Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Νικόλαος Μελετίου.

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Μεγάλος χορηγός συλλογής φωτογραφικών μηχανών στο ΝΟΗΣΙΣ

Ο αρχιτέκτονας των γηπέδων τένις, των καθεδρικών ναών, των παλατιών στο Κατάρ, μιλά αποκλειστικά στο ka-business.gr


Στελίνα Μαργαριτίδου

 

26/09/2018

 

Απέκτησε την πρώτη του ρακέτα τένις σε ηλικία 10 ετών. Έγινε ο αρχιτέκτονας  που σχεδίασε  τις επεκτάσεις στο διάσημο QueensTennisClubτου Λονδίνου, και μετά από γήπεδα τένις  στα οποία έχουν παίξει οι μεγαλύτεροι αθλητές στον κόσμο. Ο Αρχιτέκτονας Νικόλαος Μελετίου, έχει σχεδιάσει δύο παλάτια στο Κατάρ, οικιστικά συγκροτήματα στην Ισπανία και Πορτογαλία , ξενοδοχεία στην Πάφο, το Μνημείο Θυσιασθέντων κατά τη φονική έκρηξη στο Μαρί και τώρα τον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία...
Τα έργα του Νικόλαου Μελετίου έχουν βραβευτεί

 

???± ?­??³?± ?„???… ??????Œ?»?±???… ?œ???»???„?????… ?­?‡???…?½ ?²??±?²???…?„????

 

Ο Νικόλαος Μελετίου έχει αποκτήσει στενούς δεσμούς στη Θεσσαλονίκη χάρη στο...Νόησις!

Ο αρχιτέκτονας των ...courts

«Σε ηλικία 10 ετών , όταν παραθέριζα στο Τροόδος, μετά την  ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποχώρηση της Αγγλικής Διοίκησης , μπαίνοντας σε μια αποθήκη που είχαν αφήσει οι Άγγλοι είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου ρακέτα του τένις...» διηγείται ο κ Μελετίου.

Αυτή η ξύλινη ρακέτα, τον έφερε κοντά στο τένις που έγινε το χόμπυ  του , αλλά κυρίως η πρώτη του μεγάλη δουλειά που τον καθιέρωσε.

Στα φοιτητικά του χρόνια στο Λονδίνο, ο Νικόλαος Μελετίου έπαιζε τένις σε ένα από τα ιστορικότερα clubs:Το Queens Club του Λονδίνου.

«Στην πτυχιακή μου στο Πανεπιστήμιο, επέλεξα να σχεδιάσω την ανακαίνιση του QueensClub. Κάλεσα μάλιστα τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Clubνα δουν  το έργο μου. Λίγο διάστημα αργότερα μια πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος  του QueensClubκαι η Διοίκηση μου εμπιστεύτηκε την ανακαίνισή του».

Μετά από αυτή τη δουλειά ήρθαν τα νέα γραφεία του LawnTennisAssociation, τα νέα γραφεία του InternationalTennisFederation, τα εσωτερικά κλειστάtennis , του Διεθνούς Συγκροτήματος Τένις  της Αγγλίας, το συγκρότημα εσωτερικών γηπέδων τένις στο SurreyCountyγια το SurreyCountyTennisTrainingCentre. Όλα αυτά τα έργα έγιναν στην Αγγλία, ενώ η πρώτη εμπλοκή σε μεγάλο έργο εκτός Αγγλίας, ήταν για τον Νικόλαο Μελετίου πάλι γήπεδο τένις. Το πρώτο Συγκρότημα του Andalucia Hill Rackets Club στην Marbellaτης Ισπανίας.

Ο συλλέκτης και το Νόησις

Ο Νικόλαος Μελετίου έχει αποκτήσει στενούς δεσμούς στη Θεσσαλονίκη χάρη στο...Νόησις!

Ο κ Μελετίου, έχει σχεδιάσει συγκροτήματα κατοικιών, παλάτια, γήπεδα τένις, ναούς και μνημεία σε διάφορες  χώρες και ζει ανάμεσα στην Κύπρο και την Αγγλία όπου διατηρεί αρχιτεκτονικά γραφεία.

Στον...χάρτη των δρομολογίων του πριν από μερικά χρόνια μπήκε και η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα το Νόησις!

«Η Θεσσαλονίκη ήταν σταθμός σε ένα από τα πρώτα ταξίδια που έκανα με την οικογένειά μου. Ήρθε ξανά στη...ζωή μου όταν αποφάσισα  να δώσω μια συλλογή Φωτογραφικών Μηχανών που κάλυπτε μεγάλο φάσμα στον τομέα των καμερών. Ήθελα να δωρίσω τη συλλογή σ ένα Τεχνικό Μουσείο και γνωρίζοντας πως δεν υπήρχε στην Κύπρο , απευθύνθηκα στο Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που τότε ήταν στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου . Έτσι γνώρισα έναν από τους βασικούς συντελεστές του τον Ιωάννη Παπαευσταθίου και τον υπέροχο κόσμο του Τεχνικού Μουσείου που μετεξελίχθηκε σε Νόησις!

 



Εκθετήριο Φωτογραφίας

Στο Εκθετήριο Φωτογραφίας που λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του Τεχνικού Μουσείου, στη ΒΙ.ΠΕ.Θ., στη Σίνδο, στεγάστηκαν εκθέματα που προήλθαν από την μεγαλύτερη και πλέον αξιόλογη δωρεά στην 40χρονη ιστορία του Μουσείου και αντιπροσωπεύει ένα πρότυπο εκθετήριο. Η συλλογή είναι ευγενική δωρεά του Κύπριου αρχιτέκτονα και συλλέκτη Νίκου Μελετίου.

Πρόκειται για μια συλλογή φωτογραφικών μηχανών και εξαρτημάτων που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα.  Ξύλινες φωτογραφικές μηχανές με φυσούνα, μηχανές του αμερικάνικου στρατού, της αγγλικής και της γερμανικής αεροπορίας, μηχανές μινιατούρες, κατασκοπευτικών αποστολών και υποβρύχιων εξερευνήσεων περιγράφουν τους σταθμούς της φωτογραφίας και τις ιστορικές στιγμές που χαρακτήρισαν την εποχή μας. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας μέσα από επώνυμα προϊόντα που δημιούργησαν εταιρίες όπως η Leica,  η Nikon, η Pentax η Kodak κ.α.

Σήμερα, το πολύτιμο αυτό υλικό είναι αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ και 'έχει προβλεφθεί να παρουσιασθεί στο Εκθετήριο "Φως και Ηχος" που πρόκειται, μελλοντικά, να οργανωθεί στο πατάρι των Εκθετηρίων"



Ο Καθεδρικός Ναός στη Λευκωσία

Μετά τη σχεδίαση του μεγάλου οικιστικού συγκροτήματος με εσωτερική λίμνη και εγκαταστάσεις σπορ στο Portiamo της Πορτογαλίας, και δύο παλάτια στο Quatar , -την κλίμακα ενός τέτοιου έργου δεν μπορείς να την συνειδητοποιήσεις εάν δεν εμπλακείς- , τώρα ο κ Μελετίου δημιουργεί το έργο του Νέου Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.

Στις  μεγάλες αγάπες του αρχιτέκτονα Νικόλαου Μελετίου, είναι και ο σχεδιασμός αυτοκινήτων, οι φωτογραφικές μηχανές και το τένις!

«Ξεκίνησα να σχεδιάζω αυτοκίνητα από 14 ετών. Βέβαια το βεληνεκές για δημιουργία καριέρας στον χώρο της σχεδίασης αυτοκινήτου στο νησάκι μας, ήταν όχι απλώς περιορισμένο , αλλά ανύπαρκτο, και έτσι επαγγελματικά επέλεξα τον τομέα της Αρχιτεκτονικής, ο οποίος ήταν συνυφασμένος  με τον τομέα της δημιουργίας, αλλά και πιο ρεαλιστικός στα πλαίσια της χώρας μου», λέει.

Όσο για τη φωτογραφία «την πρώτη κάμερα που απέκτησα ήταν δώρο από το Νονόμου και με αυτή την κάμερα κέρδισα και τον πρώτο μου διαγωνισμό στο σχολείο», διηγείται.

«Από παιδικής ηλικίας εμένα μ ενδιέφεραν αντικείμενα μηχανικής ομορφιάς, εξ ού και το ενδιαφέρον μου για τις κάμερες και τα αυτοκίνητα. Με μια Leicaκάμερα έχεις την εντύπωση ότι το κάθε τι όπως έχει σχεδιαστεί είναι για να λειτουργεί αυτό το εργαλείο με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο...»

 

ΠΗΓΗ: ΠΗΓΗ:Ka-business.gr

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 Οκτώβριος 2018 13:21  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1961

Στις 21 Απριλίου ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτσ Γκαγκάριν.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου