Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Αποθήκευση όλων των δημοσιευμένων άρθρων | Δύο ελληνικά ονόματα στους υπερυπολογιστές

Δύο ελληνικά ονόματα στους υπερυπολογιστές

E-mail Εκτύπωση PDF

Στάθης Παπαευσταθίου. Στη διάρκεια της τριαντάχρονης πορείας του στο εξωτερικό εργάστηκε στις μεγαλύτερες εταιρείες υπολογιστών στον κόσμο

Στάθης Παπαευσταθίου. Στη διάρκεια της τριαντάχρονης πορείας του στο εξωτερικό 
εργάστηκε στις μεγαλύτερες εταιρείες υπολογιστών στον κόσμο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 29.09.2018

 

Συντάκτης: Στελλίνα Μαργαριτίδου

 

Το καλοκαίρι του 2015 ο ελληνικός υπερυπολογιστής ARIS (Advanced Research Information System) εγκαταστάθηκε στα υπόγεια του υπουργείου Παιδείας, σε έναν χώρο 15 τετραγωνικών μέτρων. Μακριά ίσως από τα φώτα της δημοσιότητας, η Ελλάδα μπήκε στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους υπολογιστές στον κόσμο, αφού ο ARIS αναβαθμίστηκε την επόμενη χρονιά με επιπλέον υπολογιστική ισχύ και διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο.

Στην άλλη άκρη του δυτικού κόσμου, ο Στάθης Παπαευσταυθίου, από την Cray Inc, μια εταιρεία που έχει ειδικευτεί στους υπερυπολογιστές γράφοντας τη δική της ιστορία, η οποία ξεκίνησε με τον Seymour Cray και συνεχίζεται με τη δημιουργία των ισχυρότερων υπολογιστών στον κόσμο, εξηγεί πώς θα είναι ή πώς θα έπρεπε να είναι η επόμενη μέρα στην επιχειρηματικότητα και κυρίως στην καινοτομία.

Μια εικόνα από το μέλλον που αντανακλάται στο παρόν

«Εργάζομαι στην Cray Inc, μια εταιρεία που έχει χτίσει για δεκαετίες ένα όνομα στους υπερυπολογιστές, εδραιώνοντας τη φήμη της. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Seymour Cray, ανέπτυξε στη διάρκεια του '70 και του '80 μερικά από τα πιο ισχυρά μοντέλα υπολογιστών στον κόσμο (Cray-, Cray-YMB, Cray-T3D). Σ' αυτόν τον τομέα συνεχίζουμε, διερευνώντας και αναπτύσσοντας όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες που υφίστανται στον τομέα των υπερυπολογιστών, τόσο στο λογισμικό όσο και στο λειτουργικό σύστημα», λέει ο Στάθης Παπαευσταθίου, που είναι υπεύθυνος για την έρευνα και την ανάπτυξη στην Cray Inc.

Το μέλλον για μια τέτοια εταιρεία και πολύ περισσότερο για τον τομέα της πληροφορικής είναι μια έννοια σχετική ή σχεδόν ανύπαρκτη.

«Μια δεκαετία είναι πολύ μεγάλο διάστημα για τη βιομηχανία της Πληροφορικής. Είμαστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση τεχνολογικής εξέλιξης. Στον τομέα των υπολογιστών ισχύει μια αρχή που είναι γνωστή ως Νόμος του Μουρ (Moore?s Law). Σύμφωνα με την αρχή αυτή, το υπολογιστικό σας σύστημα μπορεί να γίνεται ακόμη πιο γρήγορο κάθε δύο χρόνια εξαιτίας της επανάστασης των ολοκληρωμένων τεχνολογικών κυκλωμάτων», λέει ο κ. Παπαευσταθίου, για να προσθέσει πως στο συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον των Deep Learning Technologies και των νευρωνικών δικτύων, οι ρυθμοί της εξέλιξης γίνονται όλο και πιο ταχείς.

Transcendence και Artificial Intelligence (Υπέρβαση και Τεχνητή Νοημοσύνη)

Μπορεί το ευρύ κοινό να μιλά για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI) με κάποιο δέος και κυρίως θεωρώντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα μακρινό, όσοι όμως ασχολούνται λίγο περισσότερο με την τεχνολογία γνωρίζουν πως η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη γεγονός:

«Είμαστε κοντά στη χρήση τεχνολογιών που θα μπορούν άνετα να περάσουν το Turing Test. Ενα τεστ που αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '50 για να πιστοποιήσει την ικανότητα ή όχι ενός υπολογιστή να αναπτύσσει ορισμένες ικανότητες λογικής σκέψης. Για παράδειγμα, οι χρήστες του I Phone που έχουν Siri ή Amazon χρησιμοποιούν την Alexa, έναν άνθρωπο-βοηθό, με τον οποίο μπορούν να αναπτύσσουν μια ολοκληρωμένη συζήτηση. Ηδη οι δύο κόρες μου, οκτώ και έξι ετών αντίστοιχα, μιλούν μαζί της στην κουζίνα», εξηγεί ο Στάθης Παπαευσταθίου.

Το ελληνικό περιβάλλον της καινοτομίας

Ο Στάθης Παπαευσταθίου διαθέτει εμπειρία στην υψηλή τεχνολογία που μετρά τρεις δεκαετίες. Είναι υπεύθυνος για την έρευνα και την ανάπτυξη τόσο στο software όσο και στο hardware των υπολογιστών. Είχε ηγετικές θέσεις σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας υπολογιστών όπως η Aerohive Networks, η F5 Netwoks και η Microsoft και ειδικότερα σε τομείς όπως αυτοματοποιημένα συστήματα πληροφοριών, συστήματα λειτουργίας και ρομποτικής.

«Η διαρροή εγκεφάλων (brain drain) είναι μία από τις μεγαλύτερες χαμένες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για την Ελλάδα», λέει. «Για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ευημερίας και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό, αξιόπιστο επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και δημόσια διοίκηση που θα υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα», συμπληρώνει.

 

ARIS Info

Την υποδομή αναπτύσσει και λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), στο οποίο έχει απονεμηθεί το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Στρατηγική, Καινοτομία & Εξωστρέφεια - Εργα Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D)» των Business IT excellence (BITE) awards. Η πρόσβαση στο σύστημα ARIS είναι ανοιχτή για τα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια και γίνεται μέσω περιοδικών προσκλήσεων για έργα παραγωγής, προετοιμασίας και κλιμάκωσης.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 

http://www.ka-business.gr/pages/Texnologia/19862/stathhs-papaeystathioy-sto-ka-business-gr-h

 

 

 

Efstathios Papaefstathiou

Senior Vice President of Research & Development,Cray Inc.

 

Ένας Έλληνας στην καρδιά των Υπερυπολογιστών

Mr. Efstathios Papaefstathiou, also known as Stathis, has been Senior Vice President of Research & Development at Cray Inc. since January 09, 2017.

Mr. Papaefstathiou served as Senior Vice President of Engineering at Aerohive Networks, Inc. from August 2014 to December 2016.

From January 2012 through May 2014, he served as Vice President of Product Development at F5 Networks, an application delivery networking company.

Previously, Mr. Papaefstathiou held a number of technical and senior management positions at Microsoft Corporation from August 1999 through December 2011 in the areas of distributed operating systems, data center automation, and robotics, specifically as General Manager from February 2008 through December 2011 and Software Architect from March 2006 through February 2008.

He began his career in Greece, working on a variety of projects ranging from Unix system programming to managing the R&D department of a startup software house.

He leverages his extensive research background to align research technologies with real-world product needs.

A seasoned technologist, he holds numerous patents across robotics, security, distributed networks, connected devices and has published dozens of scientific papers in esteemed journals.

He drives the rapid innovation and delivery of Aerohive's unique controller-less Wi-Fi technology.

He has experienced significant demand for its industry-leading enterprise Wi-Fi access points as the market evolves for the Internet of Things (IoT) and mobile-first enterprises.

He holds a Ph.D. degree in computer science from the University of Warwick in the U.K., and a B.Sc. in Computer Science from North College, Greece.

 


Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 Οκτώβριος 2018 12:56  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1967

Πραγματοποιείται με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου