Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Σε δύο Αμερικανούς και έναν Γερμανό το Νόμπελ Χημείας 2014

Σε δύο Αμερικανούς και έναν Γερμανό το Νόμπελ Χημείας 2014

E-mail Εκτύπωση PDF

«Έφεραν την οπτική μικροσκοπία στην νανοδιάσταση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της σουηδικής ακαδημίας

Με το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2014 τιμήθηκαν οι Αμερικανοί Ερικ Μπέτζιγκ και Ουίλιαμ Μόρνερ και ο Γερμανός Στέφαν Χελ, για την ανάπτυξη της μικροσκοπίας φθορισμού υψηλής ανάλυσης ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική Ακαδημία.

"Το καινοτόμο έργο τους έφερε την οπτική μικροσκοπία στην νανοδιάσταση", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα κυριαρχούσε η άποψη ότι τα οπτικά μικροσκόπια δεν θα αποκτούσαν καλύτερη ανάλυση από το μισό του μήκους κύματος του πράσινου

Οι ερευνητές που βραβεύθηκαν  παρέκαμψαν με έξυπνο τρόπο αυτόν το περιορισμό φθάνοντας την οπτική μικροσκοπία στα όρια των νανοδιαστάσεων. Σ΄αυτό που ονομάζεται νανοσκοπία, οι επιστήμονες μπορούν να απεικονίσουν τις διαδρομές συγκεκριμένων μορίων μέσα σε ζωντανά κύτταρα, να δουν πως τα μόρια δημιουργούν συνάψεις μεταξύ νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, να παρακολουθούν πρωτείνες που εμπλέκονται στις ασθένειες Parkinson, Alzheimer και Huntington κ.λπ.


Οι εργασίες τους επιτρέπουν στους επιστήμονες "να έχουν οπτική επαφή με το εσωτερικό των τοιχωμάτων των μεμονωμένων μορίων εντός ζώντων κυττάρων".

Προηγουμένως, ήταν αδύνατη η εξέταση των ζώντων κυττάρων στις λεπτομέρειές τους. Οι τρεις επιστήμονες που βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Χημείας 2014 ανέπτυξαν δύο μεθόδους που την επιτρέπουν, συμβάλλοντας έτσι στην κατανόηση ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ και του Χάντινγκτον.

Ο Στέφαν Χελ δήλωσε αιφνιδιασμένος και έκπληκτος. "Πρέπει να πω ότι μού χρειάστηκε λίγη ώρα για να το συνειδητοποιήσω", δήλωσε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι η ανακάλυψή του, το μικροσκόπιο STED, συνέβαλε "στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του κυττάρου και του τι συμβαίνει όταν το κύτταρο πάσχει με κάποιον τρόπο, εάν κάποια ασθένεια εγκαθίσταται".

ΠΗΓΕΣ:

http://www.protothema.gr

http://physicsgg.me

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 8/10/2014

 

 


Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 09 Οκτώβριος 2014 11:11  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1981

Εκτοξεύεται διαστημικό λεωφορείο.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου