Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Ανθρώπινη εξέλιξη: Πώς θα μοιάζουν οι άνθρωποι σε 1.000 χρόνια

Ανθρώπινη εξέλιξη: Πώς θα μοιάζουν οι άνθρωποι σε 1.000 χρόνια

E-mail Εκτύπωση PDF
Μπορεί εμείς να μην το καταλαβαίνουμε, καθώς η διάρκεια ζωής του ανθρώπου είναι (συνήθως) κάτω από έναν αιώνα, αλλά η εξέλιξη του ανθρώπου συνεχίζεται: Από τους πιθηκανθρώπους και τους Νεάντερταλ μέχρι τον σύγχρονο άνθρωπο η εξέλιξη δεν έγινε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, για τα δικά μας δεδομένα, καθώς χρειάστηκαν αμέτρητα χρόνια για να φτάσουμε εδώ- και, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η εξελικτική μας πορεία δεν έχει κάποιον λόγο να σταματήσει. Ο άνθρωπος προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και τις συνθήκες του περιβάλλοντός του, και, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτό σημαίνει αλλαγή διαφόρων χαρακτηριστικών.

Το ερώτημα «πώς θα μοιάζει ο άνθρωπος σε 1.000 χρόνια» είναι το αντικείμενο βίντεο του Tech Insider. Από εξελικτικής (πόσο μάλλον γεωλογικής) πλευράς, 1.000 χρόνια είναι ένα αρκετά μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα έχουν επέλθει αλλαγές στην εμφάνιση και κάποια άλλα χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Για αρχή, θεωρείται πως θα είμαστε ψηλότεροι, καθώς πρόκειται για μια τάση που παρατηρείται εδώ και πάνω από έναν αιώνα (και γίνεται αντιληπτή και σήμερα, καθώς οι αμέσως προηγούμενες γενιές χαρακτηρίζονται κατά κανόνα από μικρότερο ύψος). Επίσης, πιθανότατα (ελλείψει κάποιου γεγονότος που θα αλλάξει την πορεία των πραγμάτων) να έχουμε κινηθεί αρκετά προς την κατεύθυνση των cyborgs, δηλαδή της χρήσης μηχανικών τμημάτων/ τεχνολογίας γενικότερα στα σώματά μας (από ενσωματωμένες συσκευές τηλεπικοινωνιών μέχρι βιονικά μάτια κ.α).

 

?’???½?„???? ?³???± what humans will look like in 1000 years

 

Πέρα από τα άμεσα εμφανή, θα υπάρξει εξέλιξη σε επίπεδο γονιδίων- για παράδειγμα, στο πλαίσιο μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανακαλύφθηκε ομάδα παιδιών στη Νότια Αφρική που ζούσαν υγιείς ζωές παρά τη μόλυνσή τους από τον HIV. Όπως αποδείχθηκε, είχαν αποκτήσει μια έμφυτη άμυνα απέναντι στον ιό, που απέτρεπε την εμφάνιση του AIDS. Επίσης, με εργαλεία όπως το CRISPR ενδεχομένως να καταστεί δυνατός ο έλεγχος των γονιδίων και οι παρεμβάσεις με σκοπό την εξαφάνιση/ αποτροπή εμφάνισης ασθενειών, το «πάγωμα» (ή και η αντιστροφή) των επιπτώσεων της γήρανσηςκ.α., παραπέμποντας σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας όπως το κινηματογραφικό «Gattaca».

Επίσης, δεν θα έπρεπε να παραβλέπονται οι επιπτώσεις του αποικισμού του Διαστήματος: Η απομάκρυνση από τον μητρικό πλανήτη σε προορισμούς με χαμηλότερη βαρύτητα, διαφορετικές ποσότητες ηλιακού φωτός κ.α. θα επηρεάσει την εξέλιξη του ανθρώπου, οδηγώντας σε εμφάνιση νέων ανθρώπινων «φυλών» (ειδικά αν ληφθούν υπόψιν και κοινωνικοί παράγοντες- όπως στην περίπτωση των «Belters», αλλά και των Αρειανών της σειράς βιβλίων και τηλεοπτικής σειράς «The Expanse»). Σε περίπτωση αποικισμού του Άρη, οι άνθρωποι θα ανέπτυσσαν μεγαλύτερες κόρες οφθαλμού, καθώς ο «Κόκκινος Πλανήτης» δέχεται 66% λιγότερο ηλιακό φως από τη Γη. Επίσης, από τη στιγμή που η βαρύτητά του είναι το 38% αυτής που έχουμε στη Γη, οι Αρειανοί (εννοώντας οι άνθρωποι που θα γεννηθούν και μεγαλώσουν στον Άρη) θα είναι πιο ψηλοί από τους Γήινους, αλλά ταυτόχρονα με μικρότερη μυϊκή δύναμη. Γενικότερα, ο αποικισμός άλλων πλανητών, σε μεγάλο βάθος χρόνου, θα δημιουργούσε πραγματικά διαφορετικές φυλές ανθρώπων, κάτι που έχει απεικονιστεί επανειλημμένα στην Επιστημονική Φαντασία, με ανθρώπινα είδη που φτάνουν σε σημείο να έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους λόγω της εξέλιξης (πχ, σε αντίθεση με το προηγούμενο παράδειγμα, άνθρωποι από κόσμους με μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτή της Γης θα είναι πιο κοντοί, αλλά με μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη- ενώ προφανώς και δεν θα ήταν καθόλου απίθανο να υπάρξει και βιοτεχνολογική/ γενετική παρέμβαση στους αποίκους, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στα δεδομένα της νέας τους πατρίδας).

Βεβαίως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η πιο δραματική αλλαγή στην ανθρώπινη εξέλιξη δεν θα ήταν άλλη από την επίτευξη της αθανασίας- ίσως με τη μεταφορά της ανθρώπινης συνείδησης σε μηχανές. Ήδη είναι σε εξέλιξη πειραματισμοί σχετικά με τη μεταμόσχευση κεφαλιών (και ως εκ τούτου, συνείδησης) ζώων από ένα σώμα σε ένα άλλο, και το επόμενο βήμα θα είναι η μεταμόσχευση ανθρώπινων κεφαλιών και εγκεφάλων. Αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, τότε δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως θα μπορούσε να επιδιωχθεί η μεταφορά σε άλλα σώματα (σε μια διαδικασία πρακτικής «μετενσάρκωσης» μέσω εξελιγμένης ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας) ή και σε «αθάνατες» μηχανές.

Βεβαίως, υπάρχει πάντα και το αντίθετο σενάριο: Αυτό της καταστροφής και κατάρρευσης του ανθρώπινου πολιτισμού, που θα έχει ως αποτέλεσμα ο άνθρωπος να εξελιχθεί προς άλλη κατεύθυνση ή ακόμη και να οπισθοδρομήσει εξελικτικά (ή συνδυασμός των δύο- σκεφτείτε τον «Πλανήτη των Πιθήκων»). Όπως και να έχει πάντως, ένα είναι σίγουρο: Η ανθρώπινη φυλή δεν σταματά να εξελίσσεται- και όσο πιο γρήγορα το κάνει, τόσο πιο πιθανό είναι να επιβιώσει στο μέλλον.


NewsroomHuffPost Greece

 

ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr - 10/05/2017

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 26 Μάρτιος 2018 23:24  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1942

Εγκαινιάζεται η λειτουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου