανίζεται αποτελεσματική σε λεμφώματα και λευχαιμίες, απομονώνει κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα, τα τροποποιεί και στη συνέχεια τα διοχετεύει ξανά στην κυκλοφορία, έτσι ώστε αυτά να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Επίσης μπορεί να εκδικαστεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη η διαμάχη για τις πατέντες του CRISPR, μιας επαναστατικής τεχνολογίας γενετικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση γενετικών νοσημάτων και τη δημιουργία νέων τροποποιημένων καλλιεργειών.

Το CRISPR λειτουργεί σαν μοριακό ψαλίδι που μπορεί να αποκόπτει συγκεκριμένες αλληλουχίες του γονιδιώματος και να τις αντικαθιστά με άλλες, και έχει γίνει η προτιμώμενη μέθοδος γενετικής τροποποίησης λόγω του χαμηλού κόστους και της ευκολίας που προσφέρει. Στη Βρετανία κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να ζητούν άδεια για μια αμφιλεγόμενη τεχνική αντικατάστασης των μιτοχονδρίων, η οποία δίνει μωρά με DNA από τρεις γονείς.

Ολες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στη δημιουργία οχημάτων που δεν θα χρειάζονται οδηγό

Όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στη δημιουργία οχημάτων που δεν θα χρειάζονται οδηγό

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ - 5/1/2017

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 10 Ιανουάριος 2017 23:25  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1970

Πραγματοποιείται ομαλή προσεδάφιση στον πλανήτη Αφροδίτη.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου