Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Aυστραλοπίθηκος Λούσι: Lucy in the... doodle with diamonds

Aυστραλοπίθηκος Λούσι: Lucy in the... doodle with diamonds

E-mail Εκτύπωση PDF


Doodle from the GOOGLE 24/11/2015

Ο αυστραλοπίθηκος Λούσι είναι το τιμώμενο... πρόσωπο στo σημερινό doodle της Google. Ο αυστραλοπίθηκος Λούσι είναι μια νεαρή 18 ετών με την κωδική ονομασία AL- 288-1.

Πρόκειται για τον πρώτο σκελετό του Αυστραλοπίθηκου αφαρίου (Australopithecus afarensis) που εντοπίστηκε το 1974 στην έρημο Αφάρ της Αιθιοπίας. Ο άνθρωπος που την ανακάλυψε ονομάζεται Ντόναλντ Γιόχανσον (Donald Johanson).

Η ηλικία του σκελετού προσδιορίστηκε από 2,8 έως 3,8 εκατομμύρια χρόνια ενώ περπατούσε όρθια. Είχε ύψος 1 μέτρο, βάρος 22-30 κιλά με κοντά πόδια και το αρσενικό ήταν βαρύτερο και πιο ψηλό. Το κεφάλι της έμοιαζε με του ανθρώπου.

Ο αυστραλοπίθηκος Λούσι και οι Beatles

H Λούσι έλαβε το όνομά της από το τραγούδι των Beatles «Lucy in the sky with diamonds», το οποίο συνόδευε τους επιστήμονες κατά την διάρκεια του τελευταίου σταδίου της ανασκαφής.

Ο πιθηκάνθρωπος αυτός διαφέρει από τους ομολόγους του της Ανατολικής Αφρικής (Australopithecus africanus) και της Νότιας Αφρικής (Australopithecus robustus), γιατί είναι παλαιότερός τους, εμφανίζει πιο πρωτόγονα «πιθηκικά» χαρακτηριστικά (μικρή κρανιακή χωρητικότητα σαν του χιμπατζή, ισχυρή οδόντωση και προτεταμένο ρύγχος). Δεν άφησε πολιτιστικά ίχνη (εργαλεία κλπ), είχε όμως τέλεια όρθια στάση και δίποδη βάδιση, όπως αποδεικνύουν τα σκελετικά στοιχεία του όσο και τα απολιθωμένα πατήματά του.

Ο σκελετός της Λούσι φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο της Αιθιοπίας στην Αντίς Αμπέμπα.

Ο αυστραλοπίθηκος

Αυστραλοπίθηκος (Australopithecus) (εκ του "australis", νότιος στα Λατινικά, και του πίθηκος) είναι ένα γένος ανθρωποειδών που έχει αφανιστεί. Σύμφωνα με παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά στοιχεία, το γένος Αυστραλοπίθηκος εξελίχτηκε στην ανατολική Αφρική περίπου 4 εκατομμύρια χρόνια πριν και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο μέχρι να αφανιστεί 2 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτό το διάστημα έζησαν πολλά είδη αυστραλοπίθηκων όπως ο Australopithecus anamensis, ο A. afarensis, ο A. sediba, και ο A. africanus. Μέχρι πρότινος είδη σαν τον A. robustus και τον A. boisei, πιστεύεται πως αποτελούσαν μέλη του ίδιου γένους των Αυστραλοπιθήκων. Παρόλα αυτά πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν πως αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό γένος, γεγονός που διαίρεσε τις αυστραλοπιθηκίνες σε δύο γένη: τον Αυστραλοπίθηκο (λεπτοφυείς αυστραλοπιθηκίνες), και τον Παράνθρωπο (Paranthropus) (εύρωστες αυστραλοπιθηκίνες).

Είναι κοινά αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα πως οι αυστραλοπίθηκοι διαδραμάτισαν έναν καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη εξέλιξη και αποτέλεσαν πρόγονο του Homo habilis, Homo ergaster και κατά ακολουθία του σύγχρονου ανθρώπου, Homo sapiens sapiens.

ΠΗΓΗ: www.mews.gr - 24/11/2015


Γιατί βαδίζουμε με τα δυο μας πόδια; Τι ώθησε τον πρώτο άνθρωπο να σταθεί όρθιος και να περπατήσει

ΠΗΓΗ: ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ -  27/03/2015

 

Ψάχνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που καθόρισαν την εξέλιξη του ανθρώπου, θα βρούμε πολλές θεωρίες και μελέτες. Οι περισσότερες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου πάτησαν στα δυο τους πόδια πριν από τη σημαντική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και πριν καν ανακαλύψουν τα λίθινα εργαλεία.


 Το κρίσιμο ερώτημα είναι για ποιο λόγο διαφοροποιήθηκαν και ξεκίνησαν να περπατούν με αυτό τον τρόπο. Έρευνες του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκαν σε μια περιοχή της Κένυας η οποία θεωρείται πυρήνας της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι επέλεξαν την όρθια στάση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στις σαβάνες.

Πατώντας στα δυο πόδια εξοικονομούσαν ενέργεια και η μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός τους δεν ήταν εκτεθειμένη στον ήλιο, με αποτέλεσμα να διανύουν ευκολότερα μεγαλύτερες αποστάσεις για την εκπλήρωση των καθημερινών τους αναγκών.

Μια ακόμα λεπτομέρεια είναι ότι τα χέρια τους ήταν πια ελεύθερα και έτσι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, αλλά και να εξελίξουν τα εργαλεία τους. Ωστόσο, υπάρχουν και επιστημονικές μελέτες που αναφέρουν ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου άρχισαν να ισορροπούν επάνω στα δέντρα κρατώντας γερά τα ψηλότερα και πιο δυνατά κλαδιά.

Το 1974 η ανακάλυψη του σκελετού της «Λούσι», από τον παλαιοανθρωπολόγο Donald Johanson στην Αιθιοπία, έδωσε σαφείς απαντήσεις και τεκμηρίωσε θεωρίες που ήταν υπό αμφισβήτηση για πολλά χρόνια. Ο αυστραλοπίθηκος του Αφάρ, έγινε γνωστός μέσα από το απολίθωμα της «Λούσι». Είχε, όπως αποδείχθηκε, δίποδη βάδιση και το πόδι του είχε καμάρα. Μια ακόμα απόδειξη πως το συγκεκριμένο είδος αυστραλοπίθηκου ήταν συγγενικό με τον άνθρωπο.

Δημοσιευμένη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μισούρι που αφορά ένα μετατάρσιο απολιθωμένο οστό, το οποίο συνδέει το τέταρτο δάχτυλο του ποδιού με το υπόλοιπο πέλμα, τονίζει τη διαφορά που είχε η βάδιση του χιμπαντζή από αυτή του ανθρώπου. Η επικεφαλής της μελέτης, Κάρολ Ουάρντ, σε παλαιότερη συνέντευξη της στο περιοδικό «Science» τόνισε πως οι πρόγονοι μας περπατούσαν όπως εμείς, δεν έσερναν το βάδισμα τους, περπατούσαν όρθιοι και αποτέλεσαν σημαντικό παρακλάδι στο δέντρο της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Γεγονός είναι πως οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των ανθρώπινων ειδών. Η αφόρητη ζέστη ανάγκασε τους πρώτους ανθρώπους να χάσουν το τρίχωμά τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην σκληρή τους καθημερινότητα.


Έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης αναφέρει πως οι πρόγονοι που βάδιζαν στα δυο πόδια θα είχαν μεγάλη δυσκολία αναπτύσσοντας γρήγορο βηματισμό με τόσο τρίχωμα επάνω τους. Η σταδιακή απώλεια τριχώματος τους έκανε δραστήριους τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Επίσης απομάκρυνε σοβαρά τις πιθανότητες μετάδοσης κάποιας ασθένειας. Η μείωση της εφίδρωσης τους έδινε ενέργεια για εργασίες που απαιτούσαν σωματική κόπωση, όπως η εύρεση της τροφής.

Πηγές: The Guardian , Live Science, Britannica... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/giati-vadizoume-me-ta-dio-mas-podia-ti-othise-ton-proto-anthropo-na-stathi-orthios-ke-na-perpatisi/

ΠΗΓΗ: ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ -  27/03/2015

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 25 Νοέμβριος 2015 00:41  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1959

Ο Λάντ επινοεί ένα σύστημα έγχρωμης φωτογραφίας.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου