Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Επικαιρότητα | ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 20 Ιανουαρίου 2019, ώρα 11:00, θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ειδική Τελετή για τη συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας του Τεχνικού Μουσείου και του Ιδρύματος. Στην εκδήλωση θα προσκληθούν να παραστούν όλα τα Μέλη και οι Φίλοι των δύο Φορέων και θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για την ανάμνηση της επιτυχούς πορείας και των επιτευγμάτων τους.

Πάντα θα θυμόμαστε με νοσταλγία την πρώτη εκείνη ρομαντική εποχή που το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έκανε τα πρώτα του βήματα, πριν από σαράντα χρόνια, στις αρχές του 1978, ύστερα από προετοιμασία και σχεδιασμούς που κράτησαν δύο ολόκληρα χρόνια. Ο Μάνος Ιατρίδης, ο καθηγητής Νίκος Οικονόμου, ο Γιάννης Παπαευσταθίου, ο Κώστας Σκυφαλίδης και ο Γιώργος Φωκίδης, αποτέλεσαν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, εκλεγμένοι από τα 24 ιδρυτικά μέλη. Ξεκίνησαν με το όραμα της ίδρυσης και της λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη ενός «Τεχνικού Μουσείου». Πολύ λίγοι την εποχή εκείνη είχαν επισκεφθεί στο εξωτερικό Τεχνικά Μουσεία ή είχαν συνειδητοποιήσει το ρόλο και τη σημασία ενός  τέτοιου φορέα στον ψυχαγωγικό επιμορφωτικό και επιστημονικό χώρο.

Ο Μάνος Ιατρίδης, πρωτοπόρος, που είχε επισκεφθεί και μελετήσει πολλά Τεχνικά Μουσεία και Science Centers στο εξωτερικό, μας ένωνε και μας υποκινούσε. Στο αρχείο του Μουσείου βρίσκονται δεκάδες σημειώματα, πίνακες με προτεραιότητές και ενδιάμεσους στόχους, σχέδια Καταστατικών και πρακτικά συζητήσεων της εποχής εκείνης που απετέλεσαν τη βάση και τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία και την οργάνωση του Σωματείου.

Από την πρώτη στιγμή και σε όλα τα χρόνια που επακολούθησαν, υπήρχε ένας συνεχώς αυξανόμενος ενθουσιασμός, μια αφοσίωση, μια αφιλοκερδής προσφορά και μια απεριόριστη διάθεση για εθελοντική εργασία.

Κατά την πρώτη δεκαετία, όταν το Μουσείο ήταν εγκατεστημένο στην οδό Αχελώου 18, σε χώρο που είχε διαθέσει το ιδρυτικό μέλος Παρασκευάς Τσουκαλάς, διαμορφώθηκε η οργανωτική υποδομή, αποκτήθηκε αξιόλογη τεχνογνωσία και άρχισε η αναγνώριση από τις Αρχές και τους πολιτιστικούς φορείς (το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την ΕΤΒΑ, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας κ.ά.)

 

Η σταδιακή καταξίωση των δραστηριοτήτων και η επιτυχημένη αξιοποίηση της χρηματοδότησης μικρών έργων απετέλεσε το θεμέλιο και δημιούργησε την αυτοπεποίθηση για πολύ μεγαλύτερους στόχους. Είναι βέβαιο, όμως, πως ούτε στα πιο αισιόδοξα όνειρα των ιδρυτών και τω μελών δεν περιλαμβάνονταν η σημερινή πραγματικότητα των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και των προοπτικών του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας.

Ένας σύντομος απολογισμός των δραστηριοτήτων της πρώτης εικοσιπενταετίας, μετά την οποία ξεκίνησε η λειτουργία του Ιδρύματος, θα περιλάμβανε τα ακόλουθα: πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, 25 Γενικές Συνελεύσεις, άλλαξαν 4 Πρόεδροι, στάλθηκαν 40,000 επιστολές και άλλο ενημερωτικό υλικό, επισκέφθηκαν το εκθετήριο του Μουσείου και μετείχαν στις εκδηλώσεις εκτός των πυλών (εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, πολυθεάματα, τεχνικοί όμιλοι κ.ά.) πάνω από 900.000 άτομα. Ακόμα, πραγματοποιήθηκαν  πάνω από 2.000 δημοσιεύσεις καθώς και ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρουσιάσεις του Μουσείου και πολλές αξιόλογες εκδόσεις.

Μετά το έτος 2004, που το Σωματείο μεταβίβασε τις δικαιοδοσίες και τις λειτουργικές του δραστηριότητες στο Ίδρυμα, ο ρόλος του Σωματείου περιορίζεται. Από το πιο πάνω έτος το Τεχνικό Μουσείο που έλαβε αρχικά την  ονομασία «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» και στη συνέχεια, σήμερα, την ονομασία « «Φίλοι του Ιδρύματος Κέντρο διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας- πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» συμμετέχει στο Δ.Σ. του Ιδρύματος και στην συνδιοργάνωση κάθε χρόνο του ετήσιου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής και άλλων εκδηλώσεων.

Με συγκίνηση αποχαιρετήσαμε την εποχή του εθελοντισμού και της προσωπικής προσπάθειας, παραμένουμε όμως υποστηρικτές του έργου του Ιδρύματος και θεματοφύλακες για την πρόοδο του.

 

Γιάννης Παπαευσταθίου

Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. Ιδρύματος

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 21 Ιανουάριος 2019 12:57  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1901

Ο Πιέρ Κιουρί μετρά τη ραδιενέργεια.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου