Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Με το Νόμπελ Φυσικής 2020 τιμήθηκαν οι Πένροουζ, Γκέντσελ και Γκεζ

Με το Νόμπελ Φυσικής 2020 τιμήθηκαν οι Πένροουζ, Γκέντσελ και Γκεζ

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Φωτ: Reuters

 

Σε τρεις επιστήμονες απονεμήθηκε σήμερα το Νόμπελ Φυσικής 2020. Ειδικότερα με το βραβείο τιμήθηκαν τρεις πρωτοπόροι της έρευνας για τις «μαύρες τρύπες»: ο Βρετανός Ρότζερ Πένροουζ, ο Γερμανός Ράινχαρντ Γκέντσελ και η Αμερικανίδα Άντρεα Γκεζ.

Ο Πένροουζ τιμήθηκε με το διάσημο βραβείο επειδή ανακάλυψε πως ο σχηματισμός μιας μαύρης τρύπας είναι κάτι που προβλέπεται από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας, ενώ οι Γκέντσελ και Γκεζ τιμήθηκαν για «την ανακάλυψη ενός συμπαγούς υπερμεγέθους αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας», εξήγησε η επιτροπή του Νόμπελ ανακοινώνοντας το βραβείο στη Στοκχόλμη.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια).

Μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 113 Νόμπελ Φυσικής, αρχής γενομένης από το 1901. Μόνο έξι χρονιές δεν έχει δοθεί βραβείο Φυσικής, κυρίως λόγω των δύο παγκόσμιων πολέμων τον προηγούμενο αιώνα. Από τα 113 Νόμπελ έως τώρα, τα 47 έχουν δοθεί σε έναν επιστήμονα, τα 32 έχουν μοιραστεί δύο Νομπελίστες, ενώ τα υπόλοιπα 34 έχουν δοθεί σε τρεις ταυτόχρονα.

 


Συνολικά, το Νόμπελ Φυσικής έχουν πάρει 212 επιστήμονες, εκ των οποίων ένας -ο Τζον Μπάρντιν- είναι ο μοναδικός που το έχει πάρει δύο φορές, το 1956 και το 1972. Ο νεότερος Νομπελίστας ήταν 25 ετών, ο Λόρενς Μπραγκ που το πήρε το 1915 μαζί με τον πατέρα του, ενώ ο γηραιότερος 96 ετών, ο ?Αρθουρ ?Ασκιν, το 2018.

Τρεις μόνο φορές έχει δοθεί το συγκεκριμένο Νόμπελ σε γυναίκα, το 1903 (στη Μαρί Κιουρί, που πήρε και το Νόμπελ Χημείας το 1911), το 1963 (Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ) και το 2018 (Ντόνα Στρίκλαντ). Μία φορά το Νόμπελ Φυσικής πήρε παντρεμένο ζευγάρι, η Μαρί και ο Πιέρ Κιουρί το 1903.

Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.

physicsgg

Φυσικοί και Φυσική από το διαδίκτυο

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2020

Posted on 05/10/2020

Η σημερινή βράβευση (6/10/2020) είχε μαύρη τρύπα, αλλά δυστυχώς ... όχι αυτή που «φωτογράφισε» ο Δημήτρης Ψάλτης και οι ερευνητές του Event Horizon Telescope (EHT)

To βραβείο Νομπέλ 2020 στην Φυσική απονέμεται το ήμισυ (1/2) στον Roger Penrose, (University of Oxford, UK)

"για την ανακάλυψη ότι ο σχηματισμός των μαύρων τρυπών είναι μια ισχυρή πρόβλεψη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας"

και το άλλο μισό (1/4+1/4) στους Reinhard Genzel (Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics, Garching, Germany and University of California, Berkeley, USA) και Andrea Ghez (University of California, Los Angeles, USA), ?για την ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους συμπαγούς αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας».
(H Andrea Ghez είναι η 4η γυναίκα βραβεύεται με Νόμπελ Φυσικής, μετά την Marie Curie το 1903, την Maria Goeppert-Mayer το 1963 και τη Donna Theo Strickland το 2018).

Οι Μαύρες τρύπες και το σκοτεινό μυστικό του Γαλαξία μας

Το Νόμπελ Φυσικής 2020 μοιράζονται τρεις φυσικοί για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με ένα από τα πιο εξωτικά φαινόμενα στο σύμπαν, την μαύρη τρύπα. Ο Roger Penrose έδειξε ότι οι οι μαύρες τρύπες είναι άμεση συνέπεια της γενικής θεωρίας της σχετικότητας. Ο Reinhard Genzel και η Andrea Ghez ανακάλυψαν ότι ένα αόρατο και τεράστιας μάζας αντικείμενο που καθορίζει τις τροχιές των άστρων στο κέντρο του Γαλαξία μας (μια περιοχή που ονομάζεται Τοξότης Α*). Η μόνη γνωστή επί του παρόντος ερμηνεία είναι ότι πρόκειται για μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.


Ο Roger Penrose ανακάλυψε έξυπνες μαθηματικές μεθόδους για να διερευνήσει την γενική θεωρία της σχετικότητας του Albert Einstein. Έδειξε ότι η θεωρία μεταξύ άλλων μας εξηγεί και τον σχηματισμό των μαύρων οπών, αυτά τα τέρατα στον χωροχρόνο που καταπίνουν οτιδήποτε εισέρχεται σε αυτά. Τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να διαφύγει. [Ο Penrose αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τον Stephen Hawking, οποίος δυστυχώς δεν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ.

Διαβάστε σχετικά: «Μια στιγμή έμπνευσης του Stephen Hawking» ].

Ο Reinhard Genzel και η Andrea Ghez, ηγείται ο καθένας μια ομάδα αστρονόμων, η έρευνα των οποίων επικεντρώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε μια περιοχή στο κέντρο του Γαλαξία μας. Με όλο και αυξανόμενη ακρίβεια, χαρτογράφησαν τις τροχιές των πιο λαμπρών άστρων που βρίσκονται κοντά στο κέντρο του.

Και οι δύο ομάδες βρήκαν κάτι που είναι τόσο αόρατο όσο και τεράστιας μάζας, που αναγκάζει αυτά τα άστρα να  περιφέρονται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία

[διαβάστε ενδεικτικά: "Ο «χορός» ενός άστρου γύρω από την κεντρική μαύρη τρύπα? του γαλαξία μας και "Περιορίζοντας την Πέμπτη Δύναμη"].

Αυτό το αόρατο αντικείμενο έχει μάζα περίπου τέσσερα εκατομμύρια ηλιακές μάζες και περιορίζεται σε μια περιοχή που δεν είναι μεγαλύτερη από το ηλιακό μας σύστημα. Τι είναι αυτό που κάνει τα άστρα στην καρδιά του Γαλαξία μας να περιφέρονται με εκπληκτικά μεγάλες ταχύτητες; Σύμφωνα με την τρέχουσα θεωρία της βαρύτητας, υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος .... μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα.

διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ: https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2020/press-release/

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 07 Οκτώβριος 2020 13:00  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1977

Καταγράφεται το πρώτο κρούσμα του AIDS.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου