Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Όταν οι παρέες φτιάχνουν ιστορία ......

Όταν οι παρέες φτιάχνουν ιστορία ......

E-mail Εκτύπωση PDF

 

40 Χρόνια "Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης" και "Ίδρυμα Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογία". Μια δημιουργική πορεία

 

Στελίνα Μαργαριτίδου


Ήταν το 1976 , όταν μερικοί φίλοι-όλοι με ενδιαφέροντα επιστημονικά- άρχισαν να συζητούν τη δημιουργία ενός Τεχνικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη.

Το αποτύπωμα μιας από τότε συγκλονιστικής εποχής ήταν έντονο. Ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις όπως η ευρεία χρήση προσωπικών υπολογιστών και videogames άλλαζαν την καθημερινότητα σε όλο τον πλανήτη και φυσικά στην Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη ο αρχικός πυρήνας των Μάνου Ιατρίδη, καθηγητή Νίκου Οικονόμου, Γιάννη Παπαευσταθίου, Πάρι Τσουκαλά και Αγγελικής Νταλιάνη, από τους πρωτεργάτες του Μουσείου, άρχισε να διευρύνεται .... Οι πρώτες συναντήσεις των φίλων του εκκολαπτόμενου Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης γινόταν σε επαγγελματικούς χώρους που ανήκαν στα μέλη της πρώτης ομάδας.

Το πρώτο καταστατικό του Τεχνικού Μουσείου, ενός κοινωφελούς πολιτιστικού φορέα δηλαδή, υπογράφεται το Νοέμβριο του 1978, στο εκθετήριο πλέον του Μουσείου που στεγάζεται σε χώρο της εταιρίας του Πάρι Τσουκαλά στην οδό Αχελώου, στο κέντρο της πόλης. Ο καθηγητής Νίκος Οικονόμου γίνεται Πρόεδρος του Δ.Σ. και το Μουσείο αντανακλά σταδιακά τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που το ...γέννησαν.

Το Τεχνικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, αποκτά τα εκθέματά του που δεν είναι άλλα από ... μηχανές. Καθώς η τεχνολογία όχι απλώς εξελίσσεται αλλά διανύει τεράστιες αποστάσεις μέσα σε λίγο χρόνο, δημιουργείται στο κοινό η ανάγκη αποτύπωσης και καταγραφής των επιτευγμάτων που είναι συνυφασμένα με την ίδια τους τη ζωή. Έτσι για παράδειγμα το πρώτο κινητό τηλέφωνο - παντόφλα , είναι συνδεδεμένο πλέον στη συλλογική μνήμη με τις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας άρχιζαν να μας αλλάζουν τη ζωή. Η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση της γειτονιάς υπογράμμιζε - όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι-την ευρωστία και τον εκσυγχρονισμό ενός αστικού κυρίως νοικοκυριού της δεκαετίας του 70 ....

Από την Αχελώου στη ΒΙΠΕΘ

Από τις αρχές του 1988 ήταν φανερό πως το Μουσείο χρειαζόταν έναν μεγαλύτερο και καταλληλότερο χώρο για τις δραστηριότητές του. Η τότε Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ) , αναγνωρίζοντας τον κοινωφελή χαρακτήρα του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης , αλλά και τη συμβολή του στην εκπαίδευση , παραχώρησε για μια δεκαετία τη χρήση ενός βιομηχανικού κτιρίου συνολικού εμβαδού 1.500 τ.μ στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Το Τεχνικό Μουσείο βρίσκει τη θέση του. Εμπλουτίζεται με νέα θεματικά εκθετήρια, βιβλιοθήκη, εργαστήριο, αίθουσα εκπαιδευτικής τεχνολογίας και ένα μικρό αμφιθέατρο.

Μέχρι το 1999 , το ΤΜΘ άνθισε και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας δημιούργησε μια σημαντική συλλογή από εκθέματα που πρώτη φορά έβλεπε το ελληνικό κοινό. Διατηρώντας και εμπλουτίζοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του το Μουσείο διοργάνωσε εκθέσεις (ακόμη και εκτός Θεσσαλονίκης) ομιλίες, ποικίλες εκδηλώσεις , ξεναγήσεις σχολείων και εδραίωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έννοια του ΤΕΧΝΟΠΑΡΚΟΥ.

Πέντε χρόνια αργότερα και μετά από μια πολύ πετυχημένη πορεία 25 χρόνων (έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στην Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης, ημερίδες, εκδηλώσεις, συνέδρια , εκπαιδευτικά προγράμματα, μαθητικούς διαγωνισμούς, 800.000 επισκέπτες .....) , αλλά πάνω από όλα την εδραιωμένη πλέον σχέση του Μουσείου με την Εκπαίδευση, το ΤΜΘ μετεξελίσσεται στο "Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας , Νόησις."

Και εγένετο .... Νόησις

Ένα από τα πιο φιλόδοξα ίσως σχέδια για τη Θεσσαλονίκη, υλοποιήθηκε και το Νόησις, στεγάστηκε στις εγκαταστάσεις της περιοχής της Θέρμης συνολικής επιφάνειας 14.270 τ.μ Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου ανήλθε στα 30 εκ ευρώ και καλύφθηκε από πόρους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου , μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Με μόνιμες πλέον εκθέσεις, αλλά και περιοδικές, πλήθος εκδηλώσεων, αίθουσα συνεδρίων, κοσμοθέατρο, πλανητάριο και προσομοιωτή, με ειδικό χώρο για πάρτυ, αλλά και καφετέρια όπου γίνονται επιστημονικά καφέ, αλλά ακόμη και ειδική μπουτίκ δώρων, το σημερινό ΚΔΕΜΤ - Νόησις είναι πολυσύνθετο Τεχνολογικό Κέντρο, το οποίο προέκυψε από το «Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» και τους ανθρώπους του....  Αυτούς τους "επίμονους Θεσσαλονικείς" που συμμετέχουν ακόμη ως μέλη του Σωματείου Φίλοι του Νόησις, στο Δ.Σ. του Ιδρύματος!

Στελίνα Μαργαριτίδου


Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 30 Νοέμβριος 2018 14:01  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1916

Διατυπώνεται η θεωρία για την ύπαρξη μαύρων τρυπών.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου